Tuesday, January 24, 2012

:: Believes in Him ::

[credit]

:: Aku 'baik'.. Bersangka baik ::

Assalammualaikum wbt..

jari jemari ingin melepaskan rindu untuk mencoret di sini lagi.hehehe.. semalam peluang untuk sama-sama dengan adik berada di pondok tidak disia-siakan. Piknik? jauh sekali. sesekali mata kami berpandangan ke arah padang permainan yang berhampiran. dan kebetulan ternampak sebuah motosikal yang ditunggangi seorang lelaki dan seorang perempuan melalui padang. mulut ini laju saja terkata "Ish.ish, budak-budak zaman sekarang. nak kapel pun jaga-jaga la pergaulan tu.." lantas adik menambah "terkepit-kepit comey ka?" Hehehe, tersenyum simpul saya melihat telatah dia. adik ku..adikku..

tiba-tiba teringat pula kata seorang sahabat, bersangka baik itu serendah-rendah ukhwah tau.  Rindu pula pada arwah. kita sedekahkan al-Fatihah kepadanya.

Al-Fatihah

Masa perkenalan kami meskipun singkat tetapi sangat bermakna. Pada mulanya memang susah nak menerima apa-apa darinya especially when it comes to advices. A naughty boy that always play truant but seriously a genius dan sedikit gila-gila. Nobody will believes if its all depend on first impression. And then after a year of treasure friendship, we became best friend. Closer than every one thought. :) Yup. seriously everybody was curious on how i manage to actually become best friend to him. He is a difficult one to close unless to beautiful girls. hehe..(i'm not included)

and there the idea of why not.. yes why not? i give him a chance. his advices is not bad at all. and all those things of bersangka baik is filling up my medulla oblongata. and maybe he can help me with my homeworks after this. nampak sangat i'm opportunist :P  Tetapi, frankly speaking walaupun serendah-rendah ukhwah itu adalah bersangka baik tapi sebenarnya bukan senang nak dipraktikkan oleh org ramai. marilah sama-sama beringat utk saling bersangka baik!


ini saya ingin kongsikan sedikit tips.

Tips dari Syeikh Abdulkadir Al Jailani untuk sentiasa bersangka baik sesama insan.

Jika engkau bertemu dengan seseorang, maka yakinilah bahawa dia lebih baik darimu. Ucapkan dalam hatimu :
"Mungkin kedudukannya di sisi Allah jauh lebih baik dan lebih tinggi dariku".

Jika bertemu anak kecil, maka ucapkanlah (dalam hatimu) :
"Anak ini belum bermaksiat kepada Allah, sedangkan diriku telah banyak bermaksiat kepadaNya. Tentu anak ini jauh lebih baik dariku"..

Jika bertemu orang tua, maka ucapkanlah (dalam hatimu):
"Dia telah beribadah kepada Allah jauh lebih lama dariku, tentu dia lebih baik dariku."

Jika bertemu dengan seorang yang berilmu, maka ucapkanlah (dalam hatimu):
"Orang ini memperoleh kurnia yang tidak akan kuperolehi, mencapai kedudukan yang tidak akan pernah kucapai, mengetahui apa yang tidak kuketahui dan dia mengamalkan ilmunya, tentu dia lebih baik dariku."

Jika bertemu dengan seorang yang cerdik sungguh, maka katakanlah (dalam hatimu) :
"Orang ini bermaksiat kepada Allah kerana dia cerdik sungguh (tidak tahu), sedangkan aku bermaksiat kepadaNya padahal aku mengetahui akibatnya.
Dan aku tidak tahu bagaimana akhir umurku dan umurnya kelak. Dia tentu lebih baik dariku."

Jika bertemu dengan orang kafir, maka katakanlah (dalam hatimu) :
"Aku tidak tahu bagaimana keadaannya kelak, mungkin di akhir usianya dia memeluk Islam dan beramal soleh. Dan mungkin boleh jadi di akhir usia diriku kufur dan berbuat buruk.

Tak rugi kita bersangka baik terhadap insan daripada kita bersangka buruk yang boleh mendatangkan dosa. Sematkan kedalam hati agar iman akan bertambah,aqidah dan akhlak juga akan terjaga. InsyaALLAH.

tidak rugi untuk berbaik sangka


p/s : Sorry, terpanjang plak. thats what happened when i write in BM. full sentence :P .
semoga bermanfaat :)
Assalammualaikum wbt...
apa khabar smua? sudah lama rasanya tak datang mencurahkan kata-kata di sini. semalam semasa semua sibuk-sibuk tengok MERLIN. saya pun sibuk-sibuk juga singgah page kawan-kawan di fb. dan kebetulan pula ada seorang kawan yang meng'pm sy di facebook.. so, i think i would like to share it with you guys here. so, enjoy..


Kalau anda dilahirkan pada 1Hb, 10Hb, 19Hb, 28Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.1
Kalau anda dilahirkan pada 2Hb, 11Hb, 20Hb, 29Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.2
Kalau anda dilahirkan pada 3Hb, 12Hb, 21Hb, 30Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.3
Kalau anda dilahirkan pada 4Hb, 13Hb, 22Hb, 31Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.4
Kalau anda dilahirkan pada 5Hb, 14Hb, 23Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.5
Kalau anda dilahirkan pada 6Hb, 15Hb, 24Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.6
Kalau anda dilahirkan pada 7Hb, 16Hb, 25Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.7
Kalau anda dilahirkan pada 8Hb, 17Hb, 26Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.8
Kalau anda dilahirkan pada 9Hb, 18Hb, 27Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.9


no.1 —-
Anda sangat cerdik, jujur, lucu, degil, rajin, terus-terang, cemburu dalam asas pertandingan, baik hati, peramah dan autoriti. Anda ingin mendahului dalam apa jua keadaan. Anda seorang yang berdikari, berkeyakinan dan tidak pernah berada di bawah pimpinan orang lain. Anda akan bercinta dalam usia yang muda tapi akan berkahwin pada usia yang matang. Anda tidak suka akan orang yang bertentangan pendapat dengan anda. Malah anda juga menyimpan dendam dengan orang yang bersalah dengan anda. Anda seorang yang kuat belanja. Pada masa hadapan anda adalah professional dalam kerjaya yang anda ceburi. Namun terdapat juga orang yang kecil hati dengan pencapaian anda. Anda mempunyai keluarga yang bahagia. Pasangan ideal anda adalah no.4, 6, 8.

no.2 —-
Tak kira apa pun, anda akan disukai oleh semua orang kerana anda berperanankan Bulan dan semua orang suka akan bulan. Em…bagus! Anda suka bermimpi siang. Anda kurang berkeyakinan terhadap diri sendiri. Jadi and perlu membuat perubahan ke atas hidup anda. Anda adalah seorang yang sukar diramal kerana anda membuat perubahan berdasarkan masa dan keadaan. Anda juga seorang yang mementingkan diri sendiri tetapi and mempunyai bakat dalam muzikal, seni dan komunikasi lisan. Sikap anda seperti bulan yang datang keredupan dan pudar jadi semua orang boleh mengetahui perubahan anda. Anda boleh menjadi Mahatma Gandhi yang kedua kerana cinta akan keamanan. Anda juga seorang yang bertanggungjawab dalam keluarga. Pasangan ideal anda adalah no.2, 5, 9.

no.3 —-
Anda adalah seorang yang berhati keras, pentingkan diri sendiri, kuat agama dan suka untuk mempertingkatkan kehidupan sendiri. Anda mempunyai masalah keluarga dan anda dapat mengharungi dengan kesabaran anda. Anda sangat pandai bercakap, wajah yang cantik, jadi ke mana saja anda pergi anda akan dapat apa yang anda inginkan. Daripada hari lahir anda, anda perlu berkerja keras untuk berjaya. Anda juga seorang yang menghormati orang yang lebih tua daripada anda. Bukannya senang nak menjalinkan hubungan sama ada percintaan, kekeluargaan atau persahabatan. Sekiranya anda suka akan sikap seseorang itu, maka hubungan itu akan berpanjangan. Anda suka akan kebebasan, pencipta di mana ada anda akan membawa harapan, kegembiraan dan keceriaan ke dunia ini. Pasangan ideal anda adalah no.6, 9.

no.4 —-
Anda adalah seorang yang amat degil dan rajin. Mungkin anda akan menjauhkan orang lain daripada anda kerana kata-kata anda. Anda seorang yang bertimbang rasa akan masalah orang lain. Anda berbakat dalam penyelidikan dan seni. Anda akan membantu ahli keluarga atau kawan-kawan yang menghadapi masalah tanpa berfikir panjang. Anda kena berhati-hati dengan orang sekeliling anda kerana mereka mungkin akan mempergunakan anda. Kawan-kawan anda akan menghabiskan masa dan wang ringgit anda dan selepas itu menjauhi daripada anda apabila anda dah tak ada nilai buat mereka lagi. Walau bagaimanapun anda tetap seorang yang sabar dan tegas. Pasangan ideal anda adalah no.1, 8.

no.5 —-
Anda sangat popular dalam komuniti. Anda boleh menyelesaikan sesuatu perkara hanya secara lisan. Anda mempunyai akal fikiran dalam menjalani perniagaan. Namun anda terlalu terburu-buru. Anda adalah seorang yang humor di kalangan kawan-kawan dan ahli keluarga. Kawan-kawan dan ahli keluarga anda juga akan minta bantuan anda apabila mereka memerlukan bantuan. Anda bukan seorang yang setia dalam hubungan percintaan. Anda suka perubahan dan kebebasan. Anda mempunyai ciri-ciri seorang pengembara dan ahli silap mata. Anda mempelajari hidup melalui pengalaman. Pasangan ideal anda adalah no.1 , 2, 9.

no.6 —-
Anda dilahirkan untuk menikmati hidup ini. Anda tidak pedulikan apa-apa perkara dan hanya ingin berseronok dalam hidup anda saja. Anda sangat pandai dalam pelajaran dan pengurusan perniagaan. Anda seorang genius, baik hati (tapi hanya orang yang beranggapan anda orang baik), mempunyai paras rupa yang cantik atau kacak. Semua benda yang baik akan datang pada anda. Anda mengambil berat ke atas ahli keluarga dan kawan-kawan anda. Pada pandangan mereka, anda adalah seorang yang murah hati, peramah, adil saksama dan mempunyai penilaian yang tajam. Pasangan ideal anda adalah no.1, 3, 9.

no.7 —-
Anda mempunyai daya tarikan kepada sesiapa saja. Anda adalah seorang yang realistik, yakin, gembira dan merupakan seorang yang genius dalam bidang pendidikan, muzik, seni dan nyanyian. Anda mempunyai masalah sikap iaitu panas baran. Namun demikian, anda banyak melakukan pengorbanan untuk keluarga. Anda meletakkan keluarga di tempat yang amat tinggi sekali sehingga kadang-kadang mengabaikan kebahagian diri sendiri. Anda telah dilahirkan untuk memberi sumbangan kepada dunia ini. Jadi anda seorang yang bagus dan seorang yang amat gembira. Pasangan ideal anda adalah no.2.

no.8 —-
Anda mempunyai personaliti yang sangat kuat jadi tak ada orang yang memahami anda. Kepakaran anda hanyalah menuding jari pada sesuatu benda. Anda juga mengalami pelbagai dugaan dalam hidup. Semua masalah ini telah menjadikan anda lebih kuat dan tabah. Anda memperjuangkan keadilan. Kebanyakan masa anda telah dihabiskan bersama-sama dengan kawan-kawan. Anda seorang yang disiplin dalam hidup, tidak putus asa dan berani. Faktor-faktor ini telah membawa anda ke puncak kejayaan. Anda juga adalah seorang ahli pasukan, keluarga dan pejuang yang sangat bagus. Pasangan ideal anda adalah no.1, 4.

no.9 —-
Anda adalah seorang yang sangat tabah dari segi fizikal dan juga mental. Anda mempunyai penilaian yang sangat tajam. Anda juga adalah seorang yang sangat dihormati dalam komuniti. Anda adalah orang yang boleh menerima cabaran dan berjaya dalam apa jua yang anda buat. Pada usia yang muda anda selalu bertentangan dengan ibu bapa anda. Tapi apabila usia anda telah semakin meningkat anda adalah seorang anak yang taat dan hormati mereka. Anda sesuai menceburi bigan kejuruteraan atau perbankan kerana orang lain percaya dan yakin akan anda. Anda merupakan model teladan kepada orang lain. Pasangan ideal anda adalah no. 3, 5, 6.




PENCIL
I’m sorry

ERASER
For what? You didn’t do anything wrong.
...
PENCIL
I’m sorry because you get hurt because of me. Whenever I made a mistake, you’re always there to erase it. But as you make my mistakes vanish, you lose a part of yourself. You get smaller and smaller each time.

ERASER
That’s true. But I don’t really mind. You see, I was made to do this. I was made to help you whenever you do something wrong. Even though one day, I know I’ll be gone and you’ll replace me with a new one, I’m actually happy with my job. So please, stop worrying. I hate seeing you sad.

I found this conversation between the pencil and the eraser very inspirational. Parents are like the eraser whereas their children are the pencil. They’re always there for their children, cleaning up their mistakes. Sometimes along the way, they get hurt, and become smaller / older, and eventually pass on. Though their children will eventually find someone new (spouse), but parents are still happy with what they do for their children, and will always hate seeing their precious ones worrying, or sad.

All my life, I’ve been the pencil. And it pains me to see the eraser that is my parents getting smaller and smaller each day. For I know that one day, all that I will be left with would be eraser shavings and memories of what I used to have.

Once a person asked the Prophet:

“Who deserves the best care from Me?”

The Prophet replied:

“Your Mother, Your Mother, Your Mother, and then your Father..”

(Al-Bukhari and Muslim)

Wednesday, January 18, 2012

:: Congrates sayangku ::

Assalammualaikum wbt..
in the name of Allah the Most Gracious and Merciful...

a little new things are added now to my intro atau pembuka bicara. My friend told me that it will be better if i add it. as at the same time while blogging, i still remember Him and thankful for everything..

okay. enough about it for a while. for now, i would love to congrates >>>>

ENGKU FARAHAH BT ENGKU OMAR@ MAT ALI 
for being selected as the new leadership of JPP. 

i think it is better to put the poster here. jangan marah deh :P


Congrates sayang...^^. saya sangat-sangat la teruja and excited. rasa cam nak nanges pun ada. One of your wishes in now comes true. This is your time to shine. Use it well. InsyaAllah, this shows that people put their trust on you and dont need to be worried of not manage to do this and that. For me, as long as we manage to perform our duty sebaik dan menggalas amanah ini dengan baik InsyaAllah, difficult things at first wil be ease . If we do things in the name of Allah, He will always be listening and supporting you.

Next time, when we are going out, its my treat k. ^_^

:: so romantic ::

Salam. its has been such a long time till the time that i finally manage blogging. :P my english? InsyaAllah, working on it .
for today i would lie to share a thing..
Have you ever thought on having someone or something that are so romantic. and till sometime things that we want so much seem hopeless...

 
yes, Being a girl, I've always been a hopeless romantic. I love movies about love (especially hollywood, and hindustani too :P) , books about love, everything. and sometimes living in hostel make us (me and my friends) accidentally make 'marridge' as one of the issues that are most talked about. and yet as i'm having friends that always had 'something'  romantic out of their relationship make me want to have the same feelings.  I always felt like getting married would be my happily ever after. hehehe..so immature me. mudah sangat terpengaruh.. (jaga iman :D) 
Lately, I've been going through some hard time. Trying to find myself, find Him, find happiness. I'm so blessed to have sisters around me that always remind me of His love. I'm forever grateful. As in this journey i found that for now family and friends are the ones that i love so much.  They love me too. kan2 ? betul tak ? hehehe.. but the fact is to them that i can be the real 'romantic' me, and yes, sometimes they did replied it so sweet...
for my parents, i'll try to be a good daughter and a good muslimah... Both of you has take care of me so well till i am who i am now. And now, it is my time to repay the kindness and love. Allah, please help me and give me health so that i can take care my parents afterwards..............................................................................................



for my friends, i dont want to promise but i will give the best of me as i love you because of Him. BestFriend till  Jannah. InsyaAllah ♥

Thursday, January 12, 2012

:: Dear you ::

Assalammualaikum wbt..

dear you,
it has been almost two and half years throuh our journer. many things that we have been through. Thick and thin. thank you for your kind words.thank you for your kind heart and thank you for making me happy and comfortable especially when we're in your family. i dont know how i would have survived in kdri without having you around . i love you because of Him as well . insyaAllah i'll hold your words to my heart. He has blessed me in so many ways, one of them comes in the form of yourself and for that i will always put my trust in Him. no matter what :)

and now i am grateful as you're finally are closer to your goals. i still can recalls the day when you were talking about being elected as JPP and organizing activities ... sangat2 bersemangat kamu. Thats what make me inspired as you by being yourselves are motivating and inspiring...


today, the day has come.. you dare yourself to be in the system. eventhough you are so nervous and anxious at the same time, you still can manage it well and from that i know if you were elected that you will be a good leader. The best one.:) InsyaAllah, He know what the best when we are not.


Sejujurnya, saya sendiri pun cuak dan nervous when you actually told me that you would like to give it a try. But, in my heart i always pray so that Allah will grant what the best for you. He know it well. Better than me. You are actually stronger and braver than you are thinking . here, i actually want to make a confession, i will never have such a enthusiasm like you. to stand for yourself. but you did. Alhamdulillah, from a shy and soft spoken girl, you are now are getting more matured and have a high confidence in yourself. and now you in the process of making and having happiness in life. i am grateful that He has heard my prayer.

Tuesday, January 3, 2012

:: nak call boley ::

Alhamdulillah.. masih lagi...

dan sesungguhnya aku merinduimu sahabat.

semoga Allah memberikan kesembuhan dan kekuatan kepada dirimu.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Aku di sini..

Aku mula mencari titik mula. Aku mencari rahmat dan belas ehsan-Nya. Aku mencari kasih-Nya yang sempurna. Dan aku merasakan hati dan jiwa mula bersatu dengan diri yang hilang tadi, mulai tenteram.