Friday, March 30, 2012

:: just dont ::

be like a cactus..




even when you archieve happiness, dont forget about others and 

most important is DONT try to hurt their hearts...

Wednesday, March 28, 2012

:: Sama tapi tak serupa ::

Assalamualaikum..
Sebenarnya entry kali ini adalah untuk berkongsikan satu cerita yang menarik..

pernahkah kita dengar bahawa kita kembar yang hampir seiras dengan kita yang bukannya adik kembar kita? Saya tak berapa pasti sebenarnya. Namun, kalau tak silap mungkin 5 dan mungkin 7.

Jadi, setakat ini saya selalu saya mendapat teguran daripada rakan yang dikatakan terserempak dengan 'saya' namun saya bertindak seolah-olah tidak langsung mengenali mereka.

Kalau tempat yang dikatakan terserampak itu di area Jitra, atau Kedah boleh saya mengaku. tapi kalau sampai ke Alamanda atau Aquaria, macam mustahil jea.. sebabnya.... saya tak pernah pun sampai sana lagi...

Betull....bukan nak tipu.. jadi kebetulan kali ini pula saya terjumpa kembar rumate saya . Nak tau siapa. sila scroll smpai jumpa...


Ini rumah saya, EFEO
nak tahu sapa kembarnya...........................


__________________________________________________________________________________

agak-agak macam mana orang serupa dengan kita itu rasa kalau bertemu face to face ?
_________________________________________________________________________________

rasanya kan sama tak minat kita dengannya??
____________________________________________________________________________

kalau orang yang kembar kita tu orang yang femes cmne? 
Kite pun akan jadi femes juga ke satu hari nnt?
_____________________________________________________________

dan apa yang pasti, tidak perlulah kita perasan atau saling membanding-banding [compare bahasa mudahnya]

kerana setiap apa yang diciptakan olehNya mempunyai kelebihan, kekurangan dan keunikan yang tersendiri.

oleh itu, bersyukurlah apa yang kita ada dan hargailah pemberianNya..
___________________________________________________



dan inilah kembar rumate saya......



Cuba teka siapa empunya gambar?


MENGUAP CARA ISLAM

Daripada Abu Hurairah r. a. bahawasanya Baginda Rasulullah saw bersabda bermaksud:

"Sesungguhnya Allah swt suka orang yang bersin, dan membenci orang yang menguap.

Maka apabila seseorang kamu bersin, lalu dia mengucapkan 'Alhamdulillah', maka

adalah hak atas setiap Muslim yang mendengarnya pula mengucapkan 'Yarhamukallah!'.

Adapun menguap itu adalah daripada syaitan.

Maka apabila seseorang kamu menguap, hendaklah dia menahannya sekadar termampu.

Sebab sesungguhnya apabila seseorang kamu menguap, syaitan akan mentertawakannya.
(Hadith Riwayat Bukhari)

Daripada Abu Said Al-Khudri r. a., katanya :

Telah bersabda Rasulullah s. a. w. yang bermaksud:

"Apabila seseorang kamu menguap, hendaklah dia meletakkan tangannya pada mulutnya,

kerana sesungguhnya syaitan itu akan masuk (melalui mulut yang terbuka."
(Riwayat Imam Muslim)

Nabi Muhammad saw bersabda maksudnya:

"Sesungguhnya Allah suka kepada orang-orang yang bersin, dan membenci orang-orang yang menguap .

Maka apabila seseorang kamu menguap, jangan sampai berbunyi, kerana yang demikian itu daripada syaitan yang mentertawakanmu."
(Hadith riwayat Imam Muslim, Ahmad dan At-Tirmidzi)

Daripada Abdullah bin Az-Zubair r. a., katanya:

Telah bersabda Rasulullah saw yang bermaksud:

"Sesungguhnya Allah swt membenci sesiapa yang mengangkat suara ketika menguap dan bersin."
(Hadith riwayat Imam Muslim, Ahmad dan At-Tirmidzi)

Pengajaran daripada maksud hadith, antara adap-adap menguap dan bersin:

1. Berusaha menahan menguap sekadar termampu terutama ketika solat.

2. Meletakkan tangan di atas mulut untuk menahan menguap sama ada di dalam atau di luar solat.

3. Makruh mengeluarkan suara dan mengangkat bunyi ketika menguap atau bersin.

Sunat ketika bersin mengucapkan "Alhamdulillah" dan orang yang mendengarnya pula mengucapkan "Yarhamukallah".

Sunat mengucapkan "Astaghfirullah" selepas menguap.

Wallahu a'lam
5 people like this.

:: 'something' ::

Assalamualaikum wbt.. 

lama rasanya tidak meluahkan kata di sini.. sibuk dengan tugasan dan komitmen lain yang perlu diselesaikan dahulu.. sehinggakan kadang-kadang ingin sahaja diri ini lari dari segala masalah yang mendatang. Penat.Letih. Sedih. Semua rasa itu bermain dalam diri. Tapi ditahan selagi mampu. InsyaAllah, Dia kan sentiasa ada. ;D Alhamdulillah, tugasan lain hampir siap walaupun banyak unsur leweh ketika siapkan tugasan-tugasan ni semua..hehe

This is about 'something' that i wish to share with you guys..



Thinking about my problems, I don’t see any light,
finding the solution, I don’t see any hope in sight.

Why am I running?
I want to get away from my problems that are always coming,
I want to feel free from a life that is always pressing,
I want to let go off everything!
I want a life full of pleasure,
I want my time fulfilled with leisure,
and say good bye to pressure!

Things still the same..
but something inside me change so
 
I stood back up again,
I started running again.
I ran faster than before,
I ran and I ran like thirst for more.
Now I’m not running to run away,
but I’m running to find a way!
I will overcome my problem,
I will find the solution.
I will never again back down on the ground,
I will never again run like mad all around.
Now I welcome anything,
Because I believe,

“For indeed, with a smile and doa hardship will be ease.”
————————————————————————————————-

Saturday, March 3, 2012

:: My LAst Week::

Assalammualaikum.. it has been such a long time since i dropped by and leave an entry here. Miss to write and miss to improve my english writing. :)

And one of the factors why i cant update Hana Jasmine now, is my schedule is cramped with so many activities and things to do.[sangat-sangat banyak] Mom once told me. Make thing that prioritize first.

Assignments, Sketch, Choir, Class, UB, and if i want to list it here it will take a months. hahaha.. sangat hyperbola. Frankly, there are so many things that happened last week. There are things that carve a smile. There are things make warm droplets shed. and there are things that make me wan to leap in joy..

And there are also times that i was hardly to believe.

As I'm having class for today so I just attach the pictures here. ;) and the caption.

And InsyaAllah If i'm having time, i'll tell you later. hehe :D














Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Aku di sini..

Aku mula mencari titik mula. Aku mencari rahmat dan belas ehsan-Nya. Aku mencari kasih-Nya yang sempurna. Dan aku merasakan hati dan jiwa mula bersatu dengan diri yang hilang tadi, mulai tenteram.