Friday, September 16, 2016

Kuih Siput Kruk Kruk Simple dan sedap

Image result for kuih siput
google picture
Dari kecil sehingga dah besar sekarang, masih lagi ini yang menjadi favourite Hana.. Selalu juga beli bila ada makcik jual kuih datang rumah.. buat minum petang-petang.. Sebungkus RM5. Banyak juga.. memang puas makan..


Tapi bila dipostingkan ke Tatau, terpaksa la menunggu raya ataupun cuti baru dapat nak melepas mengidam ni .. Last-last haritu, jumpa resipi ni..  memang ikut 100%..(al maklumlah saya budak baru belajar)


jadi, hana nak kongsikan dengan yang lain.. semoga owner resipi ni sentiasa dimurahkan rezeki. ada credit to the owner...


ok. meh kita lihat dulu

Bahan-bahan:

  • 1kg tepung gandum
  • 1 cawan marjerin - dicairkan
  • 10 tangkai cili kering
  • 2 pelepah daun kari - dimayang halus
  • daun sup dan bawang - dimayang halus
  • 2 sudu besar jintan manis - dikisar bersama cili - pada sy lagi byk lagi sedap tapi jangan banyak sangat ye
  • 1 biji telur ayam
  • 1 cawan air
  • 2 sudu kecil garam - dilarut dalam air
  • minyak untuk menggoreng

Cara-cara membuat kuih siput:
  1.  Tepung gandum dan marjerin cair digaul rata dengan menggunakan tangan hingga menjadi serbuk dan diketepikan.
  2. Cili kering dikisar bersama jintan manis,
  3. Cili kering yang telah dikisar dan daun sup dan bawang yang telah mayang halus dibancuh bersama air, garam dan telur kemudiannya dituang ke dalam adunan tepung tadi, diuli sehingga rata.
  4. Jika adunan agak keras, tambah air sedikit-sedikit, jika agak lembik tambah gandum sedikit sedikit, terus menguli hingga adunan menjadi lembut dan sekata. Ikut masin sendiri ye.
    Doh digentel bulat-bulat berdiameter lebih kurang 1 cm, kemudian digelek di atas acuan kuih siput, selepas siap ia digoreng dengan minyak yang banyak dibalik-balik agar masak sekata. Kuih siput sudah masak apabila kelihatan keperang-perangan, diangkat dan ditoskan
  5. Dah agak-agak sejuk, boleh la disimpan ke dalam bekas kedap udara,,, Perlu DIINGATKAN DI SINI, simpan di dalam bekas kedap udara.. Baru sedap makan kuih siput ini.. Kruk..Kruk gitu...

Credit to: Fb Zuhana Ju

No comments:

Post a Comment

HRMIS - Kemaskini Diskripsi Tugas

Assalamualaikum semua. Sekarang kebanyakan penjawat akan sibuk mengisi Deskripsi Tugas di dalam HRMIS. Jadi di sini saya nak kongsikan cara ...