google picture |
Dari kecil sehingga dah besar sekarang, masih lagi ini yang menjadi favourite Hana.. Selalu juga beli bila ada makcik jual kuih datang rumah.. buat minum petang-petang.. Sebungkus RM5. Banyak juga.. memang puas makan..
Tapi bila dipostingkan ke Tatau, terpaksa la menunggu raya ataupun cuti baru dapat nak melepas mengidam ni .. Last-last haritu, jumpa resipi ni.. memang ikut 100%..(al maklumlah saya budak baru belajar)
jadi, hana nak kongsikan dengan yang lain.. semoga owner resipi ni sentiasa dimurahkan rezeki. ada credit to the owner...
ok. meh kita lihat dulu
Bahan-bahan:
- 1kg tepung gandum
- 1 cawan marjerin - dicairkan
- 10 tangkai cili kering
- 2 pelepah daun kari - dimayang halus
- daun sup dan bawang - dimayang halus
- 2 sudu besar jintan manis - dikisar bersama cili - pada sy lagi byk lagi sedap tapi jangan banyak sangat ye
- 1 biji telur ayam
- 1 cawan air
- 2 sudu kecil garam - dilarut dalam air
- minyak untuk menggoreng
Cara-cara membuat kuih siput:
- Tepung gandum dan marjerin cair digaul rata dengan menggunakan tangan hingga menjadi serbuk dan diketepikan.
- Cili kering dikisar bersama jintan manis,
- Cili kering yang telah dikisar dan daun sup dan bawang yang telah mayang halus dibancuh bersama air, garam dan telur kemudiannya dituang ke dalam adunan tepung tadi, diuli sehingga rata.
- Jika adunan agak keras, tambah air sedikit-sedikit, jika agak lembik tambah gandum sedikit sedikit, terus menguli hingga adunan menjadi lembut dan sekata. Ikut masin sendiri ye.
Doh digentel bulat-bulat berdiameter lebih kurang 1 cm, kemudian digelek di atas acuan kuih siput, selepas siap ia digoreng dengan minyak yang banyak dibalik-balik agar masak sekata. Kuih siput sudah masak apabila kelihatan keperang-perangan, diangkat dan ditoskan - Dah agak-agak sejuk, boleh la disimpan ke dalam bekas kedap udara,,, Perlu DIINGATKAN DI SINI, simpan di dalam bekas kedap udara.. Baru sedap makan kuih siput ini.. Kruk..Kruk gitu...
Credit to: Fb Zuhana Ju
No comments:
Post a Comment