Monday, November 16, 2015

its simple. START


Saturday, November 14, 2015

Guru Golongan Paling Bising Berbanding Penjawat Awam Lain?

KENAPA???


SEBAB CIKGU NI SEMUA KERJA DIA BEDAL!

Sebab....
  • Masuk kelas kotor...cikgu jadi cleaner.
  • Budak gaduh...cikgu jadi hakim
  • Budak mencuri ...cikgu jadi polis
  • Budak sakit ...cikgu jadi doktor dan nurse
  • Budak menangis taknak sekolah...cikgu jadi hulk sebab kena angkat
  • Budak tidak ada duit ...cikgu  jadi bank
  • Budak ada mslh kluarga ....cikgu  jadi JKM
  • Budak nak sukan...cikgu  jadi pekerja kontrak buat padang
  • Budak wakil sekolah aktiviti luar..cikgu  jadi driver
  • Kain/ seluar budak koyak...cikgu  jadi tukang jahit
  •  Budak panjang rambut... cikgu jadi barber
  • Budak cedera/demam teruk perlu ke hospital kereta cikgu jadi ambulans
  • Budak berjaya...cikgu hanya dipandang sepi... "ha, tengok anak aku dpt 5A dlm upsr... anak aku memang pandai"
  • Budak gagal...cikgu  jadi bahan caci maki... kononnya cikgu tak pandai ajar
  • Nak tambah kewangan sekolah...cikgu jadi salesman/saleswomen
  • Nak isi data/markah...cikgu  jadi kerani
  • Nak ceriakn kelas...cikgu  jadi artis/ tukang hias

 Terima kasih kepada yang kongsikan ini.
Someway its actually a motivation for all those teacher out there...
I've experience almost 12 out of 16 in my first year as a teacher..

Thus, i guess for 30+ years ahead.. There will be more and merrier...


Oleh yg demikian, berbanggalah sebagai seorang guru ....
Give more, take less.
Hidup guru...

Sunday, November 8, 2015

Eating fruits : Natural Healing by Eating it right.

Assalamualaikum dan selamat sejahtera everyone.. May Allah bless us always with good health and barokah.. I would like to share an article that will do help us in maintaining a good health..


Eating Fruit on Empty Stomach
This will open your eyes ! Read to the end and then share it with your family and friends. I  just  did !
Dr Stephen Mak treats terminal ill cancer patients by an "un-orthodox" way and many patients recovered.

Before he used solar energy to clear the illnesses of his patients,  he believes on natural healing in the body against illnesses. See his article below.
It is one of the strategies to heal cancer. 

As of late, my success rate in curing cancer is about 80%.

Cancer patients shouldn't die. The cure for cancer is already found - its in  the way we eat fruits.
It is whether you believe it or not.I am sorry for the hundreds of cancer patients who die under the conventional treatments.

Credits to Google

EATING FRUIT
We all think eating fruits means just buying fruits, cutting it and just popping it into our mouths.
It's not as easy as you think. It's important to know how and  *when*  to eat the fruits.

What is the correct way of eating fruits?

IT MEANS NOT EATING FRUITS AFTER YOUR MEALS!
FRUITS SHOULD BE EATEN ON AN EMPTY STOMACH

If you eat fruits on empty stomach,  it will play a major role to detoxify your system, supplying you with a great deal of energy for weight loss and other life activities.

FRUIT IS THE MOST IMPORTANT FOOD.
Let's say you eat two slices of bread and then a slice of fruit.
The slice of fruit is ready to go straight through the stomach into the intestines, but it is prevented from doing so due to the bread taken before the fruit.
In the meantime the whole meal  of bread & fruit  rots and ferments and turns to acid.
The minute the fruit comes into contact with the food in the stomach and digestive juices, the entire mass of food begins to spoil.

So please eat your fruits on an   *empty  stomach*   or before your meals !
You have heard people complaining : 
Every time I eat watermelon I burp,  when I eat durian my stomach bloats up,  when I eat a banana I feel like running to the toilet, etc.. etc..

Actually all this will not arise if you eat the fruit on an empty stomach.
The fruit mixes with the putrefying of other food and produces gas and hence you will bloat !

Greying hair, balding, nervous outburst and dark circles under the eyes all these will *NOT*  happen if you take fruits on an empty stomach.
There is no such thing as some fruits, like orange and lemon are acidic, because all fruits become alkaline in our body, according to Dr. Herbert Shelton who did research on this matter.
If you have mastered the correct way of eating fruits, you have the  * SECRET *  of beauty, longevity, health, energy, happiness and normal weight.


DRINK JUICE
When you need to drink fruit juice - drink only * fresh*  fruit juice,  NOT  from the cans, packs  or bottles.Don't even drink juice that has been heated up.Don't eat cooked fruits because you don't get the nutrients at all.You only get its taste.Cooking destroys all the vitamins.


But eating a whole fruit is better than drinking the juice. If you should drink the fresh fruit  juice, drink it mouthful by mouthful slowly, because you must let it mix with your saliva before swallowing it.You can go on a 3-day fruit fast to cleanse or detoxify  your body.Just eat fruits and drink fresh  fruit juice throughout the 3 days. And you will be surprised when your friends tell you how radiant you look !



KIWI
Tiny but mighty.
This is a good source of potassium, magnesium, vitamin E & fiber.
Its vitamin C content is twice that of an orange.




APPLE
An apple a day keeps the doctor away?
Although an apple has a low vitamin C content, it has antioxidants & flavonoids which enhances the activity of vitamin C thereby helping to lower the risks of colon cancer, heart attack &stroke.




STRAWBERRY
Protective Fruit.
Strawberries have the highest total antioxidant power among major fruits &protect the body from cancer-causing, blood vessel-clogging and free radicals.



ORANGE
Sweetest medicine.
Taking 2-4 oranges a day may help keep colds away, lower cholesterol, prevent & dissolve kidney stones as well as lessens the risk of colon cancer.




WATERMELON
Coolest thirst quencher. Composed of 92% water, it is also packed with a giant dose of glutathione, which helps boost our immune system.
They are also a key source of lycopene  the cancer fighting oxidant.
Other nutrients found in watermelon are vitamin C & Potassium.







GUAVA & PAPAYA
Top awards for vitamin C. They are the clear winners for their high vitamin C content.
Guava is also rich in fiber, which helps prevent constipation.
Papaya is rich in carotene; this is good for your eyes.


___________________________________________________

Sometimes we might wonder why certain things happened even we are already practicing a healthy lifestyle. So,  now I guess we need to know how to practicing it right. InsyaAllah, Allah is the one who gives us everything. When you fall sick, maybe its time for us to reflect ourself.. but effort is needed so that the sickness can be cure... so you can start practicing eating it right.


* I know there are certain things/ food that are quite expensive and rare to get especially for a place like mine. Its hardly to find any of these. But I manage to find the alternative. Eating other fruits like banana, watermelon. Like now, I always make sure I take my vitamin C to sustaining a good health as we hardly to get the fruits here.. Guess what I already started to plant my own papaya tree at Tatau.



Thus, eating it right and of course never stop PRAYING and PRAISE to Allah for gives us good health and happiness. ...



Saturday, November 7, 2015

^_^



Ada saatnya. Mereka hadir dalam hidupmu buat sementara..
Namun kenangan itu akan kekal selamanya....

FRIENDS FOREVER...

Take5 : Tak2 "Biar Slow, Jangan Stop"

Assalamualaikum semua..

Penatnya hari ini. 
Paperwork bertingkat-tingkat perlu settlekan  bagi projek akhir dan awal tahun depan.
Kertas ujian berbundle-bundle perlu disemak.
Perlu buat itu. Perlu buat ini.. Stress..stress....
* Antara dialog dalam bilik guru..

Realiti kehidupan guru sekarang tak sama seperti dahulu. Kini, pelbagai sistem online dan tugas-tugas lain yang terpaksa dilaksanakan. Sehinggakan jika leka dalam menguruskannya mampu buatkan tugas hakiki terjejas juga la. MENGAJAR & MENDIDIK. Ini tugas hakiki seorang guru. So far, alhamdulillah.. masih lagi mampu multi-tasking. Walaupun orang cakap cepat tua sebab multi-tasking.. haha.. entahla siapa yang cakap ni.


Sebagai manusia biasa, lumrah lah ada saat di mana kita jatuh.. tetapi jatuh itu tak bermakna kita perlu dibawah selama-lamanya.. Kita perlu segera bangun. dan KEEP ON MOVING.....
Alhamdulillah, syukur. I have a very supportive family, friends and even my teacher/ lecturers..
The reason why I'm still able to walk with a smile..Is because I know I always have them .

so...


Motivasi Hari ni
"Biar slow jangan stop"
............
Mungkin ini boleh bantu anda.



KUNCI KEJAYAAN


1. NAK
Bila hati NAK pasti boleh... Bila taknak kita akan cari ALASAN ! Bila kita NAK kita pasti FOKUS!
Jadi, dipendekkan cerita tekadkan dalam hati. Apa yang kita nak..


2. MENTALITI
Mentaliti tercabar jika adanya cabaran ! Lumrah hidup memang tidak akan sunyi daripada cabaran. Tetapi janganlah baru jatuh skit mula dah mengalah.... Mentaliti kena kuat! Anggap itu smua cubaan, ujian, dugaan...dan COBAAN.. ^_^ . Semua berlaku dengan izin Allah. Mungkin ada hikmahnya.


3.  FOKUS
R - Reticular
A - Activating
S   - System
Set apa yg kita NAK bukan apa yg kita TaK  NAK!

4. MATLAMAT yang jelas.
Ini penting sebab ini yang push factor.. Setkan apa yang anda nak dalam matlamat anda Jika boleh spesifikkan... Contoh : Nak pergi melacong ke China bulan Mac 2016 nanti, jadi perlu simpan RM 200 setiap bulan mulai sekarang. (tentukan ikut tempoh masa yang logik la)

5. MENTOR
Ini untuk guide kita..Dalam apa perkara kita buat better ada mentor. Supaya tidaklah kita terlanggar terhantuk dinding baru nak belajar. Lagipun dengan mentor kita dapat banyak ilmu dan pengalaman. Jadi insyaAllah boleh pergi jauh. My Mentor is my mom, my family...

6. MESTI !
Ini banyak main peranan.Tukarkan kata-kata NAK kepada MESTI ! Saya nak .....
Tukar..... Jadikan. >>>> Saya mesti siapkan kerja ini pada harini. Sebab apa kata-kata yang baik, Allah dengar...

7. STRATEGY -
Belajar untuk bina strategy yang cemerlang dengan orang berjaya.. Jadi tidak perlu try & error banyak kali...Di sini la kita dapat minta bantuan mentor.
Kalau Hana, siap ada checklist... what to do and backup pan if things dont work like i want.. haha

8. EMOSI
This is the biggest challenges. Jadi kan semua kutukan sebagai PEMBAKAR diri! Ini sebenarnya a fight with yourself.

9. BERANI - MESTI ada impian yg jelas dan besar. Kalau boleh, tulis impian besar-besar. Hana tampal-tampal gambar ja.. sebab impian nak travel satu dunia... :D

10. ILMU
and ofcourse, this is a must. Kerana tanpa ILMU anda tak akan berjaya.



Thats all for now....

Friday, November 6, 2015

Wednesday, October 14, 2015

Selamat menyambut Tahun Baru Hijrah 1437

 Allahu...
Kita hidup digunung, merindukan pantai. 
Kita hidup dipantai, merindukan gunung.

Kalau kemarau kita tanya bila hujan? 
Di musim hujan kita tanya bila kemarau?

Diam di rumah, keinginan untuk keluar. 
Setelah keluar berkeinginan untuk pulang.

Waktu sunyi mencari keramaian. 
Waktu ramai cari ketenangan.

Ketika bujang mengeluh keinginan untuk menikah. 
Sudah berkeluarga mengeluh belum punya anak. 
Setelah ada anak, mengeluh perbelanjaan hidup.
Ternyata, sesuatu tampak indah kerana belum kita miliki...

Bilakah kebahagiaan akan diperolehi kalau kita sentiasa memikirkan apa yang belum ada, tapi mengabaikan apa yang sudah kita miliki...

Jadilah peribadi yang selalu bersyukur dengan rahmat dan nikmat yang sudah kita miliki...

Mungkinkah selembar daun yang kecil dapat menutup bumi yang luas ini? 
Sedangkan menutup telapak tangan sahaja pun sudah begitu sukar...
Tapi, kalau daun kecil ini melekat di mata kita, maka tertutuplah bumi dengan daun...
Begitu juga bila hati ditutupi fikiran buruk sekecil manapun, 
maka kita akan melihat keburukan dimana-mana, bumi ini sekalipun akan tampak buruk...

Jadi, janganlah menutup mata kita, walaupun hanya dengan daun yang kecil
.
Janganlah menutup hati kita dengan sebuah fikiran buruk, walaupun cuma sehujung kuku.

Syukuri apa yang sudah kita miliki, sebagai modal untuk memuliakan-Nya.
Kerana hidup adalah waktu yang dipinjamkan, 
harta, anak pinak adalah amanah yang dipertanggungjawabkan...

Bersyukurlah atas nafas yang masih kita miliki...
Bersyukur atas keluarga yang kita miliki...
Bersyukur atas pekerjaan yang kita miliki...
Bersyukur atas kesihatan yang kita miliki...
Bersyukur atas rahmat dan nikmat yang kita miliki...
Bersyukur dan sentiasa bersyukur di dalam segala perkara,
apa yang kita dan miliki hargailah ia....

Jauhilah sifat riyak dan sombong, ujub, dengan apa yg kita miliki... 
Ianya bukan milik kita, ianya milik Allah yg Maha Esa...
Semoga kita mendapat manfaat dan sentiasa bersyukur... 
Alhamdulillah...

Tunaikanlah kewajipan dan hak kita kpd Allah...


Selamat menyambut Tahun Baru Hijrah 1437

Marilah kita sama2 berhijrah dari baik ke arah yang lebih baik dalam mencari keredhaan Allah, diumpamakn dunia sudah makin menghampiri penghujung waktu Asar dalam menuju waktu Maghrib(Khiamat) bersedialah kita dengan bekalan yang secukupnya..




Tuesday, October 13, 2015

Aku rindu

Dari kejauhan, aku merindu..
Sebagaimana rindunya pokok-pokok pada hujan,
Rindunya tanah pada air
Rindunya perantau pada kampung halaman
Rindunya anak pada kedua ibu bapa

Ya. aku rindu.
Rindu seorang hamba kepada Penciptanya... Allah..
Dia sentiasa ada. Sentiasa dekat.
Moga bukan aku yg menjauh....


Subhanallah.indahnya langit pagi..



‪#‎catatancikguhana


13 Oktober 2015 

Ya Allah, ampunilah segala dosa ibu bapaku, peliharakanlah kesejahteraan dan kesihatan mereka, kurniakan mereka kenikmatan dan kekuatan dalam beribadat kepadaMu..

Ya Allah, ampunilah segala dosa guruku, pensyarahkku dan mereka yang menyampaikan ilmu kepadaku, jadikanlah ilmu yang disampaikan membuatkan aku lebih mengenaliMu dan dapat membantu yang lain...


Ya Allah, ampunilah segala dosa mereka yang pernah membantu diri ini sedari aku kecil hingga dewasa. dan ampunilah dosa arwah atuk dan nenekku, arwah guru-guruku, sahabat-sahabatku yang lebih dahulu dipanggil bertemu denganMu... Tempatkan mereka bersama golongan yang beriman. Temukan kami dalam syurgaMu..


selawat dan salam buat junjungan Nabi Muhammad SAW.
aamin..

Monday, October 12, 2015

If you cannot fight them, join and win their heart..

Assalamualaikum semua. Alhamdulillah, settle sudah penganjuran ASAT Peringkat Negeri Sarawak. Hari ini hanya Majlis Penutupan melibatkan semua kontijen yang dijalankan di SK Kelawit.. Nanti Hana akan updatekan tentang ini.

Bila pagi ini, sambil membantu mengemas kembali peralatan,
someone said this

"Budak sesi petang nakal-nakal kan.. kalau ni mesti bising la diorang...
Taknak ke pindah ke sesi pagi?" Senang sikit..


Saya hanya tersenyum..
and i replied..
"Nama pun budak-budak. Kalau tak berlari tak menjerit tak complete la hidup diorang..*ketawa kecil. Kalau diarahkan mengajar sesi pagi saya ikut sahaja, tetapi kalau boleh saya masih sukakan sesi petang..."




If you cannot fight them, join them.. And win their heart.. 
" LOVEwhat you do, and you'll find satisfaction...

Their cute faces and actions make me realize that once I was a kid. With a happy thought, jumping here, running there, playing with friends... and now i'm the one who


"haip..haip.. dont make to much noise please... Or else Mr Crab is coming on its way" hahaha

Wearing shawl from @shawl_milala ..

Friday, October 9, 2015

Antara Kerja dan Passion

Assalamualaikum semua. Semoga kita semua sentiasa dirahmati dan dilindungi Allah.

Kebiasaannya hari Jumaat adalah hari yang sentiasa dinantikan. Terutamanya bagi mereka yang masih bekerja pada hari Jumaat. Kerana hari esoknya ialah Sabtu. Which means weekend is coming.dan bolehlah meluangkan masa santai-santai dan berehat.


Tapi bulan Oktober ini tiada istilah weekend bagi Hana. Tak dapat la nak bermalas-malasan dan manjakan diri dengan hobi.

Tapi bila difikirkan semula,(having a deep thought). its ok. Paling tidak I have something to do during the weekend. Tak adalah masa habis begitu sahaja, Walaupun realitinya setiap kali weekend sama sahaja dengan aktiviti hari minggu. Cuma tidak perlu hadir ke sekolah dan mengajar. In fact, i cant wait for next monday to come. To meet my dearest adorable kids.

Sempena bulan Kokurikulum, Daerah Tatau menjadi tuan rumah bagi Karnival Anugerah Asrama Terbilang (ASAT) Peringkat Negeri Sarawak... Jadi, anda pasti dapat bayangkan betapa sibuknya kami.


Bila terlalu banyak kerja dan perkara yang perlu dilakukan. Ada feeling rasa penat dan mahu berehat.

Duduk sekejap. Tarik nafas dan pejamkan mata.
bayangkan the happiest moment.. A memorable one.
and relax.. Enjoy the moment...



You can really feel it. 
Calmness and a strength that will actually helps you feels better..


Open your eyes. And continue your work.

Ok. Perlu siapkan persiapan untuk penganjuran public speaking sekolah menengah esok. Semoga semuanya berjalan dengan lancar. InsyaAllah...

Akan diupdate lagi. ^_^



 








Thursday, October 8, 2015

Stop & Take 5! Simple Tips to a LOVELY day


Maafkan

Assalamualaikum semua.. Apa khabar? Hana doakan semoga semua pembaca blog ini sentiasa dirahmati Allah..

Minggu ini jadual agak padat. Its finally come to a phase where you are working seven days a week.
Luckily I still can manage. walaupun begitu, still rasa a short break amat-amat diperlukan. Biarpun hanya sehari agar dapat bermalas-malasan manjakan diri.. hahaha..


Minggu ini boleh dikatakan hampir setiap hari ada perjumpaan/ mesyuarat. Disebabkan sekolah mempunyai dua sesi, jadi kebanyakan guru yang terlibat meeting pada waktu petang terpaksa meninggalkan kelas dengan memberi kerja dan sebaliknya pula bagi guru pagi.

Bagi murid tahap 1, semestinya waktu ketiadaan guru la waktu untuk mereka 'bersenam'. Bersenam daripada kaki, tangan sehinggalah suara.  ^_^ Untuk hari semalam, boleh dikatakan hampir semua guru petang terlibat dengan meeting. Hanya tinggal 3 orang guru di bilik guru. Sebagai guru yang mengajar di kelas waktu itu semestinya akan membantu untuk mengawal disiplin murid.

Dipendekkan cerita, Hana mengajar di kelas sebelah kelas Hana sendiri. Anak-anak 1C memang terkenal dengan kenakalan mereka. Sehinggakan semua guru yang masuk akan menceritakan kenakalan mereka. Jadi semalam, dengar bunyi yang sangat bising dari 1C. Sebaik sahaja berikan latihan kepada kelas Hana mengajar, hana pergi ke sebelah. Time itu kononnya nak masuk mengajar dan berikan kerja , they stand up and greet me.

"Good Afternoon Miss"

The class are quiet.
And there I stood up at the door, watching every one of them.

dan Hana tanya,
"Why are you playing and making so much noise?"

"No miss"...
"I..I..... borrow the chair.. " (yang mana maksud mereka adalah menyusun kerusi)

Betulkan kesilapan mereka dengan explainkan borrow = pinjam. arrange= susun.
so I said dont push and drag the chair. so, I show them how to up and lift the chair..  Up and lift. Up and lift.. ( actions dan body language amat-amat perlu untuk fahamkan mereka, dan rythm help them a lot. They love songs).

Disebabkan ada yang menangis dan terluka kerana terlanggar meja semasa bermain. Maka bebelan bermula... selalunya mereka tahu bila Miss bercakap full in English tanpa explainkan maksud, Miss tengah marah.. Sebaik habis membebel (sorry kids), masuk semula ke kelas sebelah. Semasa berbincang soalan, nampak seorang demi seorang anak-anak 1C keluar dan berada betul-betul di hadapan kelas 1B. Masing-masing bertolak-bertolak untuk seorang ke hadapan dan bercakap dengan Miss..


dan selalunya Damien menjadi wakil mereka semua. Lawrence akan mengikut di belakang.

"What are you doing here?" ... They stood quietly...

"Why are you coming here? This is not your class."


dan Damien masuk, "Excuse me Miss... Kami nak minta maaf..."

"Maaf.. Whats that?" (sambil berpura-pura tak faham. saja nak lihat vocabulary mereka)..

"I am sorry miss"...... sambil mukanya lihat ke bawah.

"Why?"

"kami noise" (mungkin refer kepada make noise).
dalam hati, tersenyum.. alahai kamu. its ok. at least you try..

"Ok.. Next time dont make noise ok. If there's no teacher, do your own work.. buat kerja sendiri ok? You are big already. Big boys and girls dont make noise."
sambil Hana lihat kepada mereka yang lain masih setia berdiri di hadapan pintu.

"Ok miss" they shout out aloud.

"Ok. You can go back to your class. And..dont make noise. "
dalam hati, at least kamu tahu kesilapan kamu.. dan mencuba bercakap bahasa Inggeris. Yang mana dulu adalah sukar sekali nak mendengar mereka bercakap. Selalunya bahasa yang didengar ialah Iban. Tersenyum di dalam hati.


Tetapi belum sempat Hana sambung berbincang soalan... Terdengar ..........

"Maafkan kami..maafkan kami...
"Maafkan kami...maafkan kami...
tet net net tet ne... (mengikut irama lagu)

Jadi, terpaksa melangkah ke 1C semula. dan berpesan dengan sedikit lagi bebelan.. sekejap saja kali ini....


haiii.. kids. Ada masanya boleh buat orang menyinga, tetapi ada masanya they can make you melt...
^_^










Sunday, October 4, 2015

Stop & Take 5! Remember to always keep your chin up and Smile.




SMILE.. InsyaAllah, May Allah ease us and bless us in everything we do...


Saturday, October 3, 2015

I love you..

Assalamualaikum semua. May Allah bless all of you with happiness and good health...

Beberapa minggu yang lepas, agak pack dengan pelbagai aktiviti dan program. Dan sebagai seorang guru Tahap 1, tak kan terlepas daripada melakukan saringan LINUS.

Untuk pengetahuan semua., LINUS stands for Literasi dan Numerasi. Penilaian kemahiran bagi murid Tahap 1.Linus ni hanya melibatkan subjek Matematik, Bahasa Inggeris dan Bahasa Melayu.. Disebabkan Hana mengajar Matematik Tahun 2 dan Tahun 3 serta Bahasa Inggeris Tahun 1, jadi Hana perlu uji kesemua murid. yang mana keseluruhan murid LINUS ialah 95 orang. hahaha..

Hanya guru yang melakukan saringan Linus akan memahami kenapa hana ketawa...

Murid Tahun 1 Hana agak susah sedikit apabila diajar dalam Bahasa Inggeris, sebab Bahasa Melayu mereka masih lagi huru-hara untuk cikgu cuba fahamkan. Jadi, Hana mengambil pendekatan untuk mengajarkan murid terlebih dahulu.. dan memanggil mereka untuk dinilai.

Kadang-kadang pening juga kepala cikgu. Memikirkan bagaimana untuk membantu murid. Dengan kekangan masa dan tugas, serta silibus yang perlu dihabiskan.. Terkial-kial juga la Hana sebenarnya..

Masa di dalam kelas semalam. Hana cuba mengajar murid untuk memahami ayat dan cuba melengkapkan semula ayat dengan betul. Bagi ayat 1-3, semua bagus..semangat mereka membaca. Ulang membaca dan dapat memilih jawapan yang betul. Selalunya apabila mengajar, semestinya banyak body language untuk pastikan mereka faham.. Drilling helps them to understand the sentences. Tetapi apabila sampai ayat ke-4, hanya beberapa murid sahaja yang ikut membaca. Yang lain hanya senyum menampakkan baris gigi masing-masing..


ok..."Tak faham ke maksud teacher? " monolog dalam hati. Kemudian Hana cuba meminta mereka untuk ikut apa yang Hana cakap..

"Ok.. if Miss says I love you... "Do you love me?.... semua hanya terdiam..

Haish.. tak mungkin murid tak faham balasku dalam hati. Kemudian, cepat-cepat buat heart shape dengan menggunakan tangan.

"ok class, what is this?"



"LOVE"...

"Ok.. good.. yes.. "
So, if Miss says I love you... Do you love me?"

They burst into laugh... a big one..

Tergaru juga kepada Miss yang tak gatal..Bila ditanya mengapa mereka ketawa. Mereka senyum dan ketawa lagi.Jadi Hana ulang sekali lagi cuma kali ini Hana cakap kepada Damien, murid di barisan hadapan, "I love you".. Do you love me?


dan guess what?
"Miss mana boleh love saya. Kena tunggu saya besar dulu la... "

"Kenapa pula?"

"Indai (emak) saya cakap kena habis sekolah dulu... baru boleh love"


hahahaha.. dan Hana ketawa besar. Rupanya bagi anak-anak ini LOVE tu hanya mereka tahu cinta. Perasaan suka antara lelaki dan perempuan.. Jadi, Pdp berakhir dengan Hana menerangkan love itu sebenarnya rasa sayang.. perasaan kasih sayang... contoh-contoh diberi supaya mereka dapat faham LOVE sebenarnya adalah perkataan dalam bahasa Inggeris yang juga membawa maksud sayang.

Sayangnya emak kamu dengan kamu..
sayangnya ayah/papa kamu dengan kamu..
sayangnya abang/ kakak kamu dengan kamu...
sayangnya atuk/nenek dengan kamu..

dan sayangnya miss dengan kamu.. hihiihi. Thats LOVE..
Bukan cinta sahaja...

Bila loceng berbunyi...
"Stand up..."

"Thank you Miss"
"I love you Miss".... dan diikuti beramai-ramai..


dan Hana hanya tersenyum.

Deep in my heart " I LOVE YOU TOO, my dearest pupils...."






This is my kids. As their class teacher, I am their mom, their dad.. their sisters and friends... Being labelled as the most active year 1 class make me feel proud. Walaupun aktif nakal, they are kids...  and they are just adorable...

Kamu semua jangan nakal-nakal sangat ya.. Rajin2 belajar.

Friday, October 2, 2015

Stop & Take 5! Remember to put 'the glass' down.





A psychologist walked around a room while teaching stress management to an audience.
As she raised a glass of water, everyone expected they'd be asked the "half empty or half full" question. Instead, with a smile on her face, she inquired: "How heavy is this glass of water?"


Answers called out ranged from 8 oz. to 20 oz.


She replied, "The absolute weight doesn't matter. It depends on how long I hold it. If I hold it for a minute, it's not a problem. If I hold it for an hour, I'll have an ache in my arm. If I hold it for a day, my arm will feel numb and paralyzed. In each case, the weight of the glass doesn't change, but the longer I hold it, the heavier it becomes."

She continued, "The stresses and worries in life are like that glass of water. Think about them for a while and nothing happens. Think about them a bit longer and they begin to hurt. And if you think about them all day long, you will feel paralyzed – incapable of doing anything."
Remember to put the glass down.


(Courtesy of Jimmy Harmon)

Tuesday, September 15, 2015

Kita peminjam



Ingatlah. Kita manusia seluruhnya peminjam.
Kita meminjam nikmat ALLAH, meminjam rasa cinta yang diberikan-NYA.
Maka biarlah pinjaman kita ini membuahkan hasil yang hebat apabila kita kembali ke negeri akhirat.

Biarlah apa yang kita pinjam itu menjadi wasilah untuk kita sampai kepada Yang Memberi pinjam, iaitu ALLAH.

Saturday, September 12, 2015

September is here

Assalamualaikum wbt. Apa kahabar semua? Lama sudah tak menulis disini. Datang sapu-sapu habuk dulu..

Laptop rosak, kurang sihat dan bulan Ogos agak padat dengan aktiviti .. Banyak melatih diri untuk bersabar dan cekal di perantauan. Walauapapun its a new things, a new experience to be gained and kept in the chapter of my life..

Pesan emak, sibuk macam mana pun solat jangan lupa. Jika boleh diawal waktu. Al-Quran baca selalu. Baca sekali tafsirnya. Its a time you need to know apa di dalamnya. Not just read.Yang penting, sentiasa dekat dengan Tuhan. Susah-susah benda itu pun, akan Allah permudahkan. Selagi kita masih ingat dan laksanakan suruhanNya..


InsyaAllah.. i will.
Tq emak. Thank you Allah, for the most precious person in my life.. chaiyok2.


Alhamdulillah sekarang laptop dah ok. Harap kembali tip top seperti biasa menjalankan tugas.. Body still recovering. Mental and spiritual in good condition. Thanks to my emak and ayah, adik dan abang..


So........



I'm ready now.





Things to be done before holidays:
1. UPSR
2. Saringan LINUS year 1,2,3
3. Aset dan Inventori - fill in the forms and sent to JPN.
4. Pencerapan 2
5. Eg-Tukar ^_^ hehehe..


insyaAllah, may Allah ease..

See you in the next post. Lots of love from Tatau.

Friday, September 11, 2015

Disini


Location : Kg Air Tawar, Besut


Berada di sini mengajar aku erti berdikari,
Mengajar aku tabah berdiri,
Mengajar aku erti bersyukur pada Ilahi.

Disaat aku selesa di sana, Allah hadirkan aku disini sebagai ingatan
sebagai tanda mahu aku hampir dekat denganNya...
kerana berada disini
Aku ada lebih masa untuk bersama Dia,
dan mungkin disini ada hikmahNya
Supaya aku mengenal dan memahami apa itu erti kehidupan yang sebenarnya...


Mengajar aku erti syukur yang sebenarnya..
syukur sebagai seorang Islam, muslim, masih punya kekuatan, masih punya iman.
dan bersyukur masih bernyawa..



1September2015

Wednesday, August 12, 2015

Tiada rotan

Assalamualaikum wbt. Hana doakan semua pembaca blog ini sihat dan sentiasa dirahmati Allah..
Alhamdulillah, sedar tak sedar sudah masuk Ogos. Bulan lapan. Bulan Merdeka dan beberapa lagi yang sinonim dengannya..

Mood raya masih lagi terasa. Dengan perlumbaan menghabiskan puasa 6 dan juga perlumbaaan jamuan raya serta rumah terbuka. Tak kurang juga dengan kelas tambahan untuk UPSR.

Baru-baru ini, ada mesej whatsapp yang berbunyi seperti ini.
"guru dilarang keras dari membawa rotan ke dalam kelas atau persekitaran sekolah. Hanya PGB sahaja yang boleh merotan. JPN arah semua PPD/PGB/pegawai JPN ambil/rampas rotan kalau ada dibawa oleh guru. JPN sangat tegas. Begitu juga aksi melempang/cubit atau yang ada sentuhan fizikal"

Jujur, akui disini sejak dari awal perkhidmatan sehingga kini. Rotan antara barang wajib dibawa ke kelas. Biarpun ianya hanya sekadar hiasan yang mampu menggertak hati murid supaya tidak bersikap keterlaluan.. kekadang untuk mengetuk meja saat cikgu dah hilang suara.

Bila menjejak alam realiti, sebenarnya baru saya faham. Bahawa murid kini tak sama lagi dengan zaman kita dahulu.Ternyata dunia sekarang sangat berbeza,

Murid sekarang,
rotan? cikgu rotan la... tak sakit pun.
Cikgu rotan saya bagitahu mak saya... mak saya kawan Guru Besar.


Appu...

 Ok. Mulai minggu ni rotan stay bawah meja di bilik guru saja..










Tuesday, August 11, 2015

This is Tatau

Assalamualaikum semua. apa khabar semua? Semoga Allah sentiasa merahmati semua pembaca blog ini.. Aamin.

Alhamdulillah.. selesai tugas untuk bulan Ogos ini.
Semalam kebetulan terserempak dengan cikgu masa Hana sekolah rendah dulu. Jujur, awal tu takut-takut nak tegur. Bukan sebab cikgu ini garang atau apa. Tapi pada masa itu, difikiran.. ini semua tetamu majlis. Mereka semua penduduk Tatau. Paling tidak daripada Bintulu.

Akhirnya ternyata sebenarnya kedua kami berperasaan yang sama. Rupanya anak cikgu adalah pegawai polis di sini.. Berbual panjang hingga terlupa untuk bergambar kenangan bersama. Moga esok jumpa lagi. InsyaAllah.. T.kasih cikgu.

This is Tatau.
Hari ini Hana menulis tentang tempat pertama posting.
Tempat tinggal yang baru selepas lama di Terengganu.

SK Tatau.
Masa saat pertama mendapat tahu nama sekolah. Memang tak dapat nak teka di mana Tatau. Memang taktau la.. haha.. Selalunya orang akan tahu Lubuk Hantu, Kuching, Miri, Bintulu, Sibu, Baram, Belaga, Kapit. Itu nama yang selalu disebut-sebut. Memang saya tak tahu di mana. Nama tempat Simunjan pun saya dapat tahu daripada pensyarah yang kebetulan ke sana untuk KSSR. Kalau tidak rasanya masih lagi senyum tersimpul-simpul sebab tak pernah tahu atau dengar.



Ok. Jadi hari ini saya nak ceritakan serba sedikit tentang Tatau. Supaya apa yang taktau dah dapat TAU.. ^-^


Tempat
Bandar terdekat kami ialah Bintulu. Dalam sejam perjalanan boleh la kalau nak makan KFC, Sushi King, shopping barang-barang sikit,  ambil duit selalunya.. Sebab di Tatau baru nak ada ATM.


Kemudahan-
Di sini ada pasar jual sayur pagi-pagi. dan selalu memang saya ke sini. Penjual disini ramah, selalu kalau tak nampak mesti akan ditanya cikgu ke mana. Disini boleh dapatkan sayur-sayur, buah-buahan tempatan dan juga ikan. Oink..oink atau babui pun ada dijual tapi di bahagian hujung pasar..

Disini juga ada mini market MDS dan Sing Kee antara kedai yang memang akan sibuk disaat hujung minggu ahad atau hari khamis, ramai yang keluar membeli bekalan makanan di sini. Kiranya disini la tempat orang di kawasan pedalaman cari bekalan. Sekali keluar beli, berkotak-kotak, penuh hilux.


ada juga Balai polis, pejabat pendaftaran, masjid di kawasan kampung, KR1M, Petronas, Shell (jangan ditanya besar atau kecil)haha. dan klinik.. cukup bagi rawatan biasa. Jika kes teruk akan dibawa ke Bintulu. Di Bintulu ada juga private hospital. BMC (Bintulu Medical Centre).

Ada banyak sekolah disini jika dikira dalam daerah. Lebih kurang 15 buah semuanya. Jika tak silap.. Yang terdekat dengan Pekan Tatau adalah SK Tatau, SJKC, SMK Tatau. yang lain yang agak dekat ialah SK Kelawit,  SK Anau, SK Bagiau.. 

Masyarakat
Disini terdapat berbilang kaum dan etnik. Majoriti disini masyarakat Iban. Ada juga orang Melanau, Penan, Punan, Melayu, Cina dan ada juga Bekatan.



Bila bercakap tentang ini teringat pula ada kawan yang bercakap..
 wah..best la dapat pekan. semua ada.. dapat sarawak lagi. banyak la duit...

hihi..sebenarnya banyak cerita-cerita lain yang terselit di celah-celah helaian kertas buku yang sentiasa setia ada saat perlu. Saya memilih untuk menyimpannya disimpan disitu supaya satu hari nanti dapat saya buka dan ceritakan semula pada anak, cucu dan yang lain.. Fuh..gaya dah macam lama je nak stay sini.

Sebab ramai juga yang bertanya keadaan sebenar..dan tak kurang juga ada yang bercakap. "Takkan la semua baik je...." Jadi Hana ceritakan sedikit disini.

Sebagaimana yang dah Hana ceritakan. Terdapat pelbagai kemudahan disini. Alhamdulillah elektrik, air kami agak beruntung kerana tidak perlu bergantung kepada air hujan atau air sungai semata-mata bagi urusan harian. banyak duit. Menyimpan sekadar yang mampu. Kerana akhirnya nanti tabur duit dalam Laut China Selatan juga. hahaha.. (beli tiket flight)

 _________________________________________________

ok. The real story disini.

Air
Sebenarnya dalam seminggu, kami akan terasa amat bertuah jika air paip putih bersih seperti di rumah. Sebabnya ada saya ceritakan dalam entry-entry sebelum ini, air tak menentu kekadang ada saat waktu mandi seperti mandi air tanah kerana pekatnya seperti teh tarik. Dan jika kami menadah air di dalam baldi, memang akan ada residue setebal satu inci. dan jangan pelik disaat awal mandi air ok, di pertengahannya terasa berpasir badan. hihi..Tetapi masih bersyukur bekalan air sentiasa ada dan ok.

Air minuman kami adalah air mineral/ air minuman yang dibeli dalam kotak. . 

Elektrik
dan beberapa bulan kebelakangan ini, blackout selalu saja terjadi. Ada saat hanya sekejap. 5 minit keadaan sudah pulih seperti biasa. Ada saat hingga keesokan pagi. Ianya bergantung kepada cuaca. Jika hujan lebat atau ribut, kami akan bersiap sedia. Atau kadang-kadang hanya secara tiba-tiba. Ribut tak ada angin tak ada, tup tup blackout. Rasanya dalam proses upgrade pencawang kut. ^_^

Line telefon
Masih lagi ada untuk dihubungi. Boleh juga internet. surf cari maklumat. Layan IG. keep in touch dengan family, kawan-kawan, cikgu-cikgu dan semua yang hendak dihubungi.



Rasanya itu sahaja yang nak saya kongsikan. Tak teruk sebenarnya ini jika nak dibandingkan dengan kawan-kawan yang jauh di pedalaman. Mereka jauh lebih susah dan mencabar.Sebab itu kurang diceritakan. Kerana bagi Hana, bersyukur dengan apa yang ada kerana ada lagi yang lebih susah daripada kita.

Sebab itu, bila ditanya bagaimana Hana di sana?
Alhamdulillah sihat. dan baik-baik sahaja...

InsyaAllah, moga Allah kurniakan kesihatan dan kekuatan untuk mendidik anak-anak disini..


Salam sayang dari
Hana
Tatau

#Malaysia masih aman. #sehatisejiwa






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Aku di sini..

Aku mula mencari titik mula. Aku mencari rahmat dan belas ehsan-Nya. Aku mencari kasih-Nya yang sempurna. Dan aku merasakan hati dan jiwa mula bersatu dengan diri yang hilang tadi, mulai tenteram.