Friday, December 28, 2012

:: Shila Amzah? ::


Assalamualaikum wbt. 
 Selamat petang semua ^_^.

Happy ceria terover the world da ni. Sebab terjumpa kawan lama yang sangat-sangat lama tak berjumpa.

dan sememangnya saya yang gila-gila ini akan tanpa malu segan bersalaman dan menjerit "lama tak jumpa hang" . menjerit? hehe. tipu sangat la tu. ok2. bukannya menjerit macam Justin Bieber fans atau 2pm koreans fan but enough to hear my voice from the house.

Sembang-sembang sebentar. Minum kopi. ecece..macam orang tua-tua pula minum kopi cicah roti. Ops. Biskut kering. :) sori la. Kami jarang ada supply makanan untuk minum petang.

sebelum tu, meh saya nak tanya kejap. Kenal tak sape di bawah ni?

kenal! bagusla sebab saya jarang-jarang mengenali dia. survey lebih lanjut pun sebab sekarang ni ada 3 orang yang kata saya macam Shila Amzah. *sila muntah. dan orang ketiga tu adalah abang saya sendiri. yes.                                                        She is the Shila Amzah


"eleh, abang dia saja nak bodek la tu. Puji adik sendiri"

hehe. sebenarnya tak rasa untung atau rugi apa-apa pun yea atau tak. tapi sejujurnya saya adalah saya. Hana Farhana. Tak ada Shila Amzah dalam diri. 
Buktinya kepada yang berkata ada iras-iras, mirip, perangai sama.. 
No.no, saya tak tahu tentang ni. yang pasti tak sama.
 sebab tak pernah kenal pun beliau sebelum ni. Sekadar mendengar lagu dan download video di youtube sebab suara dia sangat awesome,



bukti bahawa kami ni berbeza :

1. She's so pretty and she know to make up and get in style. 



2. She's so cute and ayu+manja. 


3. And she has a good personality and BIG EYES. :) so cute.

and the best part is she know how to sing and she is gifted with beautiful voice.
so, we're totally different. 
jadi cukup-cukuplah abangku, sahabat dan kawan-kawan, jangan disebut selalu nanti perasan pula adik dan teman kamu ni. cukup lah sekadar a 4-years-old girl told me that i'm like the singer of your hot and your cold, you yes and you no.
*see. perasan lagi.

maybe ada persamaan time saya pakai shawl jea. :P

terima kasih sebab sudi baca entry saya yang merepek dan syok sendiri ni. tata.



:: just be happy ::




Allah menciptakan setiap satu kejadian itu ada hikmah dan fungsinya. 
Selami diri, kerana disetiap kelemahan dan kekurangan, Allah juga mengurniakan kita kekuatan dan kelebihan.


Sentiasalah berzikir dan bersyukur.


______________________________________________________________

saya sentiasa menyukai bunga matahari. Berbaloi meskipun hampir terjatuh ke dalam kolam saat nak snap picture ni. :)
dan sahabat saya amat juga menyukai bunga matahari. 
He always sees me like a sunflower. someone who always cheerful and happy by being myself. When i feel down, i always try to find x-factor to bring myself up. And I always be happy to cheer others. To support and help them. Just like sunflower. The truth why he always said this only he know. And i miss him so much. Al-Fatihah 

:: Selamat Pengantin Baru ::



so sweet this short note. and i want to share it with you guys,

■ Why I Want To Get Married?■ 


Because I want my eyes to see someone special,someone halal, knowing that he/she is my gift from Allah. 
Because I want someone who loves Allah and loves me because he loves Allah. 
Because I want somebody to share my
happiness and praise Allah with me,
someone to cry my tears with me and
make du’a with me and someone to love
and love Allah with me.

Because I want to have children of my
own to love and care and share with a gift from Allah. 
Because I want to share Allah’s beautiful creations and praise His name with
someone who Allah has fated to be with
me since I was born. Because verily, with a halal partner, my life and everything I do with my husband/Wife will be halal in the eyes ofAllah. Because I am a gift from Allah to
someone, and I want to let him/her feel
Allah’s love through me. May Allah (swt)grant every muslim a pious and rightious Husband/Wife.
Ameeen!




:: Alhamdulillah :D ::

Assalamualaikum wbt. Selamat pagi semua. Apa khabar pagi ini? Moga semuanya sihat dan berada dalam keadaan baik.

Alhamdulillah pagi ni indah sangat. Dan kebetulan meng'online di facebook, terperasaan laman untuk memeriksa keputusan exam semester lepas sudah boleh. Tersenyum tapi da macam tersengih - sengih jea. bukannya apa, berdebar sangat-sangat. da beberapa kali mencuba untuk check online tapi tak dapat.

masukkan no. kad pengenalan : 91052******.

dapat! gembira menanti page loading. :) ..Tadaa. Alhamdulillah. keputusan cukup untuk menggembirakan tapi abang kata cemerlang da ni. Yea la subjek yang sangat-sangat risau tak lulus, dapat B+.

 "da kira hebat la tu". 

"hehe. tapi orang lain dapat A." 

" relaks la. akak belajar sebab nak dapat A ja?"

" takde la. teringin juga dapat result gempak macam yang lain." 
*usaha tak hebat, mane nak dapat result hebat. :P

" inshaa Allah, usaha la lagi. Allah tu Maha Besar dan Maha Mengetahui. Kadang-kadang Dia tak mau bagi lagi akak rasa kejayaan, sebab nak akak berusaha dan selalu ingat Dia. Bila sampai masanya nanti, akak sendiri akan rasa manis disebalik apa yang Allah kurniakan. Abang takde la pandai sangat tapi He make who i am today. :) Tetapkan niat. Jadi Murabbi terhebat. Tak mau setakat jadi hebat exam ja. Exam sekadar nombor saja. Yang penting lulus semua."

pandai juga abang saya ni memotivasi. hehe. sebenarnya kalau rasa down silalah bercakap dengan dia,sememangnya akan rasa bersemangat yang berapi-api. :D tak percaya sila lah cuba.

sebenarnya, saya da sangat-sangat bersyukur. Sebabnya Allah da kurniakan kesihatan yang baik sepanjang saya menduduki exam. Takde kena masuk wad macam dulu-dulu. Dan keputusan ini sudah membuat saya gembira sebab saya tau usaha saya tidak seberapa ni pun, Allah dah gerakkan hati pemeriksa untuk beri lulus.

Terima kasih tuan-tuan, puan-puan pesyarah sebab memberikan saya ilmu dan tunjuk ajar. Inshaa Allah, semester-semester yang akan datang saya akan pastikan saya memperbaiki dan pertingkatkan kualiti kerja kursus saya serta rajin belajar lagi. :)

dan kepada sahabat-sahabat keluarga Matematik saya, Tahniah! atas kejayaan semua. Yang 4 rata sila kekalkan prestasi, kepada yang kurang sama-sama kita berusaha. Allah sentiasa mendengar dan bersama kita semua. Man jadda wajada. :D

Mak dan ayah, tanpamu siapalah saya. :D



Sunday, December 16, 2012

Assalamualaikum wbt. :) apa khabar semua? harap semua sihat2.. Tak ada yang patah riuk atau luka mana2 k.  Kalau yang kurang sihat, please.please, makan ubat dan banyakkan berehat. Banyakkan minum skyjuice. hehe. name glamour. Minum2 air kosong yang dimasak ea. It helps kill all those germs.

Lately saya rasa macam sangat comey. :P [abaikan sy yg sangat perasan ni.] . hehe. belum pernah lagi mendapat sebegini banyak perhatian. rasa macam artis pula. haha.

Ceritanya nanti saya ceritakan. hehe..

sebelum tu nk post entry ni sebab nak wish sahabat saya yang kurang sihat sekarang. Moga dia cepat sembuh.




mr Garfield ni yang selalu teman saya. saya hantar untuk teman kamu bagi cepat sembuh pula. EFEO. love you

Monday, December 10, 2012

The smile on my face doesn't mean my life is perfect. 
It means I appreciate what I have and what Allah has blessed me with. :)

Tuesday, December 4, 2012

:: Contest saya sayang Kamu sahabatku ::


Assalamualaikum semua. Lama sudah rasa tak join contest.

And for this one and only contest that i've been waiting for. JOm-jom join sekali. klik badge miss efeo.








At last. This is one of her wishes. Congratulation dear! You make it comes true.
ok2. berbalik kepada contest ni. Kalau nak join sila klik banner atas tu. [pesanan penaja] :) semua syarat ada situ.





bagi menjawab soalan yang dikemukan


1.Nama anda dan sahabat
Insan yang dinamakan oleh kedua ibu bapa saya Nurul Farhana bt Ismail. tetapi selalunya sahabat akan memanggil nama manja saya Hana @ Ana.

Sahabat saya, Engku Farahah bt Engku Omar@ Mat Ali. saya selalu panggil dia Ah. bkn Ah! yg bunyi mengeluh tu. tp Ah dgn nada manja. hehe..Ahh.. cmni la . :P


2.ceritakan serba sedikit mengenai sahabat anda
Sebenarnya tidak cukup dgn kata-kata untuk menceritakan tentang dia. There's no a perfect word to describe her. Tetapi untuk memastikan agar adil bagi menyertai contest ini, saya cerita sikit-sikit kat bawah ni.

Sahabat saya ni seorang yang lembut wajahnya. Sejuk hati bila memandang sehinggakan ada juga bunyi2 yang ingin dijadikan calon menantu andai ada anak lelaki. hehe. Iras-iras Oki Setiana Dewi dan semestinya Farah Lee juga.


macam mana? ada iras2 x? :)



Sejujurnya pada masa perkenalan kami dahulu, dia seorang yang agak pendiam dan agak malu-malu apabila perlu berada di hadapan khalayak. Namun, yang pasti dia berani. :) berani mencuba. with a little bit motivation she can perform well. Yes, you're braver than you thought you are, sayang. hehe. panggil sayang nanti mesti kna cubit2 manja sebab sikap saya yang suka mengada-ngada. Lemah lembut? yes, she is. but the true her only i know. :) I love the true you. gile2 bersama. tapi memang tak ley dilupakan selepas seminggu orientasi bru dia kenal wajah rumatenya ni. yup. She's my rumate, my BFTJ and my soul sister. :) da mcam kembar dulu, nama nak dekat2 sama Farahah Farhana. Minat pun sama cuma dia lebih berseni saya lebih bersukan. aiyak bersukan la sangat. :p berkepit berdua mana-mana pun. makan sama2. jalan2 sama. gile2 pun sama2. Kalau sekelas dulu lagi la, ramai kawan sekelas takut nk join our group sebab diowg ingt kami dua ni perfectionist. Sebenanrnya bukanla perfectionist, tetapi kami pay more on quality rather than quatity. Kerja lambat sedikit berbanding kawan2 lain tapi tak pernah terlewat hantar tugasan. betul kan?

and one more thing that you really can know about her is she is artistic. bukannya yang lukis2 tu, tetapi craftmaking macam kad, felt dan semua2 tentang kraf dia mesti suke. dulu kami selalu sama2 duduk depan lappy tengok web tentang art pastu plan nak buat tu buat ni. bukan angan2 tapi impian. buktinya, tengok la contest ni. she used to tell me about doing this. tak percaya, i wrote it in my diary. :) dan yg paling obvious kekreativitiannya adalah tempatnya di bilik, ramai yang akan terkonfius major apa yang diambil PSV? MATh? PSV? dan apabila tentang shopping kami bley pusing2 satu hari. without grab anything? hehe selalunya ade juga la satu dua item yang melekat. :P hobi kami selalu amek gambar, pantang ada masa terluang. masa sekelas dulu lagi la, pantang lecturer xd jea mesti akan ada gambar baru dlm sony e c510. 

and the things that are hard to find is loyalty that she has. :) its rare now among us.
eh, sori2 ni bukan sikit-sikit da. sori ya.

3. Kenapa sayang dia?

she always make me happy when she being herself :) and when i look at her, there's a big smile on my face. And i always love her chocolate cake aka brownies tart telur. dan sume yang dia buat la. sedappp.. dan yang paling penting sekali, walaupun saya berjauhan dari umah Kedah-Terengganu, I never feel lonely or sunyi sepi. Sebab selalunya saya akan gembira dengan familynya. :) sangat2 la baik. sampai malu2 segan saya. *blushing.

dan yang terpenting sekali, i always trust her. Because before this i am a different person, but now i'm getting better with her help. that's why i always believe and told her that she can be somebody BIG [important] because she never realize that. :) and she always help me in my difficult time. Best friend is always be at our side through thick and thin. so, there's no doubt that she is my truly best friend and soul-sister. Juga sy tersangat sayang dia sebab dia selalu saja membenarkan saya disisi di saat saya dapat lihat dia mencapai impian2nya. Impian?Banyak...but she works towards it. This is one of the reason why i love her and make her as my role model sister. :) if she wants it, she make sure work to get it. :) oyeah!






pictures? um.. I love photography but having a photo of us together sangat-sangat la jarang. sbb tak ramai dapat shoot gmbar sweet kami bersama. :P hehe. selalunya gambar kami akan camwhore. yeah. we love camwhoring. *sori kalau salah spelling. 






camwhore session : our picture :) sweet memories.






memenuhi syarat-syarat x? :D





pesanan untuk kamu,sahabat :

so, sahabatku sayang. saya sayang kamu kerana Allah jua. Percaya akan diri dan keluarga. Kerana itu yang terpenting dalam hidupmu kini dan selamanya. I believe in you. Help me and correct me when i'm wrong.



Wednesday, November 21, 2012

: Free Palestine:

Assalamualaikum. how are you today? Great. Alhamdulillah.

i am grateful as Allah has grant me with health and strength to keep on living as a muslim. Yes, i am a muslim. A muslim girl. And yet i still cant find a way to help them in Gaza and Syria. I only have my prayer for them. I asked for Allah to take care of them while i cant be there to fight with them.




Life now is hard. but my friend in Syria and Gaza are going through worst than i am now.

I almost give up but they always keep their fighting spirit. 

I am worried of what are going to happened to me next, but they worried if they dont have chance to fight for Islam and free Palestine,

I always try to run away from my problem, but they are running ahead to face the enemy and destroy the tank,

i can choose of what i want to eat, but they only eat what they have.

I cried when i lost my best friend , but they cried because they cant follow their parents/family to Jannah

i afraid that when awake because of loud firecracker, but they are afraid that if they were sleeping there's a missile hit their family.

I feel the pain in my chest while breathing, but they feel nothing as they syahid for their last breath.



and now i am awake. I am full of spirit. I need to be strong. 
 I want to help my brothers and sisters in Gaza. Lets stand  hand in hand save Palestinians.
______________________________________________

Ya Allah, help them to fight the Zionist. Help the muslim to fight for Islam.

lets take five and pray.

Ya Allah, Sesungguhnya kami letakkan Engkau di batang leher musuh-musuh kami! Dan kami berlindung denganMu dari kejahatan mereka. 

Ya Allah, hancur leburkanlah kumpulan-kumpulan mereka, kacau bilaukan persatuan mereka! Cerai-beraikan pakatan mereka! Goncangkan pendirian mereka! Hantarkan Ya Allah, anjing-anjingMu ke atas mereka! Wahai
 Tuhan Yang Gagah Perkasa! Wahai Tuhan Yang Penuh Raksaka! Wahai Tuhan Yang Bersifat Murka! Allah. Allah. Allah.

Wahai Tuhan yang menurunkan Al-Quran! Wahai Tuhan yang mengerakkan awan! Wahai Tuhan yang menewaskan Bala Tentera Ahzab. Kalahkan mereka, menangkanlah Islam ke atas mereka. aaminn ya Rabbal alamin...

:: T_T ?::

you know why when people are sad they tend to do this. T_T. like we can see it use "TT"/ double 'T' that mean tough time.

and i'm doing T_T right now.

yup. it is tough time right now. I've lost. Almost give up. sometimes i wonder of what did i do.

i need someone to talk to but i cant talk to my parents as they are now having enough from me,

i cant talk to my brother as he has a family comitment now. [A family leader. A husband].
I cant talk to my sister as she's having her SPM now [ best of luck dear],
I cant talk to my BFTJ as i already troubled her so much during school, it is not because i dont want. but i dont know how to start.

i used to talk to you, friend.
i still remember my first phone call with my friend. It always start with a sms. Entah kenapa tibe-tibe. :P

"Fafa, i dreamt about you" and i did reply it with "hahaha.please :P "
then a call. Seriously at that moment i really nervous on either to pick it up or not.
if yes, it surely will have an awkward moment when both "...er......., *silent".
if not, it will take months to wait for news.
and now i miss the moment.



friend, you always know when i have problems.
when i replied 'ok' for how are you Question, 

there will be a quick replied from you "are you really-really ok? mentally physically emotionally?
"nothing big,  i can bear with it".. i said.  and you will quickly.." just tell me, i'm listening "
and there we will talk / chat all day on the matter.
you are a good listener. You'll listened and then advised me. Motivated me. Supported me.
but we spent too much regarding on my ' things'. and we forgot to talk on your 'things'.
i always know you as a happy person. A smile is always there. Just like when we're both being punish for cut classes. :D.
"Life is colourful with friends and smiles." writen by you on my desk. and there i've learn the meaning of friendship


_______________________________________________________________________


sorry i'm being carried away. quite confused  right now. Dont know what to do. T_T.

Dear Allah, help us to go through this. I believe that You gave a test that we all can bear with it. And You never make something happened without a reason behind it. Keep us all strong and patient. And please Ya Allah, help my 'muslim family' in Syria and Gaza. Help us to fight for Islam".  

Amin.






:: Salam Maal Hijrah ::

Assalamualaikum. lama sangat rasanya tidak singgah dan menconteng di sini. Rindu. Alhamdulillah. Tahun 1433H sudah melabuhkan tirainya dan sekarang kita bersama- sama menginjak ke tahun 1434H. In shaa Allah, marilah sama-sama kita menutup buku lama dan membuka buku amalan yang bru dengan azam dan tekat untuk melakukan serta memperbanyakkan amal ibadat kepadaNya.

Inilah masanya untuk kita mengorak langkah dalam menjadi hambaNya yang sejati. :)
rasanya belum terlambat untuk saya mengucapkan selamat menyambut Maal Hijrah ,1434H. mohon maaf atas kesalah dan kesilapan yang sengaja atau tidak disengajakan.

# In shaa Allah. bertemu lagi.

Friday, November 2, 2012

:: Thank you ::


Walaupun pada mata orang lain bantuan tu tak seberapa, but actually to receive help when you didn't even ask for it, adalah sesuatu yang sangat mengharukan.

A simple act of kindness can go a long way into one's heart. 
Buatlah kebaikan sekecil zarah pun, Allah akan pandang, InsyaAllah.

Thank you so much, you know who you are. May Allah bless you forever and always. :')

Monday, October 29, 2012

:: redha ::


Meredhakan, sangat membantu untuk membuatkan
hari-hari kita sentiasa cerah :)
Di saat kamu khilangan kekuatan sebutlah

'lahaulawalla quata illah billah'..


kerana sesungguhnya Allah, aku berpegang kepadaMu

Easy to forgive easy to forget like if you want Allah to do this for you. Do it for others first

:: A gift ::



Terima kasih ukhti Nor Amirah. baru sekejap sahaja kita berkenalan. 
Tetapi da dapat hadiah istimewa. :) *terharu.

InsyaAllah, saya akan sentiasa mendoakan agar SenyumDesignStudio sukses selalu dan dipermudahkan usaha yang dilakukan..

Thursday, October 18, 2012


Tetapi kadang-kadang tindakan dan kata-kata kamu tu buat ana takut untuk berukhwah.
Buat ana rasa tak layak... T_T


Diam itu adalah lebih baik. 


Namun, andai terlebih 'berdiam' dari 3 hari dianggap memutuskan sillaraturrahim.
bagaimanakah??
[insan tersepit]



Wednesday, October 17, 2012

:: Trust ::


dont talk about trust when you dont understand the meaning of
TRUST


:: dont forget ::




____________________________________________________________________________

setiap saat dalam hidup adalah 'peperiksaan dari Tuhan'...
berjaya atau gagal bukan ukuran...
yang penting sejauhmana kita berusaha untuk lulus cemerlang...
dan sejauhmana kita bersedia menerima apa juga hikmah yang ingin disampaikan Tuhan...

akhirnya nanti, yang menang adalah mereka yang sabar, redha dan syukur atas apa jua keputusan Tuhan...
dan yang kalah adalah mereka yang merasa kehebatan diri bila menghadapi kejayaan, dan berputus asa bila berdepan kegagalan...

Sometimes we love things that we can’t have. Sometimes we want things that are not good for us. And sometimes we love what Allah does not love. To let go of these things is hard. Giving up something the heart adores is one of the hardest battles we ever have to fight.So in letting go, the answer lies in love. Fall in love. Fall in love with something greater. Fall in love with the Real thing. See the Mansion.


__________________________________________________________________


Dont ask for love when they dont want to give it to you.
Sometimes they think that we dont deserve them.

if you keep on doing, you'll regret it sooner or later.
dont break your heart with this small things ok






#LOVE is actually starts from FRIENDSHIP. And Allah gives us LOVE. They forgot that.

Only we can make the magic happened

Monday, October 15, 2012

::


i want to go somewhere quiet and peace. :))

#photoshoot

:: The Result is ::


andai kata dan tingkah lakuku hanya menyakiti hati kamu, maafkanlah.
kalau tak mampu, nyatakanlah.. 
supaya tak lagi hati kamu sakit lagi.

akan ku kurangkan percakapan.
akan aku batasi perlakuan..



the result is :

You WIN. I'm Lose



selebihnya.. Terpulanglah~ T_T.

#umaknawakkutnutukatuka

Sunday, October 14, 2012

19/35....

12/25...




i thought i can win it. but it affect me.
deep :'(

:: kamu ada dia ::


carilah yang dapat menenangkan dan menyelesaikan masalahmu :)


#the end






diriku tak mampu seperti dia. Biarlah dia yang membantu.



Maaf. dengan membisu kurang kata-kata / tingkah laku dari diri ini yang menyakitkan hati insan yang lain.

Saturday, October 13, 2012

:: nak jadi baik? ::


copy and paste.

"belum beriman seseorang itu, sekiranya tutur kata dan tingkah lakunya, 
menyakitkan hati saudaranya"


#Astaghfirullah.. tears

yes,i'm not prefect enough...i admit...but i'm still learning..












Ya Allah, bantulah aku dalam menjadi orang yang beriman.
♥ Pinjamkanlah kekuatan semangat pada teman yang memerlukan meskipun saat itu kau sendiri sedang lemah.

♥ Sandarkan bahu buat sahabat yang kesedihan meskipun saat itu kau sendiri kau sedang menangis.

♥ Bersedekahlah kepada yang memerlukan infakmu meskipun saat itu kau sendiri sedang kesempitan..


♥ Luangkan masa untuk mendengar bicara sahabatmu yang mungkin ada masalah walaupun kau sendiri sedang menanggung beban masalah yg payah untuk dipikul..

♥ Hakikatnya bukankah manusia itu pendosa dan sering lupa.

♥ Hakikatnya menasihati dan membantu org lain bermakna kau sedang menasihati dan membantu diri sendiri.

♥ Aura positif tidak datang jika tiada charge negatif yg menarik.

♥ Dan kebaikan itu menghapuskan keburukan. InsyaAllah..

:: Ambillah ::


mbillah waktu untuk BERFIKIR,

itu adalah sumber kekuatan...



Ambillah waktu untuk BERMAIN,
itu adalah rahsia dari masa muda yang abadi...


Ambillah waktu untuk BERD0A,
itu adalah sumber ketenangan...



Ambillah waktu untuk BELAJAR,
itu adalah sumber kebijaksanaan...



Ambillah waktu untuk MENCINTAI dan DICINTAI,
itu adalah hak istimewa yang diberikan Tuhan...



Ambillah waktu untuk BERSAHABAT,
itu adalah jalan menuju kebahagiaan...



Ambillah waktu untuk TERTAWA,
itu adalah muzik yang menggetarkan hati...



Ambillah waktu untuk MEMBERI,
itu adalah membuat hidup terasa bererti...



Ambillah waktu untuk BEKERJA,
itu adalah nilai keberhasilan...



Ambillah waktu untuk BERAMAL,
itu adalah kunci menuju syurga...



Tanda Orang Bijaksana Ialah Hatinya Selalu Berniat Suci;
Lidahnya Selalu Basah Dengan Zikrullah;
Matanya Menangis Kerana Penyesalan (Terhadap D0sa);
Sabar Terhadap Perkara Yang Dihadapi
Dan Mengutamakan Akhirat Berbanding Dunia...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Aku di sini..

Aku mula mencari titik mula. Aku mencari rahmat dan belas ehsan-Nya. Aku mencari kasih-Nya yang sempurna. Dan aku merasakan hati dan jiwa mula bersatu dengan diri yang hilang tadi, mulai tenteram.