Sunday, December 28, 2014

5 Makanan Anda Wajib Cuba Di Makassar

Assalamualaikum semua.. hana doakan semoga semua pembaca blog ini sentiasa dirahmati Allah dan dipermudahkan segala urusan.. Seperti yang dah dijanjikan dalam entry [klik disini], jadi Hana nak kongsikan perkara yang paling Hana suka.. semestinya makan..dan makanan.. ^_^. Takdelah.. Hana suka kalau travel adalah tentang local die, sejarahnya, alam semulajadi tempat-tempat macam laut ke air tejun ke.. dan ofkos.. makanan.. hehe.. memang tak boleh lari..


InsyaAllah, tak sabar nak pergi trip yang dapat Hana selam dan tengok ikan... oh..sangat suka...*wee.. ok.. back to the story.. Hana ada konngsikan makanan yang anda wajib try kalau pergi Makassar..sangat rugi mereka yang tak try.. sebab nyam..nyum.. serius sedap. Tak rugi.. Percayalah.. *macam lagu Datuk Siti Nurhaliza...



5 Makanan Anda Wajib Cuba di Makassar

1. Coto

Makanan khas Makassar ni lebih kurang macam bakso dan soto. Tetapi yang sedikit berbeza mungkin dari segi rasa. Yang lain-lainnya masih lagi sama. Sup.Nasi himpit/ ketupat galas. Coto ni memang sangat terkenal di seluruh Makassar. Masa naik bas pun boleh tengok kedai-kedai coto.. dan Coto ni memang kaya dengan rempah ratus. Ada Coto campur dan Coto daging. Yang campur tu macam sup campur kita (Ada perut, lidah dan etc.) Kepada yang tak makan organ-organ dalaman macam saya ni, kita pilih je Coto daging. Confirm abis.. :)








2. Sup Konro dan Konro bakar

Pada awal dengar nama ni, Konro? Macam dalam animax tu ke.. Excited nak mencuba sebab dari nama memang susah nak teka apa makanan ni. Memang berdebar juga la. Sebab risau juga kalau tak kena dengan tekak. Kedai yang kami pergi ni nama Konro Karebosi. Kedai ni antara yang dah paling lama di sini. Dari tahun 1968 lagi. Tak percaya? Tengok ni..

Setelah menunggu hampir 22 minit (sebab tempat ni tak booking sebab kami yang suggestkan untuk pergi) maka terhidanglah.. Fuh.. bau die mampu membuatkan nasi bertambah-tambah dari sepinggan ke berpinggan-pinggan. Rupanya konro ni adalah tulang rusuk lembu.. memang tulang la yang dihidang.. fuh.. mula-mula fikir juga, "Eleh, sikit je. Mana kenyang ni".. Rupa-rupanya bila dah makan memang kenyang, nasi yang dalam pinggan memang cukup-cukup kenyang.. Sambal yang macam sos juga ada sedia..untuk kita cicah dan makan sekali.. Tapi, makan sup konro dengan konro bakar ni saja dah cukup rasa. Memang double LIKE...




3. Pisang Epe

Masa pusing-pusing di sekitar Pantai Losari, nampak banyak gerai-gerai tulis pisang epe. Dalam hati, teringin nak cuba, pisang epe.. Macam mana ek? Tanya kepada pemandu pelancong yang membawa kami, pisang epe ni sebenarnya pisang yang telah dikupas. Kemudian, dibakar atas api, dialih-alih dan kemudian diangkat dan dileperkan sedikit. dan bakar lagi.. Setelah bau harum terbakar dan lembek sedikit, letak atas piring dan kemudian diletak topping.

Ada 2 jenis topping, Modern dan Klasik..


yang klasik ni topping die gula merah campur dengan air daun pandan dan ada lagi bahan-bahan yang direbus sampai jadi macam chocolate syrup tu..





yang jenis modern ni, dia tambah keju cheddar yang diparut-parut..


Pisang Epe ni memang murah. 10000rupiah je. ada 3 pisang dalam piring kita. Nasib baik sebelum tu dah makan, kalau tak, nak juga bungkus bawa balik hotel...




4. Es Palu Butung

Yang ni mula-mula Hana tahu mesti ada kaitan dengan ais.. hehe.. es=ais. Es Palu Butung ni lebih kurang macam ABC di Malaysia. Ala-ala dessert. Sedap dan sesuai makan waktu cuaca panas. Bahan-bahan dia simple je, pisang hijau yang dipotong-potong dan diletak di atas santan yang lembut macam jeli-jeli dan dimasukkan susu. Sedap-sedap sampai menjilat jari..





5. Es Pisang Ijo
Awal-awalnya dah dapat teka mesti pisang ini warna hijau.. sebab Ijo..Hijau.. Hijau..Ijo.. kan nak sama tu? hehe. Baru beberapa hari dah pandai cakap sini.. A good progress ni.. Tetapi bila tengok depan mata, ternyata tekaan tu tersilap. Sebenarnya pisang ijo ini bukanlah diperbbuat dari pisang hijau macam Es Palu Butung,.. tetapi tepung pembungkus pisang ni berwarna hijau..

sedap bagi something new. Rasa macam makan pisang dengan tepung kuih ketayap.. yum..yum




Maka demikianlah, makanan yang patut dicuba seandainya anda ke Makassar..


nampak sangat kesukaan makan makanan di Makassar.. Sampai kembung pipi.. dan tak perasan pula ada candid ni.. 


Ok la.. cukup dulu setakat ni... Nanti Hana akan ceritakan tempat-tempat yang menarik untuk yang suka photoshoot dan melawat..



Sebelum tu, jom kita sama-sama doakan keselamatan untuk mangsa banjir di Pantai Timur (Kelantan, Terengganu, Pahang). Semoga Allah memberikan kekuatan dan kesabaran buat mereka. InsyaAllah, beroleh ganjaran pahala yang besar buat mereka yang redha dan bersabar dengan ujian Allah...


p/s : Tak sharing tak semestinya tak caring.. only Allah know my feelings towards them..

You are my Heart

Selamat Ulangtahun kelahiran buat emak yang disayangi selalu.. 

Dulu duduk jauh..sekarang dah ada di rumah...


Semoga Allah mengurniakan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezeki..
Akak sayang emak..

Tanpa emak, I am nobody..


Semoga dipostingkan dekat dengan mak.. ^-^


P/s: kata itu doa..


"Ya Allah, Kau jagakanlah kedua ibu bapaku. Kurniakan kesihatan yang baik buat mereka agar dapat sama-sama kami beribadat kepadaMu.. Murahkan rezeki mereka.Permudahkan lah segala urusan mereka dunia dan akhirat.. kerana mereka aku mengenalMu Ya Allah. Aamin.."

Credit to : Mohd Firdaus

Sunday, December 21, 2014

Kisah Yang Pasti Membuatkan Anda Menangis

Siapakah lelaki ini? dan apakah yang sedang beliau lakukan? Ini punca sebenar yang membawa kepada perkongsian pada hari ini..




Gambar ini mampu menceritakan perasaan Hana pada saat membaca cerita ini. Sangat menyayat hati.. Kasih sayang itu dapat dirasakan..


Mr. He memeluk erat isterinya.. dan menemani isterinya sehingga anaknya sampai dan mengambil mereka pulang ke rumah. Dengan suhu 24°C beliau menemani tubuh isterinya yang sudah kaku. 


Isterinya mengalami serangan jantung di saat dalam perjalanan ke farmasi. seorang pejalan kaki yang ditemu bual memberitahu bahawa "wanita tersebut masih sedar ketika jatuh, namun beliau pengsan sebelum sempat memberi nombor ahli keluarganya"..


Mr. He yang bergegas ke tempat kejadian sebaik sahaja dihubungi oleh pihak polis yang mendapat nombornya melalui kad perubatan isterinya. Sebaik sahaja sampai dia terus merangkul tubuh isterinya dan memeluk sekuat hatinya. Tidak berkesempatan untuk mengucapkan walau sepatah kata namun rata-rata yang hadir dapat merasai kehangatan cinta terhadap isterinya..



Meskipun beberapa kali ditawarkan untuk dihantar ke rumah oleh pihak yang berkuasa, namun Mr He menegaskan untuk menunggu anaknya yang masih dalam perjalanan mendapatkan mereka.. sayu.. sungguh tabah di dalam kesejukan itu, beliau memeluk dan menemani isterinya sehinggalah anak mereka sampai. Mereka yang lain turut membantu dalam memberi bahan seperti kotak sebagai alas untuk mengatasi kesejukan jalan yang semestinya mampu membuatkan sesiapa sejuk beku...



Seperti kata seorang guru
Pertemuan, jodoh, dan ajal maut semuanya di tangan Allah. 

Semoga cerita ini menyedarkan kita untuk menghargai insan disekeliling kita. Keluarga terutamanya.. mereka berhak merasa bahagia dengan kita. Bahagiakan mereka setiap saat dengan kemampuan kita.. Beritahu mereka, bahawa anda sayangkan mereka... kerana mungkin lambaian pagi ini, adalah lambaian terakhir kita untuk mereka... 



sumber : CCTVNews.

Wednesday, December 17, 2014

7 Barang Wajib untuk Travel



Assalamualaikum wbt..
Saya doakan semoga semua pembaca blog ini sentiasa dirahmati Allah swt.

Alhamdulillah..selamat tiba di Malaysia tepat jam 8.30pm Jumaat lepas. dan selamat tiba di bumi Jitra jam 4.30am. Tahniah kepada pilot dan krew kabin flight AK333 dari Makassar ke KUL. Dan terima kasih kepada driver bas . ^_^

Masa di sana, ramai yang tanya tentang trip.. Alhamdulillah, sangat enjoy.. walaupun cuaca tak berapa mengizinkan untuk beberapa ketika tetapi masih ada best moments.. nanti Hana akan kongsikan di sini. Sebelum tu macam yang dijanjikan...Hana nak kongsikan tentang travelmate Hana yang memang wajib bawa.


Best Travelmate


Berjalan ke mana pun, harus bawa barang-barang ni..

1. Tiket flight/bas
- yang ini memang mandatory ni.. wajib ada dan pastikan date, time to departure dan check in.

Jika mampu usahakan paling lewat untuk beli tiket 2 atau 3 bulan lebih awal dari tarikh yang ingin anda pergi melancong. Beginilah selalunya kalau nak dapatkan tiket murah. pastikan plan percutian awal-awal dan booked tiket. Hanya dengan cara beli tiket awal inilah baru kita akan dapat harga murah.

Selalu juga tengok web AirAsia sebab ada juga buat promo jejalan. Kawan Hana pula suka travel dengan MAS lagi.. walau apapun, masing-masing ada pro and cons.. terserah kepada kita untuk buat pilihan


2. Passport
- yang ini paling penting sekali.. Sebab memang tak lepas la nak keluar Malaysia kalau tak bawa yang ni..

Jika yang belum ada, pastikan anda pergi Jabatan Imegresen yang berdekatan dan buat permohonan. Selalunya dalam sejam dua atau sehari dah siap. Bergantung kepada service tempat itu. Bayaran hanya RM100 untuk 2 tahun manakala RM300 untuk 5 tahun. Cadangan Hana, buat 2 tahun tu dah cukup.

Bagi yang dah ada, pastikan tarikh expired passport. Pastu lagi satu, pastikan ada balance 6 bulan lagi sebelum dia expired.. Sebab kalau tak cukup 6 bulan minima, anda tak dapat la nak jejalan oversea..dan sila la buat passport baru. *based on experience..

Bila tiba destinasi, berjalan bawa passport.. a friend of mine always said "passport tu nyawa".. mungkin ini macam kelakar pada sesetengah orang tetapi jujur Hana nak katakan memang betul. Passport ni ibarat nyawa. Jadi, jaga ia dengan berhati-hati.. ramai orang nak passport Malaysia ni... :P


3. Visa
- pastikan negara yang anda nak lawati tu perlu visa atau tak. Paling senang nak tahu google jer laman web imegresen negara tersebut. Nak senang lagi, tanya kawan-kawan yang pernah pergi situ..

Visa ni boleh apply secara online. Tetapi kalau nak murah, pergi je ke mana-mana travel agent tempatan di Malaysia untuk minta mereka yang applykan. Bayaran ni bergantung kepada travel agent. Tapi walau apapun, pastikan passport dah ada dulu, baru apply visa..


4. Kamera
- ini memang berkepit 24 jam lagi. Paling tidak kamera handphone pun boleh. Untuk rakamkan moments... dan untuk video recording juga.. Jika anda mampu untuk usung DSLR yang minimum weight 1.7kg tu pun boleh.. atau anda lebih selesa membawa kamera compact pun boleh.

Jika anda menggunakan camera handphone pastikan memory card dikosongkan dan ada power bank. in case tiba-tiba battery habis sebelum next visit..


5. Lip gloss aka pelembap bibir
- yang ni memang wajib bawa. Especially bila tempat tu cuaca terlalu sejuk atau terlalu panas. Nak elakkan bibir merekah..oleskan ringan.. Ni kira penyelamat la.. Kalau tidak, mau lari orang lain...tak pun boleh berdarah bibir sebab terlalu kering..


6. Pakaian
- bawalah pakaian yang bersesuaian dan selesa mengikut cuaca dan keadaan di tempat percutian anda nanti. Macam tak kena je kan kalau bawa baju T-shirt lengan pendek masa bercuti di Jepun time winter.. :D

Bagi yang melawat kawasan 4 musim,
pastikan anda tahu keadaan cuaca pada waktu lawatan anda.. supaya dapat buat persediaan lebih.
contohnya kalau musim macam Winter : bawa long john, stoking tebal, gloves, scarf, winter jackets, boots/kasut sukan (yang penting bertutup).

InsyaAllah, kalau nak tahu/ nak tanya lebih lanjut boleh komen di bawah, dan Hana akan bantu sedaya yang mampu.


7. Barang keperluan/Lain-lain
Of course la perfume dan toothbrush toothpaste, compact powder... Yang ni rasanya memang semua orang bawa kan...paling tidak nak gi kedai depan umah pun mestila wajib guna, keperluan asas.. Tak dapat nak bayang kalau bangun-bangun tak basuh muka terus gi makan roti canai.

dan bawa juga sedikit biskut untuk isi perut sepanjang perjalanan.. dan Hana semestinya bawa vitamin C Sustained released as back up. Rasa macam ada nak selesema atau demam, telan 2 biji dengan air suam sebelum tidur. InsyaAllah, esoknya da ok. Ini memang terbukti.

 Ok.. Take care semua

Selamat bercuti...


Saturday, December 6, 2014

It's all about effort

Pagi-pagi dah dihiburkan dengan telatah anak gajah melukis wajah die sendiri...

Teramatlah Comey.. Rasa nak konyok2 je  ni..

Its all about effort and a little bit of talent. Jika bukan kerana effort penjaganya, mustahil gajah ini terus dapat melukis sendiri wajahnya.

Dan talent. Gajah juga makhluk Allah. Ada keistimewaan yang Allah beri. Cuma perlu seseorang/sesuatu untuk membantunya menemui dan menonjolkannya..

Kisah ini sama juga dengan kita manusia.. Allah kurniakan kita akal dan keistimewaan tersendiri.
Cuma kekadang kita tak menyedari.

Jadi, kekadang seseorang datang atau sesuatu terjadi yang membuatkan kita kenal diri...potensi.

Dan kekadang kita perlukan seseorang (mentor) untuk membimbing kita.. Menunjukkan cara.. Dan insyaAllah, kita juga boleh berjaya... Yang penting usaha dan keyakinan padaNya..

Ni bukan nak samakan kita dengan gajah. Sebab mustahil la nak sama kan.
Fizikal pun gajah dah berkaki 4. Kita berkaki 2..

Ke ada yang nak jadi macam gajah.comel lagi tu.. ahaks.. Maaf. Nak gurau pun tak boleh ke? ^-^

Friday, December 5, 2014

Kenangan

Bilamana masih ada yang mampu membuatkan kamu tertawa meskipun berjauhan...
Mungkin ini yang dinamakan manisnya sebuah ikatan..
Ukhwah. Persahabatan...
-----------------------------------------
Selama 5 tahun setengah di bumi Terengganu.. Tidak pernah Allah membiarkan saya keseorangan..
Sentiasa ditemani teman-teman..kenalan.. Disaat perlukan bantuan dan bimbingan, pensyarah-pensyarah sentiasa sudi menghulurkan bantuan..
Jutaan terima kasih yang tidak terhingga buat pensyarah-pensyarah. Jabatan Matematik terutamanya atas segala Ilmu dan jasa dalam mendewasakan kami dengan Ilmu perguruan..
Semoga Allah sentiasa merahmati, memberi kemurahan rezeki dan nikmat kesihatan kepada pensyarah-pensyarah yang tak ubah seperti Ibu dan ayah sepanjang kami berada di IPG KDRI..
Sungguh.. Bumi Terengganu ini banyak berbakti dalam manjadikan siapa diri ini pada hari ini.. Pengalaman merantau di bumi Allah ini tak pernah disia-disiakan.. Segala peluang dan cabang cuba diceburi..
InsyaAllah, semoga suatu hari nanti kami berjaya menjadi murabbi. Guru. Cikgu. Teacher yang bukan sahaja mengajar Ilmu dengan penuh kasih sayang tetapi dapat melahirkan insan yang berakhlak mulia.
Ingat Allah..
Menghormati yang lain..
Berkeyakinan..
Rajin berusaha..
Sentiasa bersemangat...
Perkara ini harus sentiasa diterapkan.. Disebut-sebut... Bukannya apa..tetapi sebagai ingatan buat kita manusia yabg sering sahaja terlupa..


P/s: entry 'pemanas badan' (warm up)





 






Saturday, November 1, 2014

5 Ciri Mencapai Kebahagiaan

Assalamualaikum semua. Saya doakan semoga pembaca blog ini sentiasa dirahmati Allah swt dan dalam jagaanNya..

Bila disebut tentang bahagia.. Siapa yang tak nak. Sedangkan yang miskin dan yang kaya juga ingin bahagia. Selalu terdengar "best la die. Hidup bahagia. Ada duit. Boleh itu. Boleh ini"

Satu saja saya nak tanya anda semua yang pernah cakap seperti di atas...

"Yakinkah anda bahawa yang kaya itu bahagia?"

Saya bagi 5 minit dan cuba kita selami. Jadikan diri kita di tempat orang kaya..

Apa jawapan anda?

Bagi saya, bahagia tak semestinya perlukan wang ringgit..bahagia itu kekadang datang dalam bentuk kepuasan bersama dengan orang yang tersayang, kepuasan dapat memiliki sesuatu yang diidamkan dan bagi saya bahagia itu adalah apabila mendapat kepuasan dalam bekerja.

Anda lihat bahagia tak semestinya dengan wang ringgit. Bahagia itu adalah satu rasa yang tak dapat diungkapkan. Hanya yang melaluinya dapat merasainya..

Bahagia .
Bagaimana anda nak tahu?

Jadi, hari ini saya nak kongsikan 5 ciri orang yang mendapatkan kebahagiaan :

1) Jika seseorang bertambah ilmunya maka bertambahlah tawadhu’ dan bertambah pula kasih sayangnya.

2) Tatkala seseorang bertambah amalannya, bertambahlah rasa takutnya kepada Allah dan semakin berhati-hati.

3) Tatkala seseorang bertambah umurnya, maka semakin berkurang rasa tamaknya terhadap dunia.

4) Jika seseorang bertambah hartanya, maka semakin bertambah kedermawanannya dan kemauan membantu sesama.

5) Jika bertambah kemuliannya, maka ia semakin dekat dengan manusia dan menunaikan kebutuhan dan tawadhu' kepada mereka.

(Ibnul Qayyim Al-Jauziyyah)

Jika anda rasa entry ini bermanfaat, anda boleh klik dan share dengan yang lain. Semoga kita mendapatkan manfaat daripadanya...

-------------------------

Saturday, October 25, 2014

Resipi : Jeruk Pelam Asam Boi senang dan sedap

Assalamualaikum semua.Semoga semua pembaca blog ni sentiasa dirahmati Allah.

Sebelum tu Hana nak tanya, siapa pernah makan jeruk pelam asam boi? Tak pun jeruk mangga muda asam boi yang tengah viral sekaranng ni.. meletop-letop..  Tengok ramai yang up kat FB. Teringin. Serius terliur. ramai juga yang jual tapi malas nak beli. Bila beli mesti kena tunggu barang sampai dulu kan? Betul tak? So, buat sendiri je mudah. Lagi laju la makan. Boleh makan sampai puas. hehe.

Kebetulan pula rumah memang ada pokok mempelam. Dah berbuah pula tu. Banyak bakti pokok ni pada famili. Tak pernah takde buah. Bila berbuah ibarat macam nak makan petik je. Petang tadi, masa tolong mak masak makan malam, sesajer je sembang dengan abang. Tetibe je abang cakap, "teringin nak makan jeruk pelam asam boi.. Rumah kita ada dak asam boi?" . Selaku adik yang memang teringin juga nak makan laju jer cakap "Ada-ada, tapi yang serbuk la. sama tak?"

"Boleh ja"
"Ok set. Abang kait buah. satgi kakak buat" (3 beradik : Abang, akak, adik)

Maka, bermulalah.. keje godek-godek pak cik Google. Cari resipi. Ada tengok sana sini. Last-last mak cakap, anak murid mak ada bagi resipi. Excited bukan main lagi. *sengih-sengih

Tunggu punya tunggu last-last abang masuk bawa bakul. Fuh.. ni bukan 4 biji ni. Ni dah 14 biji (*maaf hiperbola jap). Ada la dalam 10 biji kut dalam bakul tu. "Ni nak buat semua ka?". "Boleh ja, akak buat pastu simpan dalam peti"

Memang pesta la. Terima kasih abang. Semoga sentiasa panjang umur murah rezeki. Mempelam kami bulat-bulat dan kecik sedikit.  Jadi, bermulalah..


Resipi nak buat jeruk ni senang jer. Ni resipi yang buat semalam. Boleh buat terus kalau ada bahan-bahan. Ni pun men campak-campak sesedap rasa. Nak sedap lagi. Letak lebih sikit asam boi.

8 Buah mempelam (mangga muda) 
sepaket Asam boi/ Asam Ko ( serbuk punya)
8 sudu gula 
Garam secubit (sikit je ni)

Ni jer bahan-bahan.




Buah mempelam dipotong-potong. Boleh sesuka hati nak macam mana. Ni Hana buat ikut sedap nak masuk dalam mulut nanti. Tak kira dah sama bentuk or saiz. Janji rasa tak berubah. Dah potong, basuh dan toskan air. letak dalam besen/ bekas


Letakkan gula. Pastu gaul-gaul sesuka rasa. :)




Selepas itu, masukkan pula asam ko/asam boi. Terserah yang mana suka. *inipun guna yang mana ada




Jadi la lebih kurang nampak macam ni la nanti. Nak sedap tambah lebih asam ko.
Ikut citarasa masing-masing ni.




Last sekali, potong cili padi sikit. supaya ada kick bila makan. nak pedas-pedas lebihkan cili. Tapi cili padi ni fuh, 2 biji je da terangkat. dan akhir sekali gaul-gaul lah sampai semua sebati. Senang jer kan?


Dah gaul sebati semua, selepas itu masuklah dalam peti lebih kurang 3-4 jam. Nak sejuk lagi, lama lagi la simpan. Makan sejuk-sejuk memang sedap.. Tapi semalam nak makan tak dan dan (tak sabar) maka setengah jam je dalam peti pun layankan je. Masuk mulut kunyah same je sedapnya. 

Oh ya. lupa nak pesan. Nak buat jeruk ni TAK PAYAH LETAK or TAMBAH AIR. Sebab nanti gula ni akan cair. Automatik akan berair jeruk ni.  Memang sedap kalau makan dengan air die. 


Malam ni jer, da berapa kali refill bekas. Last-last stop juga sebab dah tengah malam, nak masuk tidur.



Kepada yang nak mencuba, selamat mencuba!!



Ok. Nanti Hana nak share resipi lain pula. Cuti-cuti ni memang fefeeling masak-masak.
Thats why I love home and holidays...

Friday, October 24, 2014

Doa Akhir Tahun

Assalamualaikum..

Di sini saya nak kongsikan doa akhir tahun beserta terjemahannya..

InsyaAllah, semoga bermanfaat

Maal Hijrah 1436H

Assalamualaikum..

Saya doakan semua pembaca blog ini sentiasa dirahmati Allah..

Dikesempatan ini, saya nak ucapkan.

Salam Maal Hijrah 1436 H.

Semoga Allah memberikan taufiq dan hidayah yg berpanjangan buat kita,

Semoga segala amalan kita pada tahun ini diterima Allah,

Semoga tahun baru ini lebih baik dan diberkatiNya.

Mohon ampun dan maaf atas segala tingkah laku, tutur kata dan kesilapan yg telah saya lakukan..

Selesai bacaan DOA akhir tahun, maghrib nanti kita sama-sama membaca doa awal tahun. InsyaAllah, moga Allah sentiasa merahmati kita semua...

Make A Difference

From A School Principal's speech at a graduation......

He said "The Doctor wants his child to become a doctor.........
the Engineer wants his child to become an engineer......
The Businessman wants his ward to become CEO.....
BUT a teacher also wants his child to become one of them, as well..!!!!
Nobody wants to become a teacher BY CHOICE" ....

Very sad but that's the truth.....!!!


The dinner guests were sitting around the table discussing life.

One man, a CEO, decided to explain the problem with education. He argued, "What's a kid going to learn from someone who decided his best option in life was to become only a teacher?"

To stress his point he said to another guest;
"You're a teacher, Mrs Sharma. Be honest. What do you make?"

Teacher Mrs Sharma, who had a reputation for honesty and frankness replied, "You want to know what I make?
(She paused for a second, then began...)

"Well, I make kids work harder than they ever thought they could.
I make a C+ feel like the Congressional Medal of Honor winner.
I make kids sit through 40 minutes of class time when their parents can't make them sit for 5 min. without an I- Pod, Game Cube or movie rental.

You want to know what I make?
(She paused again and looked at each and every person at the table)
I make kids wonder.
I make them question.
I make them apologize and mean it.
I make them have respect and take responsibility for their actions.
I teach them how to write and then I make them write.

Keyboarding isn't everything.
I make them read, read, read.
I make them show all their work in math.
They use their God given brain, not the man-made calculator.
I make my students from other countries learn everything they need to know about India while preserving their unique cultural identity.
I make my classroom a place where all my students feel safe.

Finally, I make them understand that if they use the gifts they
were given, work hard, and follow their hearts, they can succeed in life.

(Mrs Sharma paused one last time and then continued.)

Then, when people try to judge me by what I make, with me knowing money isn't everything, I can hold my head up high and pay no attention because they are ignorant. You want to know what I make.

I MAKE A DIFFERENCE IN ALL YOUR LIVES, EDUCATING KIDS AND PREPARING THEM TO BECOME CEO's, AND DOCTORS AND ENGINEERS..........


What do you make Mr. CEO?
His jaw dropped; he went silent.

Thursday, October 9, 2014

Jatuh Cinta

Assalamualaikum semua. Lama dah tak menulis di sini. Minggu nak hantar tesis kajian tindakan begini lah..
Makan tak kenyang. Tidur tak lena.. nasib baik mandi basah.. kalau tak? entah la. haha.

HUJUNG MINGGU DATANG LAGI!!!!

Petang ni take break sekejap sambil online dan jejalan di alam maya.. Nak jalan-jalan kat luar ni takde kereta dan nak hujan pula. Jadi, jalan-jalan depan laptop adalah yang paling jimat. Bajet gitu.. *maaf la akhir-akhir sem ni begini la.

Petang-petang ni, tiba-tiba saya jatuh cinta. Jatuh cinta pandang pertama. Love at first sight bak kata orang putih.. *wink..wink..

Bukan sahaja comel, tapi mampu membuatkan awak-awak semua ternganga dengan apa yang dia akan buat..
Tak caye?? boleh tengok video ni..



Macam mana? Ternganga tak?
Ok.. boleh tutup mulut balik.. ^_^

Sunday, October 5, 2014

Hari Raya Eidul Adha

Assalamualaikum semua.

Di kesempatan ini, hana nak ucapkan Selamat hari Raya. Mohon maaf atas segala kesilapan yang sama ada sengaja, tak sengaja.. Gurauan yang terkadang tak kena masa..

Begitulah.. Manusia biasa. Tak kan pernah kita terlepas dari silap dan salah.

K2. Nak gi beraya ni..

Thursday, September 18, 2014

:: Kerja itu menekan dan tertekan ::

Assalamualaikum semua. Apa khabar? semoga semua sihat sentiasa...

Cuti tinggal berapa hari saja lagi.. Kemudian akan balik ke negeri penyu kesukaan ku. eh, kesukaan ke.. Kesayangan.. Yup. I love it. dan orang-orang Terengganu (Roomate,Klassmates, deskmates). Jadual bakal dipenuhi dengan timbunan kerja dan tugasan. Perlu bersedia kesihatan jasmani dan mental

InsyaAllah, akan gunakan masa yang berbaki untuk laksanakan amanah yang diberi dengan sebaiknya. Alhamdulillah, baru-baru ini sudah laksanakan satu. AJK Seminar. Terima kasih kepada co-partner yang banyak membantu. Kalau nak harapkan Hana seorang memang tak menang tangan la jawabnya..  Terima kasih banyak-banyak... ^_^

Baru-baru ni ada yang bertanya Hana.. "Ana mesti stress kan dengan keje PKU lagi, AJK lagi, lecturer lagi, Puan M lagi, Encik itu suruh ini. Mesti penat. Apa la sian ana". dan Hana senyum..

Jujur. Tanggungjawab dan amanah itu berat. Namun, insyaAllah mampu digalas. Dulu, Hana pernah bertanya sahabat yang belajar di luar negara. Seorang yang setiasa mempunyai tugasan dan jawatan namun masih mampu menjadi pelajar cemerlang serta dikenali semua. Soalan yang sama.

"ko tak penat ke? Jadi wakil pelajar lagi... Tolong kawan lagi. berpersatuan lagi. usrah lagi.."

dan jawapan jujur daripada mereka >>>

Jawatan/kerja itu memang berat apabila .....

  • Apabila perlu mendapatkan kerjasama ramai orang untuk lakukan sesuatu. Tetapi tak berhasil
  • Apabila ada yang meletakkan harapan kepada kita untuk lakukan sebaik mungkin. Tetapi tidak mendapat sokongan yang lain.
  • Apabila ada mengharapkan kita untuk melakukan sesuatu yang kekadang tidak mungkin dapat dicapai oleh kita.
  • Apabila ada yang mengharapkan kita untuk melakukan sesuatu membantu mereka
  • Apabila ada yang meminta diluar kemampuan kita



tapi Jawatan/kerja itu ringan apabila....


  • Niat kerana Allah.
  • Kita laksanakan dengan cara yang betul. Tak melanggar undang-undang/peraturan
  • Buat sebaik mungkin dengan kemampuan yang ada.
  • dan yang paling memudahkan ialah apabila ada kerjasama..
  • Masing-masing buat kerja. InsyaAllah, semua jadi mudah. 
  • Jangan buat sorang-sorang. Minta tolong daripada kawan. 


Kawan tak nak tolong. Tak nak bantu. Tak nak kongsi masalah. Tinggalkan... Time ni baru kita kenal siapa kawan yang intan. Siapa yang permata. Banyak-banyak meminta pertolongan daripada Allah, insyaAllah, Dia tak pernah mengecewakan..

dan yang paling penting :


  1. Urus masa
  2. Solat di awal waktu
  3. Banyakkan membaca Al-Quran
  4. Zikirullah
  5. Hormati ibu bapa - contact selalu tanya khabar, balik ziarah
  6. Bersahabat - jalinkan silaraturrahim
  7. Hormati guru/pensyarah

Sebenarnya Hana sendiri turut merasai apa yang mereka rasa. Betapa 'beratnya' tugas itu. But I try to work it all out.. Bukannya susah nak susah, dan bukannya mudah nak mudah. InsyaAllah, kalau buat benda baik takkan rugi. Lagipun siapa tak suka kebaikan, syaitan je kut yang benci orang buat baik.. hehe


ok lah. Dah nak masuk waktu . salam maghrib semua. Jom sama-sama baca surah Al-Kahfi



Saturday, September 13, 2014

:: Pelbagai guna : Herbal Blend Shaklee ::

Krim Herbal Blend ini memang merupakan krim serba guna. Antara produk yang paling HOT di Shaklee. Mana taknya, baru dapat tahu.. pergi ke HQ tak sampai 2 jam dah habis.. memang lama mencuba nak membeli.. Alhamdulillah, kali ini sempat beli..

tadaa... 
Alhamdulillah, rezeki. dan untuk yang dah order. Barangan akan sampai kepada anda asap. 



Kelebihan Herbal Blend Shaklee


Dan banyak lagi kebaikan Herbal Blend Multipurpose Cream ini antaranya:


1. Ruam

2. Calar

3. Luka kecil

4. Demam (sapu keseluruh badan suhu akan turun),

5. Eczema

6. Masalah kulit gatal

7. Menghilangkan parut

8. Melembutkan kulit yang kasar

9. Elokkan pecah-pecah pada lutut, siku serta tumit kaki.

10. Baik untuk demam campak. Menghilangkan kesan atau tanda demam campak.

11. Memecahkan Lemak / Pembuangan Angin dengan cara urutan terutama pada bahagian perut

12. Losyen kegunaan harian

13. Menghilangkan parut, termasuk campak dan chiken pox



Tak percaya??

Anda perlu cuba dahulu.


* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.


Hubungi saya, Hana di whatsapp/sms 019-4025851 atau emel ke nurfaies16@gmail.com untuk dapatkan harga (RM) setiap set dan sebarang tempahan.

Dapatkan juga konsutasi percuma apabila anda membeli produk shaklee dari saya pada bila-bila masa anda perlukannya!!.

Friday, September 12, 2014

:: Kedah Darul Aman ::

Assalamualaikum wbt.Apa khabar semua?
semoga semua sentiasa sihat dibawah payungan rahmat Allah.

Alhamdulillah,selamat sampai di Kedah. Nyaman je rasa. Memang excited sangat hinggakan dari jam 3 pagi dah terjaga sebab menanti-nanti nak lihat pemandangan ketika bas pandu masuk ke negeri jelapang padi. Sebaik sahaja sampai jam 5.30 pagi,dah nampak ayah menunggu. Time tu memang rasa nak berlari-lari je, tapi gagahkan diri mengusung beg masuk ke kereta.

Its good to be back home. Lagi seronok bila pagi ini bacaan imam subuh mengingatkan tentang suasana ketika di Tanah Suci dulu. Rindu.

Minggu ni going to be anak tunggal sebab adik tak balik...  baru plan nak ajak jejalan.
takpe..nanti gi jalan sana.
so, nak rest dlu.. tata


xoxo



Saturday, September 6, 2014

:: Vendeur Festival Terengganu : Jom kita gi situ ::

Assalamualaikum semua.
Diharapkan semua ceria-ceria pada hujung minggu ini. Alhamdulillah, cuaca hari ini baik. Hari ini juga berlangsungnya vendeur festival di TTC buat julung-julung kalinya..

mesti ada juga yang first time dengar vendeur ni mesti tertanya-tanya. sambil buat muka pelik. Vendeur ? Apa tuh? fuh.. jangan tanya Hana. Hana pun tak tahu sebenarnya... tapi apa yang Hana tahu. Vendeur festival ni merupakan jualan peniaga-peniaga online. tak pun bahasa mudahnya. On9 Shop Festival...

fuh.. memang tak sabar-sabar masa awal-awal tau dulu. memang dah siap-siap list.. al maklum la.. selama ni tengok ig dan beli.. itu je keje.. tapi hari ni boleh pegang, tengok dan try skali.. jadi, apa ditunggu lagi...

Hana, yaya dan atieq... kami pengunjung terawal...
dan bermula lah misi mencari.. dan membeli..

ramai betul manusia... tapi memang happening pusing-pusing cari barang.. sambil-sambil tu online instagram. tengok jika online shop favourite pun join sekaki..  pejam celik. pejam celik.. memang gelap mata.. nak itu ini. fuh.. sabar. tahan... cari yang betul-betul nak dan suka..


Festival ni berlangsung selama 2 hari. Jumaat dan sabtu. jadi hari ni sabtu kan. hari ni hari last....
Apa lagi? cepat-cepat pegang kunci. Ajak kawan-kawan gi festival ni..

Tempatnya di TTC. [Terengganu Trade Centre].

Thursday, September 4, 2014

:: Tips Mudah Cari Blazer ::

Assalamualaikum wbt semua..

Apa khabar semua? semua sentiasa sihat dan dirahmati Allah.

seminggu sahaja lagi. Seminar Penyelidikan Kajian Tindakan. fuh..dup dap.dup dap... berdebar sangat-sangat. dah sampai tahap cuak dan tak tahu nak buat apa lagi. Presentation slide masih in the process.. Penulisan juga masih begitu..

InsyaAllah, alang-alang dah 'susah' biar susah terus..  Tn Hj Nordin pernah cakap di dalam kelas. Anggapan Hana, Tuan Haji sarankan kami alang-alang buat, biar buat betul-betul.. Chaiyok-chaiyok...  3 bulan sahaja lagi. Pejam celik, dah tahun akhir..


Ok. Memandangkan seminar dah dekat dan kami perlu memakai blazer semasa seminar nanti. Jadi hari ini Hana nak kongsikan tips dengan kawan-kawan yang tengah mencari blazer atau hendak membeli blazer nanti. takde lah nanti pergi kedai, kena try hampir semua blazer untuk cari saiz yang sesuai dengan kita. penat tau..mau berpeluh-peluh nanti. hehe



TIPS MUDAH MEMBELI BLAZER |

Sekiranya anda membeli jaket, kot atau blazer, pastikan ianya menepati ukuran bahu anda.  Biasanya, bahagian lain boleh diubah – dari mengecil atau membesarkan bahagian pinggang atau memendekkan jaket. Tetapi bahagian bahu jaket tidak boleh diubah.

Jadi pastikan ukuran jaket tadi terletak betul-betul di bahagian atas tulang bahu.



Tetapi disebabkan kita pakai baju kurung, jadi kena consider juga span-span di baju kurung yang mungkin tebal sampai 2 inci tu.. :) pape pun, cuba ambil blazer yang dalam range ukuran bahu kita dan try. Paling tidak pun kita hanya kena try 2 atau 3 blazer je untuk cari yang benar-benar kita selesa.

Ini hanya panduan untuk kawan-kawan. Yang lain-lain terserah pada diri masing-masing. Taste semua orang tak sama. Ada yang suka betul-betul fit dengan badan dan ada yang suka ada ruang sikit.. untuk bernafas... hehe


dan kepada yang tak tahu nak cari dimana, Hana suggest untuk korunk cari di Mydin, Xiri kawasan bandar KT, Kamdar. Selalunya kat sini ada dijual dan harganya pun berpatutan. Dan kepada yang save bajet, boleh juga try cari di kedai-kedai bundle..

dan jumpa hantar dry cleaning. bawah RM5 je Hana hantar. InsyaAllah, ahad ni ambil..

so, Hana nak ambil kesempatan ni siap-siap untuk wish all the best pada semua. Selamat menyiapkan apa-apa yang patut. Ini AR kita, pembentangan kita dan masa depan kita.. jadi, anda pilih dan tentukan hendak yang bagaimana.. InsyaAllah, semoga Allah mempermudahkan segala urusan kita.





:: 3 Cara untuk bahagia ::

Dalam hidup.. Tidak semuanya indah.

Namun, kitalah yang mencorakkannya.. dengan seyuman, tawa, tangis, suka, duka..
percayalah..semua itu ada pada kita untuk memilih..

sama ada untuk memilih yang positif atau negatif.

Jika kita positif, insyaAllah, semua yang positif akan tertarik kepada kita
Hati tenang, jiwa gembira.. hidup pun bahagia..


Jika ada yang negatif...
Buat semua yang ada rasa benci, buanglah jauh-jauh kerana rasa itu akan buat kamu ketinggalan jauh.
Jauh dari rahmatNya,jauh dari kasih sayangNya.

Berlapang dadalah selalu dan hentikan semua buruk sangka. Cari Dia dalam semua perkara.
Cari ibrah dalam setiap ujian/mala petaka.


Monday, September 1, 2014

:: Masa ::

Dalam kehidupan masa ada 3 sahaja

semalam
                                                 hari ini
                                                                                                 dan esok


Semalam telah berlalu, esok belum pasti. Yang ada hanya hari ini. Gunakan kesempatan ini
untuk membuat kebaikan sebanyak mungkin yang kita mampu...

InsyaAllah, kita mulakan dengan langkah membuat kebaikan. Mudahkan jangan susahkan.

Wednesday, August 27, 2014

:: 3 perkara yang saya suka di SKDM ::

Assalamualaikum wbt.

Apa khabar semuanya? Harap sentiasa dirahmati Allah. Lama rasanya tak menulis di sini. waktu yang ada sudah padat dengan kajian tindakan, meeting, serta urusan sebagai Penolong ketua unit. InsyaAllah, moga terus tabah


Alhamdulillah, selesai sudah internship di Sekolah Kebangsaan Durian Mas. Hari terakhir kami dimeriahkan dengan majlis sambutan Hari Raya. sememangnya sekolah ini memberikan banyak pengalaman dan kenangan yang berharga buat kami semua. Sebelum saya cerita tentang apa yang saya suka di SKDM, jom layan gambar dulu..


gambar semasa sambutan hari raya peringkat sekolah.







Praktikumates aka klassmates cikgu Syafiqah

cikgu Norliza. Guru Tahun 6. Banyak pengalaman. :)

murid Tahun 3 : yang bertudung pink (kanan) selalu hadiahkan cikgu-cikgu praktikum hadiah.
Terima kasih banyak Nabilah

Ini cikgu Hilmi. merangkap Sifu PA sistem dan segala berkaitan teknikal. 
Menceriakan suasana.

Teacher Fatimah dan guru pembimbing, YM Pn. Tengku Hasnah

Praktikumates. Ustazah Norasiah and me. Sila abaikan pipi Hana yang tembam bam bam

Cikgu Ruzilah bersama Guru Besar, En. Mohamad bin Sulaiman. Mood raya. Photoshoot raya.

Praktikumates, Ustazah Atiqah. Berbaju hijau sebelah tu, selalu buat kami 'sakit perut' dengan telatahnya





Pengacara Majlis bersama Ustaz Yazit.









persembahan guru











ok. jadi sekarang Hana nak cerita kenapa sampai sekarang Sekolah Kebangsaan Durian Mas ni sentiasa dekat di hati....


1. Suasananya. 
Pertama kali jejakkan kaki ke sini. memang lain rasanya berbanding praktikum sebelum ni di sekolah bahagian bandar. Mungkin juga kerana kami datang awal, maka suasana sejuk tenteram gitu.. memang seronok tarik nafas hembus..fuh..fuh... puas.. 

dan kawasan sekolah yang terdiri daripada 4 blok kelas dan 1 blok kantin serta 1 blok tadika kami teroka pada hari pertama. First impression... OK. saya suka sekolah ini. Dekat nak ke kelas. 
dan alhamdulillah, hari pertama kami berjalan dengan lancar.

dan setiap pagi hari-hari yang berikutnya saya suka ke kelas untuk melihat anak-anak murid datang ke sekolah. dan sesekali menyapa mereka yang bertugas.. sempat juga memandang ibu bapa yang datang menghantar anak-anak mereka. Teringat zaman sekolah dulu..


2.Guru-guru dan pihak pentadbir

dan semestinya yang membuatkan kami bersemangat dan seronok sepanjang praktikum adalah guru-guru dan juga pihak pentadbir. Guru-guru di sini baik sangat-sangat.. pada minggu pertama ramai cikgu yang menolong berkaitan pengurusan jadual dan pengajaran di dalam kelas. 

Alhamdulillah, Allah temukan kami dengan insan-insan yang baik. segalanya menjadi mudah meskipun pelbagai perkara yang kami perlu tempuhi terutamanya observe pensyarah.

dan yang paling seronoknya, semua cikgu-cikgu di sini sporting dan sangat mesra.. berada di tempat baru sememangnya buatkan Hana sedikit takut dan nervous.. sebab kita orang baru... tetapi bila melihatkan layanan cikgu-cikgu di sini, kami rasa mudah mesra dan dapat bergaul dengan baik. 

Hana akui. sebenarnya hana seorang yang pemalu dan jarang sekali bercakap. tetapi masa demi masa di sini, Hana belajar. menjadi sedikit berani sekarang untuk berbual.. jika dulu..fuh.. mau sengeh-sengeh je.. tak pandai sebenarnya...

yang paling tak dilupakan ialah cikgu pembimbing, YM Pn Tg Hasnah dan guru-guru kelas yang banyak bantu kami sepanjang praktikum dan internship... Terima kasih. Andai ada kesempatan, kita berjumpa lagi. InsyaAllah..

3. Anak murid. Inilah perkara ketiga yang hana suka. Meskipun banyak sekolah Hana telah pergi, di sini... muridnya lain.. dan biarlah gambar-gambar yang menceritakan pada anda semua.. Kenakalan mereka, senyum tawa mereka, gurau manja tetap menjadi memori terindah buat cikgu..

macam-macam panggilan yang Hana dapat. daripada ustazah, teacher, cikgu..dan artis... haha.. macam-macam anak murid cikgu. Apa-apapun cikgu sayang kamu..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Aku di sini..

Aku mula mencari titik mula. Aku mencari rahmat dan belas ehsan-Nya. Aku mencari kasih-Nya yang sempurna. Dan aku merasakan hati dan jiwa mula bersatu dengan diri yang hilang tadi, mulai tenteram.