Wednesday, December 17, 2014

7 Barang Wajib untuk Travel



Assalamualaikum wbt..
Saya doakan semoga semua pembaca blog ini sentiasa dirahmati Allah swt.

Alhamdulillah..selamat tiba di Malaysia tepat jam 8.30pm Jumaat lepas. dan selamat tiba di bumi Jitra jam 4.30am. Tahniah kepada pilot dan krew kabin flight AK333 dari Makassar ke KUL. Dan terima kasih kepada driver bas . ^_^

Masa di sana, ramai yang tanya tentang trip.. Alhamdulillah, sangat enjoy.. walaupun cuaca tak berapa mengizinkan untuk beberapa ketika tetapi masih ada best moments.. nanti Hana akan kongsikan di sini. Sebelum tu macam yang dijanjikan...Hana nak kongsikan tentang travelmate Hana yang memang wajib bawa.


Best Travelmate


Berjalan ke mana pun, harus bawa barang-barang ni..

1. Tiket flight/bas
- yang ini memang mandatory ni.. wajib ada dan pastikan date, time to departure dan check in.

Jika mampu usahakan paling lewat untuk beli tiket 2 atau 3 bulan lebih awal dari tarikh yang ingin anda pergi melancong. Beginilah selalunya kalau nak dapatkan tiket murah. pastikan plan percutian awal-awal dan booked tiket. Hanya dengan cara beli tiket awal inilah baru kita akan dapat harga murah.

Selalu juga tengok web AirAsia sebab ada juga buat promo jejalan. Kawan Hana pula suka travel dengan MAS lagi.. walau apapun, masing-masing ada pro and cons.. terserah kepada kita untuk buat pilihan


2. Passport
- yang ini paling penting sekali.. Sebab memang tak lepas la nak keluar Malaysia kalau tak bawa yang ni..

Jika yang belum ada, pastikan anda pergi Jabatan Imegresen yang berdekatan dan buat permohonan. Selalunya dalam sejam dua atau sehari dah siap. Bergantung kepada service tempat itu. Bayaran hanya RM100 untuk 2 tahun manakala RM300 untuk 5 tahun. Cadangan Hana, buat 2 tahun tu dah cukup.

Bagi yang dah ada, pastikan tarikh expired passport. Pastu lagi satu, pastikan ada balance 6 bulan lagi sebelum dia expired.. Sebab kalau tak cukup 6 bulan minima, anda tak dapat la nak jejalan oversea..dan sila la buat passport baru. *based on experience..

Bila tiba destinasi, berjalan bawa passport.. a friend of mine always said "passport tu nyawa".. mungkin ini macam kelakar pada sesetengah orang tetapi jujur Hana nak katakan memang betul. Passport ni ibarat nyawa. Jadi, jaga ia dengan berhati-hati.. ramai orang nak passport Malaysia ni... :P


3. Visa
- pastikan negara yang anda nak lawati tu perlu visa atau tak. Paling senang nak tahu google jer laman web imegresen negara tersebut. Nak senang lagi, tanya kawan-kawan yang pernah pergi situ..

Visa ni boleh apply secara online. Tetapi kalau nak murah, pergi je ke mana-mana travel agent tempatan di Malaysia untuk minta mereka yang applykan. Bayaran ni bergantung kepada travel agent. Tapi walau apapun, pastikan passport dah ada dulu, baru apply visa..


4. Kamera
- ini memang berkepit 24 jam lagi. Paling tidak kamera handphone pun boleh. Untuk rakamkan moments... dan untuk video recording juga.. Jika anda mampu untuk usung DSLR yang minimum weight 1.7kg tu pun boleh.. atau anda lebih selesa membawa kamera compact pun boleh.

Jika anda menggunakan camera handphone pastikan memory card dikosongkan dan ada power bank. in case tiba-tiba battery habis sebelum next visit..


5. Lip gloss aka pelembap bibir
- yang ni memang wajib bawa. Especially bila tempat tu cuaca terlalu sejuk atau terlalu panas. Nak elakkan bibir merekah..oleskan ringan.. Ni kira penyelamat la.. Kalau tidak, mau lari orang lain...tak pun boleh berdarah bibir sebab terlalu kering..


6. Pakaian
- bawalah pakaian yang bersesuaian dan selesa mengikut cuaca dan keadaan di tempat percutian anda nanti. Macam tak kena je kan kalau bawa baju T-shirt lengan pendek masa bercuti di Jepun time winter.. :D

Bagi yang melawat kawasan 4 musim,
pastikan anda tahu keadaan cuaca pada waktu lawatan anda.. supaya dapat buat persediaan lebih.
contohnya kalau musim macam Winter : bawa long john, stoking tebal, gloves, scarf, winter jackets, boots/kasut sukan (yang penting bertutup).

InsyaAllah, kalau nak tahu/ nak tanya lebih lanjut boleh komen di bawah, dan Hana akan bantu sedaya yang mampu.


7. Barang keperluan/Lain-lain
Of course la perfume dan toothbrush toothpaste, compact powder... Yang ni rasanya memang semua orang bawa kan...paling tidak nak gi kedai depan umah pun mestila wajib guna, keperluan asas.. Tak dapat nak bayang kalau bangun-bangun tak basuh muka terus gi makan roti canai.

dan bawa juga sedikit biskut untuk isi perut sepanjang perjalanan.. dan Hana semestinya bawa vitamin C Sustained released as back up. Rasa macam ada nak selesema atau demam, telan 2 biji dengan air suam sebelum tidur. InsyaAllah, esoknya da ok. Ini memang terbukti.

 Ok.. Take care semua

Selamat bercuti...


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Aku di sini..

Aku mula mencari titik mula. Aku mencari rahmat dan belas ehsan-Nya. Aku mencari kasih-Nya yang sempurna. Dan aku merasakan hati dan jiwa mula bersatu dengan diri yang hilang tadi, mulai tenteram.