Friday, January 30, 2015

[Perjalanan masih belum terhenti]


Saat pertama apabila keputusan posting keluar, pelbagai perasaan datang.. Namun kuatkan dan tabahkan hati demi Mak ayah, cikgu-cikgu dan lecturer...

Dari Kedah > KL > Kuching

Meskipun pelbagai dugaan yang dihadapi..Alhamdulillah.. Berpeluang melihat bumi Sarawak. Kini , di Kuching..

Esok..

Kuching > Bintulu > Tatau
Bakal meneruskan perjalanan ke destinasi seterusnya.. Tempat pertama kehidupanku sebagai guru.. Menabur bakti dan khidmat di sini.

Terima kasih Mak dan ayah.. Terima kasih atas segalanya... Adik, Abang, saudara mara yang lain..

Terima kasih juga untuk Cikgu-cikgu, dan lecturer atas Ilmu dan nasihat.. Atas dorongan dan doa semua, saya berada di sini...

Tak lupa juga sahabat semua... Mohon maaf atas segala dan silap.. Mohon dihalalkan segalanya.. Doakan saya di sini.

Moga dapat menjadi guru yang diredhaiNya...

Thursday, January 15, 2015

The Colours of Life

I know that,

One day,
all of us will get  separated  from each other
we will miss our conversations of everything & nothing
the dreams that we had. 

Days will pass by, months, years, until this contact becomes rare...

One day our children will see our pictures and ask 'Who are these people?' 

And we will smile with invisible tears  because a heart is touched with a strong word and you will say: 

'IT WAS THEM THAT I HAD THE BEST DAYS OF MY LIFE WITH'. 


Thank you for making me smile for sometime in my life. Thank you for making every moments.. I'll appreciate it and thank Allah for having you in my life.. 

May Allah take care and bless all of them who help me throughout my life.. To be a better person, and a better servant to Allah..

Ukhwah fillah...
Thank you for them who sent me this messages.. I love you forever and always.. Do keep in touch..







Our first friendship in IPG.






Ohana of Al-Qurtubi and Radium Classmate






 My adorable sweetheart.. and it is a wonderful feelings to see them grow up..




My first hockey team and PBS




And the rest of the pictures.. They are the colours of my life.. 
Thank you for being there anytime I need it. Thank you for every support and motivation. 





















Part 1 : PERKARA YANG PERLU DIBUAT BAGI POSTING

Assalamualaikum wbt dan selamat sejahtera buat semua pembaca blog ini..

Saya doakan moga semua pembaca blog ini sentiasa dirahmati dan dilindungi Allah.. Sekolah sudah bermula, maknanya tak lama lagi akan tiba giliran PISMP semester 8 yang dah tamat pengajian untuk menjadi guru di sekolah nanti..

Jujur. Awalnya Hana sendiri keliru dan agak blur.. Apa yang perlu dibuat nanti? Nak buat macam mana? Apa yang perlu?

ok.. disini Hana nak kongsikan panduan yang dapat memberi manfaat kepada mereka yang masih lagi tercari-cari atau tertanya-tanya nak buat apa.. Credit to Reza Badiuzzaman.. Hana cuma compilekan maklumat-maklumat yang saudara Reza kongsikan di page FB.. Yang Hana kongsikan untuk bagi phase sebelum kita tahu dapat posting mana (Untuk masa sekarang). Yang lain, insyaAllah Hana akan kongsikan dalam next entry..


5 PERKARA YANG PERLU DIBUAT SEMASA TUNGGU RESULT POSTING

1. SPP
Check portal SPP, sama ada lulus SPP atau tidak dan jika berjaya teruskan download surat tawaran perlantikan SPP(selalunya dihantar ke alamat rumah, ikut tahun semasa) dan Dokumen lain. Printkan semua dokumen yang dah download. Bawa bersama surat tawaran untuk medical check up nanti sebab ada sesetengah tempat nak tengok surat ini. Kalau buat di hospital/klinik kerajaan FREE OF CHARGE


2. Medical Checkup dan Surat Akuan Sumpah
Buat Dahulu Medical Check Up dan Surat Akuan Sumpah. Bawa sekali surat tawaran yang dah print tu masa nak pergi medical check up. Sebab ada sesetengah tempat perlukan ni. Tentang X-Ray, ada yang cakap perlu ada yang cakap tidak, tetapi tak rugi kalau kita dah buat siap-siap, sebab ada yang bila ke sekolah X-Ray ni perlu. Buat awal dapat elakkan kita dari gelabah nanti..

Surat Akuan Sumpah ni boleh nak buat di Mahkamah atau Pejabat Pesuruhjaya Sumpah. Kalau di Pejabat Pesuruhjaya ni Hana buat hari tu dikenakan bayaran RM5 je.. Bagi yang dekat dengan Jitra, boleh pilih nak gi mahkamah atau Pejabat Pesuruhjaya dekat Pos Laju Jitra tepi Klinik Aman.


3. Akaun KWSP
Buka akaun KWSP bagi yang belum pernah ada. Kalau yang dah ada mungkin boleh kemaskini. Ini FREE OF CHARGE juga.. Cara dia sama je, kena ambil nombor giliran dan tunggu sampai dipanggil.. Jangan lupa bawa KAD PENGENALAN. Kejap je buat ni, masa menunggu yang mungkin lama.

KWSP ni penting sebab nanti kita kena minta statement yang ada maklumat diri seperti nama dan no.KWSP. Gaji anda akan dipotong 10% dan dimasukkan ke dalam KWSP setiap bulan sehingga anda SAH jawatan dan memilih Skim Pencen atau KWSP. Tempoh sah 1-3 tahun. Kenaikan gaji setahun rm225 untuk DG41. dan time based DG adalah 8 tahun.


4.  Isi E-Vetting
Kepada yang belum isi e-vetting, boleh klik link [E-vetting].
E-vetting ni tapisan keselamatan.. Penting untuk pengesahan jawatan kita nanti. E-vetting ni boleh juga buat secara manual selepas posting bersama surat iringan dari sekolah dan dihantar ke tapisan keselamatan Putrajaya. Memakan masa 3-6 bulan. Better isi awal-awal online.. dah bila dah Berjaya, jangan lupa PRINT


5. Semak Laman web KPM - Keputusan Posting
Buka laman Web KPM kalau boleh setiap hari. untuk update.. sebab sini maklumat rasmi.. Jadi takdelah rasa cuak dan berdebar-debar dengan rumours....

Bila diumumkan penempatan untuk tahun negeri dan sekolah yang dipostingkan. Call Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) jika dia hanya nyatakan negeri untuk mengetahui daerah dan nama sekolah. Selalunya untuk semenanjung ke sabah, Sarawak akan ditanggung tiket flight. tetapi untuk sarawak ke sabah, sabah ke sarawak dan antara negeri di semenanjung ditanggung sendiri. pastikan call sekolah untuk tahu kemudahan sekolah seperti kuarters dan tempat tinggal. (sekolah pendalaman selalunya akan berkumpul di PPD dan diambil oleh GB atau wakil GB sekolah masing2).

Buat masa sekarang ni mungkin kita boleh selesaikan perkara-perkara 1 hingga 4 dulu.. sebab yang nombor 5 tu di luar kawalan kita... Buat masa sekarang, kita doakan sama-sama, moga dapat dipostingkan. dan dipostingkan di negeri pilihan. Doakan yang terbaik. InsyaAllah..


Semoga dapat memberi manfaat kepada semua.. 







Sunday, January 4, 2015

Janji

Janji itu adalah hutang.

Jangan sesekali berjanji jika tidak mampu tunaikan.
Fikirlah mereka yang menerima janji. Dan bayangkan jika kamu berada di tempat mereka. Sakit kan.

Disebabkan itu sebelum apa-apa, akan Hana nyatakan bahawa Hana tidak berjanji. Sesungguhnya Allah lebih Maha Mengetahui

Saturday, January 3, 2015

Jatuh Cinta

Cinta...
Bila bercakap tentang cinta..
Selalu orang kata cinta itu bila..... 

 Makan tak kenyang
    Tidur tak lena
Selalu rasa rindu
Selalu teringat-ingat
Rasa sayang itu selalu disampaikan dengan doa.. 


Dengan sesungguh hati berharap... 
"Allah sampaikan rasa rindu dan sayang itu ya"


Cinta hatiku.. dari dulu kini dan selamanya...
Pada pertama kali mendengar namanya..membuatkan diri ini lebih ingin mengenali.. apatah lagi bila terdengar ramai orang bercakap tentangnya..
Aku sudah jatuh cinta... Rasulullah, I love you...




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Aku di sini..

Aku mula mencari titik mula. Aku mencari rahmat dan belas ehsan-Nya. Aku mencari kasih-Nya yang sempurna. Dan aku merasakan hati dan jiwa mula bersatu dengan diri yang hilang tadi, mulai tenteram.