Saturday, June 28, 2014

:: It's a Date::

Assalamualaikum wbt. Apa khabar semua? Selamat berhujung minggu. 

Hanya beberapa jam lagi sebelum bertemu dengan kekasih hati. Lama menanti. Tak sabar rasanya nak bertemu dengannya.Setahun lamanya menghilang, kini Allah berikan peluang untuk ia hadir kembali dalam hidupku.  Bila bertemu nanti, insyaAllah akan diluangkan masa sepenuhnya. Tak nak lagi main-main. Perlu serius dalam hubungan ini.

Rasa gembira sangat-sangat tak boleh nak digambarkan. Apatah lagi, bila lagu kenangan antara kami dimainkan hampir setiap hari kini. hehe.. Baju baru pun dah ada. Alhamdulillah, tambah semangat. Betul lah kalau orang kata " Tak kenal maka tak cinta, bila cinta makin bertambah bahagia"

Amboii.. berangan sakan.. maaf la. Excited sangat sebenarnya menanti Ramadhan. 

Ahlan wasahlan ya Ramadhan



Bersempena Ramadhan kali ini, Hana nak kongsikan tips bagaimana nak kekal bertenaga dan bersemangat sepanjang Ramadhan .

1. Bangun bersahur.

Dari Anas Bin Malik r.a, Rasulullah s.a.w bersabda:Bersahurlah kerana pada sahur itu terdapat keberkatan.(HR: al-Bukhari)

Rasululullah saw juga menekankan kepada kita untuk bangun bersahur kerana ini yang membezakan puasa orang kita dengan puasa ahl al-Kitab (H.R Muslim)



2. Tidur Qailulah

Apa itu? Tidur Qailulah sebenarnya adalah tidur sebentar sebelum solat zohor. Tak perlu lama. Cuma sebentar. selalu Hana dapat lelap 5-10 minit. Ini sudah cukup untuk buatkan Hana rasa segar untuk hari selebihnya.

Sebenarnya ini juga memudahkan kita untuk bangun malam mengerjakan amal ibadat.

Tetapi janganlah pula kita menghabiskan waktu siang dengan tidur sepanjang hari. Dah nak masuk waktu berbuka baru bangun. Sebenarnya ini akan membuatkan badan berasa lemah.

Anda tak percaya? Cuba anda buat dan rasai perbezaannya.



3. Segerakan berbuka

Tau tak anda, Rasulullah saw sangat menggalakkan kita untuk menyegerakan berbuka. dan perbuatan melambat-lambatkan berbuka puasa adalah dilarang. Tetapi ramai yang memandang isu ini sebelah mata.

Terdapat kebaikan bagi orang yang dah menahan lapar dan dahaga dengan kesegeraan berbuka puasa. *Hana tak ingat dari mana.

dan sebaik-baiknya berbuka dimulakan dengan makan benda yang manis seperti kurma.
Ikut sunnah dapat pahala. ^_^ Jangan masuk sahaja maghrib terus teguk air sejuk sampai bergelas-gelas. Terkejut perut nanti.

Lagipun tak bagus untuk mereka yang menjaga kesihatan dan menjaga badan. Nanti perut buncit.



4.Lazimkan diri dengan zikrullah dan ibadat sunat

Ramadhan adalah bulan yang mulia. Segala kebaikan mendapat ganjaran pahala. Jadi, mengapa tidak kita rebut peluang yang Allah berikan ini untuk meningkatkan amal ibadah kita.

Terdapat pelbagai cara untuk mencari bekalan pahala ke sana. Cuma antara mahu atau tidak.
Alangkah indahnya jika Ramadhan ini kita mampu mengkhatam al-Quran, alangkah indahnya jika zikir sentiasa meniti di bibir. Tarawikh. Senang cerita Tak payah buat semua ini. Tak payah tu maknanya tak susah. :)

nanti Hana kongsikan cara untuk membiasakan diri dengan ini. InsyaAllah, ini adalah dari apa yang Hana dapat daripada group Usahawan Shaklee kami. Kami bukan sekadar berbincang tentang bisnes tetapi banyak pengisian rohani yang Hana pelajari.

Banyak yang telah berjaya mengubah diri Hana menjadi lebih baik dari sebelumnya. InsyaAllah, moga terus istiqamah.



5. Banyakkan minum air kosong

Ramadhan ini semestinya kita tidak boleh minum di siang hari. Tetapi air penting dalam penjagaan kesihatan. Berpuasa seharian membuatkan badan kita kekurangan air. Bila air berkurangan, mulalah yang lain datang. Batuk, pening...

Jadi tips Hana mudah. Sediakan botol air 3 liter atau 3 botol air satu liter. Semasa berbuka, minum air dan makan kurma. Selepas maghrib, makan juadah berbuka dan minum air lagi. Sebelum isya' boleh minum sementara menunggu waktu. Sebaiknya bawa air untuk diminum ketika tarawikh juga.

Kalau payah, pastikan balik tarawikh minum air segelas dua. dan1 jam sebelum tidur pun minum lagi..
payah? sebenarnya tak payah. mungkin awal-awal tu ambil masa juga untuk membiasakan diri. dan Hana nak nasihatkan jangan paksa diri minum berteguk-teguk tanpa henti. Mula lah perut kembung dan rasa kurang selesa nanti. Pastu dah malas nak ikut jadual.

3 teguk
Cuba amalkan ini. Setiap 3 kali teguk berhenti sekejap. dan setiap teguk mulakan dengan bismillah dan akhiri dengan alhamdulillah. sambil tu, doakan moga Allah berikan kesihatan dan kekuatan dalam menempuhi Ramadhan ini. InsyaAllah berhasil.

Jika ada vitamin C, boleh diambil selepas berbuka. Dapat bantu untuk kawal suhu badan dan jaga kesihatan sepanjang Ramadhan. InsyaAllah. Di sini Hana juga ada kongsi manfaat air kosong kepada kita.


ok. sampai sini sahaja dulu. Di kesempatan ini juga Hana nak memohon maaf kepada semua di atas salah dan silap yang pernah Hana lakukan. Andai ada yang terguris perasaan dan terkecil hati, Hana minta maaf. Hana manusia biasa. InsyaAllah, Hana doakan moga kita semua beroleh kesempatan dan keberkatan dalam Ramadhan kali ini..



Jika anda rasa entry ini bermanfaat dan dapat memberikan manfaat kepada yang lain, anda boleh klik like dan share. :) Bersama kita membuat kebaikan sepanjang Ramadhan ini. Andai ini Ramadhan terakhir kita. InsyaAllah, moga beroleh berkat.

Tuesday, June 24, 2014

:: Berdebar ::

Assalamualaikum wbt. 
Alhamdulillah, syukur kepada Allah SWT. Begitu banyak nikmat yang kita perolehi pada hari ini semuanya adalah kerana Dia. Memang banyak-banyak bersyukur. Dan syukur juga akhirnya penantian sudah berakhir.
RESULT EXAM SEMESTER 7 dah keluar. 

Awal-awal pagi lagi, jiran depan menjerit "dah boleh check result". Terus seram sejuk tangan kaki semua.
Sangat berdebar. Ambil masa sekejap. Tarik nafas. Baca bismillah dan terus key in benda yang perlu.

*jeng.jeng.jeng..

Alhamdulillah. 

Banyak perkara yang dilalui semester lepas. Banyak dugaan dan ujian. Dugaan yang sememangnya menggoncang mood nak study. Subjek Kajian Tindakan serta subjek Bimbingan dan Kaunseling pun sememangnya cukup mencabar. Hafalan. Sudah cukup membuatkan hati jantung semua berdebar. Lebih suka bermain dengan nombor dan simbol. *cikgu matematik otak kiri.


Meskipun tidak mencapai keputusan yang diinginkan, tetapi jangan pernah berputus harapan. Selalu cakap pada diri. Ada hikmahnya di sebalik sesuatu yang terjadi. Satu semester lagi. Terus usaha. Be positive. Anda boleh. Saya boleh. Kita boleh. Percayalah Allah itu adalah Maha Pemurah. Jika semester lepas kita tidak dapat yang kita impikan, insyaAllah rezeki kita di masa hadapan pula. 

"Sesungguhnya Allah memberi rezeki kepada sesiapa yang dikehendaki-Nya dengan tidak terhitung jumlah nya. (Ali 'Imran 3:37)



Di sini juga Hana nak ucapkan tahniah kepada 

#semua kawan-kawan sepengajian dan kawan-kawan IPG kerana kita masing-masing LULUS UNTUK MENERUSKAN PENGAJIAN.

#dan Tahniah juga kepada roomate tersayang, you nailed it.

# Farah Liyana. Adik kecik atas keputusan yang cemerlang. I'm proud of you.. sayang adik ketat-ketat..


Semester ni banyak amanah yang diberi. InsyaAllah akan dilaksanakan sebaik mungkin. :)

Lebih banyak memberi dan menghargai yang lain. #101


Monday, June 23, 2014

:: Final Chapter ::

Assalamualaikum wbt..

Apa khabar semua? Semoga semua sentiasa dilimpahi rahmatnya.
Alhamdulillah, selamat sampai di IPG KDRI in a complete piece.

The Final Chapter
maaf la terlewat mengupdate disini.

yup. bermulanya kuliah tepat pada 22 Jun lepas merupakan permulaan Hana dalam semester akhir.
The final chapter. Dah nak tamat rupanya.  Kisah 5 tahun setengah ini bakal berakhir tidak lama lagi.

Semestinya nanti bakal merindui teman-teman ipg, pensyarah-pensyarah dan juga anak-anak murid di Terengganu.
especially, rumate tersayang yang sekarang sudah bertukar status Puan. dan paling tak boleh dilupakan nanti ialah classmates yang happening.
Serius, memang banyak kisah suka, geram, manis, masin dengan clasmates.

Bermulanya semester akhir ini juga menunjukkan bahawa bermulanya tanggungjawab Hana selalu Penolong Ketua Unit. merangkap penolong ketua kelas.

Semua rakan-rakan yang lain dah menempuhi susah senang, kini giliran Hana pula untuk memegang amanah ini. InsyaAllah, amanah ini akan dilaksanakan sebaik mungkin.Mungkin inilah ruang dan peluang yang Allaha beri untuk Hana teruskan misi untuk terus menyumbang dalam membantu yang lain.

Jujurnya, memang nervous sangat. Sebab langsung tak tahu apa yang perlu dibuat. Nak gi mana dulu ni? Nak kena buat apa ni?memang kelakar pada awalnya. ye la. Tanya itu ini.

Minggu ini juga ada sambutan Hari Guru. Tak sabar rasanya nak join sambutan dan create beautiful memories dalam Final Chapter ni..

maaf update sampai sini dulu. Rasa kurang sihat sikit.







Friday, June 20, 2014

:: Ramadhan datang lagi ::

Assalamualaikum wbt semua.
Apa khabar semua? Semoga semua sentiasa sihat dan ceria.

Hanya tinggal 8 hari sahaja lagi untuk kita sama-sama mengucapkan ahlan wasahlan ya ramadhan...
Seronoknya.. tak sabar nak lepaskan rindu pada Ramadhan. Bulan penuh keberkatan ini. Bulan ibadah. Bulan mencari dan mengumpul pahala sebagai bekal di sana nanti. InsyaAllah..

Dan insyaAllah, internship nanti hana akan berada di sekolah selama sebulan. Mesti seronok melihat gelagat anak-anak kecil berpuasa. InsyaAllah, anak-anak murid cikgu pasti boleh.
Yakin boleh.

Ramadhan nanti pasti isu sahur dan juadah berbuka akan menjadi topik utama. Terutamanya bagi hana yang masih menetap di hostel. Hostel kami tiada dapur. Jadi, pastinya angan-angan untuk makan lauk panas-panas semasa bersahur akan menjadi angan-angan..

Lauk yang dipanaskan insyaAllah mungkin boleh dapat dengan bantuan rice cooker. Tapi tidak ada lagi telur mata kerbau makan pagi2 dan ikan pekasam kesukaan hana.

Takpe2.. sabar-sabar. Penghujung Ramadhan nanti kita balik dan masak ya..

Alhamdulillah Hana dah jumpa solusi hana. Jika sebelum ini, selalunya hana berpuasa sunat bersahur dengan ESP ni je. Mudah dan cepat. :)

Dan tahan sehingga waktu berbuka. Alhamdulillah,  badan rasa bertenaga dan ringan je pergi kuliah. Takde rasa mengantuk atau letih pun.  Dan selalunya masa berbuka Hana makan sedikit sahaja, insyaAllah, nanti nak cuba mulakan kembali habit berbuka masa di sekolah dulu.

Masa sekolah dulu..
Berbuka dengan kurma dan air. Kemudian solat maghrib. Selesai solat baru makan malam dan menghadap makanan juadah berbuka perlahan-lahan sambil tunggu masuk isya'.

Serious, rasa senang, tenang. Senang sebab masa solat takdela perut rasa senak sebab masuk makanan banyak-banyak terus. Tenang sebab tak perlu berkejar2 untuk solat berjemaah di surau..

Hana nanti nak order performance drink sebagai tambahan. Sebab bantu gantikan balik air yang hilang dan seimbangkan apa yang perlu. ESP ada lagi. Tapi nampak macam kena get ready stock juga sebab sebulan puasa macam tak sempat pula.

Kalau ada yang berminat nak cuba dan join Hana untuk order set Mighty 3 Gems ni boleh pm Hana atau whatsapp/sms/telegram.

Yang nak bertanya tentang perkara atau hal lain pun boleh. InsyaAllah, yang mana Hana mampu bantu Hana akan bantu.

Baiklah. Nak sambung mengemas barang untuk balik memulakan semester baru. TAHUN AKHIR. Moga berjumpa lagi.

Terima kasih sebab sudi singgah dan baca entry di sini..

Sunday, June 15, 2014

#1 Tujuh tanda kebahagiaan dunia

Assalamualaikum wbt. Apa khabar semua?

1. Berbahagia dengan hati yang selalu bersyukur
2. Berbahagia menjadi pasangan yang soleh dan solehah
3. Berbahagia mendapat anak yang baik
4. Berbahagia menetap dan dikelilingi persekitaran yang baik
5. Berbahagia mendapat harta yang halal
6. Berbahagia apabila memahami agama
7. Berbahagia apabila umurnya berkat

Friday, June 13, 2014

:: Salam Nisfu Syaaban::

Assalamualaikum wbt. Apa khabar smua? Dan salam nisfu syaaban.

Hari ini Hana nak share kisah semalam. Semalam selesai bacaan yassin secara berjemaah, Hana lihat 2 orang anak muda dihadapan Hana. Umur mungkin sebaya Hana atau lebih muda. Apa yang membuatkan Hana tertarik kepada mereka adalah perbualan mereka.

Hana tidak dapat mendengar keseluruhannya tetapi apa yang hana pasti semuanya bermula daripada puasa sunat nisfu syaaban.

Si A menceritakan tentang masakan emaknya yang baru mereka makan semasa berbuka tadi. Tiba2 si B berkata "eleh, hg posa baru harini. Ikhlas ka dak ni? Posa ganti ka posa sunat?

Si A : Puasa sunat la. Esok nisfu syaaban. Hg tak tau ka?

Si B : Tau. Tapi tak wajib posa kan?

Si A : Memang la tak wajib. Tapi dapat pahala buat benda sunat.

Si B : Hg macam nak bodek Allah je. Aku nak buat tapi takda la sampai nak jadi macam hg. Bodek ja keja. Ikhlas dak weh?Buat sebab Allah bukan sebab nisfu syaaban ja

Menyedari suara mereka sedikit kuat berbual tentang itu akhirnya mereka perlahankan suara.

Perbualan mereka meskipun Hana dengar singkat dan ada nada gurauan tetapi cukup untuk memberi Hana kesedaran.

Ya. Kekadang pernah juga Hana berjumpa atau terdengar perkara sebegini. Dan hari ini membawa hana berfikir jauh lebih mendalam.

Ikhlas semata-mata kerana Allah.

Ikhlas.. satu yang sukar dicapai. Ada pepatah pernah mengatakan bahawa mencari keikhlasan itu umpama mencari semut hitam di atas batu yang hitam pada malam yang gelap. Sesukar itu. 

Keikhlasan adalah sesuatu yang sukar dikecapi seperti juga dengan kekhusyukan dalam beribadat kepada Allah. Tetapi nescaya sudah dijumpai, akan menjadi insan yang paling gembira. Insan yang paling bahagia.

Hana akui hana manusia biasa. Dan manusia biasa seperti Hana terkadang melakukan sesuatu semata-mata mengharapkan pahala dan syurga Allah. Semata-mata kerana Allah? Terasa jauh dan kerdil sekali diri ini.Ya Allah.. bermuhasabah sebentar..


Bercakap tentang isu perbualan ini, hana pernah mendengar  tentang hal seperti "Alah, ni sunat je. Nanti2 aku buatla.. Islam mana ada paksa2.. biar buat atas kerelaan hati. Rasulullah tak pernah pun paksa penduduk Mekah peluk Islam kan?

Fuh, memang time ni memang terdiam Hana dibuatnya.

Yup. Dalam Islam memang tiada paksaan. Tetapi pada pendapat Hana, untuk menjadikan sesuatu itu kebiasaan, perlu ada sedikit keterpaksaan.

Hana tidak tahu bagaimana dengan pembaca yang lain. Untuk mempunyai kerelaan hati bagi menunaikan solat fardhu 5 waktu sehari pun Hana 'dipaksa'. Semasa kecil setiap kali waktu solat ayah akan ajak solat berjemaah. Dan selalunya waktu maghrib dan subuh adalah masa yang paling berat untuk solat.


Masa kecilku.

Maghrib selalu berat kerana cerita kegemaran sedang ditayangkan di TV. Belum termasuk cerita kartun doraemon dan sebagainya dan waktu subuh kerana sayangnya nak tinggalkan katil yang empuk. Sedap tidur diulit mimpi. Ingat lagi, waktu maghrib ayah akan bersedia dengan rotannya. Tepat je azan habis, siapa yang tak mandi dan get ready untuk solat akan kenalah.


Habis dirotan.

Tetapi bukan kami adik beradik. Ayah akan selalu mengacah (pura-pura) dengan merotan kuat pada pintu. Dan bunyi ini cukup untuk membuatkan kami adik beradik yang duduk di depan TV lari lintang-pukang mencari bilik air. Time ni memang akan mula lah adegan berebut bilik air. Hehe..

Tetapi kini Hana berterima kasih kepada ayah dan emak. Daripada 'dipaksa' semasa kecil dulu, kini alhamdulillah kesedaran dan kerelaan hati itu hadir. Alhamdulillah walaupun macam ni, sekalipun tidak pernah lagi dirotan. Kini, rotan tu pun dah jadi legend.

Dan Hana kagum pada mereka yang tak perlu 'dipaksa' seperti Hana. Tahniah! Anda manusia berjiwa hebat.

Nisfu syaaban pada kali ini adalah masa untuk memulakan lembaran buku baru dengan lebih baik daripada sebelumnya. Jika sebelum ini kita tidak ingat pada Allah, belum cukup menjadi hambaNya, why not kita jadikan ini sebagai turning point kita. To be a better muslim. Dan disayangi Allah.


Biarlah orang kata kita bodek Allah atau apa. ALLAH  bukannya suruh kita buat benda pelik-pelik. Allah suruh kita jadi orang baik. Yang penting kita buat untuk menjadi lebih dekat dengan Allah. Banyak peluang yang Allah bukakan dan beri kepada kita. Tetapi sejauh manakah usaha kita untuk merebutnya? 

Tepuk dada tanya iman. Dia Maha Pencipta yang Maha Besar dan Maha Kuasa. Moga Allah sayang, moga Allah redha.

Salam Nisfu Syaaban kepada semua.

Wednesday, June 11, 2014

:: Kahwin, photoshoot dan oh tidak sunburn... ::

Assalamualaikum wbt.

Apa khabar semua? semoga sentiasa dirahmati Allah selalu.

Hari ni dah 11 Jun. Sekejap je masa berlalu. Cuti masih berbaki 2 minggu lagi.
dan alhamdulillah, sehingga kini ramai sudah sahabat-sahabat yang dah selamat membina masjid.

8 Jun lepas, Hana ke Sungai Petani. Attend kenduri klasmates matematik. Nurul Syazwani & Firdaus Khir.

Kenduri ni dekat Kg Jawa. Jadi, nak ke sana Hana tumpang sahabat Hana, Azimah Rahman. Hana, Azimah dan juga adik matematik kami, Farah Solehah.

Bertiga. memang meriah la sepanjang perjalanan tot.tet.tot.tet.. sembang-sembang isi masa. Alhamdulillah, tepat jam 12 kami selamat sampai ke rumah pengantin.

dan sebab di kampung suasana bergotong-royong tu masih ada. Meriah suasana.
yang tak boleh dilupakan dan seronoknya adalah time mula-mula sampai ke rumah pengantin, DJ sedang mainkan lagu dan mengalu-alukan kedatangan tetamu.

dan rakan-rakan Hana yang dari Terengganu, kebanyakannya tak pernah menghadiri kenduri seperti ini. Mungkin ini yang dikatakan keunikkan kenduri kahwin di Kedah.
*sambil nyanyi lagu "Negeri Kedah kebanggaanku..Hijau kuning lambang negeriku"


Suasana meriah.

Selesai makan, kami berjumpa pengantin. Sempat berkongsi ilmu fotografi dengan Atieqah Jalani,merangkap photographer of the day.
Fuh, rasa macam jadi photographer wedding lak. Suruh pose itu ini.





Selesai kenduri kami ke bendang (sawah padi).

ramai teringin nak bergambar di bendang. so, memang macam rusa masuk kampung jumpa bendang.
Pose sana sini. Jalan naik batas (lorong sawah) ramai-ramai .Selfie beramai-ramai..

dengan matahari terpacak di atas kepala, fuhh... memang pejam celik mata. Silauuu...
memang habis burn. boleh rasa bahang sunburnnya..

tapi tetap dilayan juga feeling-feeling photoshoot tepi sawah..




 



habis sunburn muka. baru ingat nak cerahkan sikit cuti ni.hehe

and then baru ingat, Vitamin E kesayanganku.

sebelum tido, terus ambil vitamin E dan jadikan sebagai mask. moga cepat baik ^_^

nak tahu manfaat vitamin E pada kita, bleh tengok sini

:: Vitamin E semula jadi atau tiruan? Bagaimana nak bezakan? ::


1) Vitamin E dari sumber semulajadi
- label botol vitamin ditulis 'd'

2) Vitamin E dari sumber tiruan/kimia
- label botol vitamin ditulis 'i'

Mengapa perlu memilih Vitamin E dari sumber Semulajadi/ Asli?
Vitamin E dari sumber semulajadi lebih mudah diserap oleh tubuh berbanding dengan Vitamin E dari sumber tiruan atau sumber kimia.

Vitamin E dari sumber tiruan/kimia yang tidak dapat diserap oleh tubuh ini akhirya akan menjadi toksik dan menjadi penyebab kepada kewujudan abnormal sel dalam badan.
Menakutkan kan?

FUNGSI LAIN VITAMIN E
boleh klik sini.


Vitamin E Shaklee juga kini ditambah dengan GRAPE SEED EXTRACT yang menambahkan lagi khasiatnya dan keberkesanannya.

APA KELEBIHAN EKSTRAK BIJI ANGGUR?
1) Ekstrak biji anggur mengandungi pelbagai khasiat kesihatan iaitu protien, lipid, karbohidrat dan polifenol
2) Kuasa antioksidan polifenol adalah 20 kali lebih baik dari vitamin E dan 50 kali lebih baik daripada vitamin C. Dalam erti kata lain minyak biji anggur ni amat berkesan mengatasi masalah kanser serta amat baik utk awet muda dan utk memelihara kecantikan dan yg best grape seed extract terbukti berkesan menguatkan sistem imun badan, menurunkan paras kolestrol, menghalang pembentukan darah beku, melegakan masalah berpunca daripada urat timbul.
3) Melambatkan penuaan.
4) Salah satu phenol yang ditemui dalam biji anggur ialah OPC (oligomeric Proanthi Cyanidin) ni lebih tulen berbanding kumpulan fitonutrien yg lain). OPC ni memelihara tubuh dari penuaan sebelum masanya..OPC juga terikat dengan kolagen. Senang cerita, procyanidin ini juga membantu kulit lebih elastik, membuatkan seseorang nampak muda secara semulajadi.

Bestkan Vitamin E Shaklee ni..macam-macam kelebihannya..rugi tau kalau tak amik peluang terutama bulan Jun ni tengah promosi Vitamin E...:)


Ni ada extra information tentang manfaat vitamin E..


1. Melambatkan penuaan
2. Menjaga kualiti sel kulit ibu yang mengalami banyak ketegangan dan perenggangan saat hamil
3. Pencegahan penyakit katarak
4. Mencegah penyakit jantung
5. Melindungi struktur membran daripada rosak
6. Mengelakkan metabolisme
7. Mengekalkan struktur paru-paru, hati dan membran sel darah merah
8. Memperbaiki peredaran darah
9. Memelihara pembekuan darah
10. Mengurangkan parut
11. Mengendurkan otot kaki dari kekejangan
12. Meningkatkan pengeluaran air mani
13. Mengekalkan kesihatan saraf dan otot
14. Menguatkan dinding kapilari
15. Mengurangkan tekanan darah
16. Meningkatkan prestasi atlit
17. Kulit dan rambut menjadi sihat
18. Mencegah anemia
19. Mengurangkan risiko kanser prostat di kalangan penghisap rokok
20. Memperlahankan  perkembangan penyakit Alzheimer
21. Menghilangkan parut, jerawat, jeragat dan tompok hitam
22. Membantu kesuburan                                                                                
23. Merapatkan hubungan suami isteri

:: Promosi Shaklee Jun 2014 : Vitamin E Complex ::

Alhamdulillah. sekarang dah masuk bulan Jun. dan ramai sudah yang pm Hana dan tanya tentang promosi Shaklee bulan ni.

jadi, jeng..jeng.. Hana nak perkenalkan promosi Shaklee Jun 2014 adalah

*bunyi drum


Vitamin E Complex. Menarik kan? Dah lama Hana menanti. begitu juga dengan yang lain.
yup. Vitamin E telah menjadi promosi dengan pembelian 6 percuma 1.


Jom. cepat-cepat pm hana untuk pembelian.

Tau tak selain daripada percuma 1 botol vitamin E, anda juga layak mendapat

  • percuma keahlian Shaklee bernilai Rm65 (seumur hidup)
  • menerima bonus yang akan dikreditkan ke dalam akaun anda pada pertengahan Julai nanti
  • layak mendapat potongan harga sehingga 30% selepas mendaftar menjadi ahli
  • bagi yang berminat untuk memulakan perniagaan, anda akan mendapat bimbingan terus daripada saya dan kumpulan bimbingan rahsia kami di fb.


Jadi, apa yang ditunggu lagi. Jom rebut peluang keemasan ni untuk tampil lebih cantik, berseri. Yup, anda boleh tampil lebih jelita pada hari raya nanti dan masa seterusnya.

Wajah berseri, keyakinan diri pun meningkat. See, lebih untung lebih jimat!


Hubungi saya untuk maklumat dan konsultasi berkaitan kesihatan atau produk Shaklee:
Hana Farhana : FB
Shaklee ID: 1073775
sms/whatsapp/telegram:019-4025851
FB page: Be Fit Together, Be Healthy Together
Penghantaran ke seluruh Malaysia, Brunei, Indonesia dan Singapura.

Tuesday, June 10, 2014

:: 8 Manfaat Utama Vitamin E ::

Ramai yang mengetahui bahawa vitamin E baik untuk kulit, tetapi tak ramai yang boleh beritahu macam mana vitamin ni lakukan caranya.

meh sini, Hana nak kongsikan info tentang vitamin E.

Vitamin E sebenarnya adalah antioksidan yang melindungi dan membaiki kulit anda.






Antioksidan? apa tu?

Antioksidan akan meneutralkan radikal bebas dan mencegah daripada berlakunya kerosakan. Antioksidan yang paling bagus ialah vitamin E.
yup, vitamin E adalah satu antioksidan yang bagus, tetapi badan kita tak boleh hasilkannya. so, kita perlu pastikan kita dapat perolehinya daripada sumber-sumber luaran seperti makanan dan mengambil supplemen.


Manfaat Utama Vitamin E


1) melindungi jantung- pengambilan 800IU vitamin E setiap hari adalah penting untuk jantung yang sihat,
melindungi sel darah merah dan mengelakkan pengasidan lipid, mengurangkan tekanan darah,
meningkatkan kolesterol HDL, menghalang paltelet darah melekat pada dinding arteri dan dapat elak penyakit jantung dan lain-lain

2) mempertingkatkan kemampuan reproduktif- Kajian mendapati vitamin E mampu memulihkan kemampuan reproduktif. Bagi incik-incik suami yang mengambil 600IU-800IU vitamin E sehari
mampu meningkatkan sperma mereka (1924). patutla vitamin E selalu dipanggil vitamin cinta. Love2 gitu.

3)anti-Oksidan - pengambilan 1200IU vitamin E adalah berkesan untuk melawan kanser, mengukuhkan sistem imun menghalang atau melambatkan pertumbuhan tumor, mengurangkan kerosakan akibat radikal bebas.

vitamin E juga bantu dalam memperbaiki masalah oksidasi seperti katarak dan masalah penglihatan.

4)anti-penuaan- 1 kapsul vitamin E dapat membantu dalam melambatkan penuaan,mengurangkan kedut,garis halus,parut dan bintik penuaan.mampu memulihkan tekstur kulit dan ton muka,dada dan otot paha

5)kelestarian tenaga- meningkatkan kelestarian tenaga seksual dan tenaga dengan memberkalkan oksigen yang lebih

6)memperbaiki arthritis-meningkatkan keanjalan salur darah, memperbaiki kitaran darah, merawat bahu kejang, pening,buasir,urat varikos dan sakit sendi

7) menghalang keguguran - merawat musculus, pectoralis otot dada, sindrom pra haid dan sindrom menopaus seperti hot flush. turut diguna pada ujian klinikal untuk menghalang kematian janin, keguguran
bagi yang hadapi masalah pre-menstrual yang teruk, vitamin E boleh bantu kurangkan sakit tersebut.

8)memperbaiki parut- memperbaiki bengkak dan ulser kulit. Boleh dikenakan terus pada luka untuk mengurangkan kesan parut.

Ada kajian yang menunjukkan bahawa pengambilan vitaminE secara berterusan dan dalam jangka masa yang panjang boleh mengurangkan selaran matahari (sunburn).

Tapi ini tidak bermakna bahawa dengan ambil vitamin E akan membolehkan anda selamat untuk terdedah lama di bawah sinaran matahari, tetapi boleh membantu kulit anda kekal sihat dan gebu dengan pengambilan antioksidan yang mencukupi.

Istimewanya Vitamin E Complex Shaklee ialah Vitamin E diperbuat daripada soya organik dan minyak biji gandum yang kaya dengan vitamin E. d-alpha tocopheryl, d-alphaa tocopherol pada soya organik dan minyak biji gandum yang aktif secara fisiologi ini diekstrak dan digabungkan dengan 8 jenis vitamin E lain yang terbahagi kepada alpha, beta, gama dan delta.

wallaa..Kemudian terhasillah Vitamin E Complex yang mengandungi Vitamin E paling lengkap di pasaran.

Vitamin E Complex Shaklee juga mengandungi 10mg selenium semulajadi yang membantu tubuh menyerap khasiat vitamin E dengan baik, memelihara membran sel, sel darah merah dan tisu-tisu otot. Selenium yang terkandung dalam Vitamin E complex juga merupakan penyahtoksik semulajadi logam berat seperti raksa dan juga kadmium. Selenium juga mengukuhkan anti-oksidan dan melindungi retina mata.

Nota: Pakar Nutrisi mencadangkan pengambilan vitamin ACE  (beta carotene, vitamin C dan E)
bersama-sama untuk menggandakan kesan anti-oksida dalam melawan radikal bebas

Cadangan:
untuk pemeliharaan kesihatan : 1 kapsul sehari (selepas makan)
untuk anti-penuaan dan sistem reproduktif : 2 kali sehari, 1 kapsul setiap kali
menentang kanser dan mengurangkan parut : 2 kali sehari, 2 kapsul setiap kali



Hubungi saya untuk konsultasi berkaitan kesihatan atau produk Shaklee:
Nurul Farhana [Hana Farhana]
Shaklee ID: 1073775
sms/whatsapp/telegram :  019-4025851
FB page : Be Fit Together, Be Healthy Together
Penghantaran ke seluruh Malaysia, Brunei,Indonesia dan Singapura

Wednesday, June 4, 2014

:: Manfaat air kosong kepada kesihatan diri ::

assalamualaikum wbt. Selamat pagi semua. ^_^

dah sarapan? jika sudah alhamdulillah, jika belum boleh dah slow2 cari makanan untuk breakfast. Penting tau breakfast tu. Its a kickstart for a better day.

Hari ni pagi-pagi lagi balas whatsapp BFTJ. Siap tanya resepi agi. Resepi ayam goreng berempah. hehe. senang je. rindu sangat la tu nak makan ayam goreng berempah kitew kan. haha.. gurau2.

biasa-biasa je rasa die. but the simplest thing. mudah sangat. Nak tau? kalau sape yang nak tahu bleh komen kat bawah. Nanti Hana emel or sharekan dengan semua.

okay. lama dah tak buat perkongsian dari segi kesihatan. Bila tengok keadaan cuaca dan que di klinik selalu je panjang, rasa macam nak kongsikan dengan semua. This thing may look simple dan maybe semua dah tahu. macam Hana juga kekadang tu tahu tapi tak buat. Tak guna juga kan? tapi tu dulu. sekarang ni bila tengok balik dan selidik-selidik, Hana perasan benda ni penting dan beri banyak manfaat. dan Hana apply in my daily life. Alhamdulillah, membantu sangat-sangat dalam menjaga kesihatan diri ni. so why not kita share kan? Sharing is caring.



Manfaat minum air putih

tau tak? Air putih /air masak/air kosong sebenarnya adalah minuman yang banyak bagi manfaat kepada badan kita. Selalu juga kalau sembang dengan kawan-kawan masing2 nak order sky juice. Sky juice. Nama pun dah hebat. Hebat juga manfaatnya. Ni hana sharekan manfaatnya.



bukan setakat tu je tau, ada lagi manfaatnya. kalau secara umum minum air kosong :

1. membantu meningkatkan tenaga
minum air selepas bangun tidur boleh tolong tingkatkan kadar metabolisme kita, sebab ia tingkatkan tenaga kita, kita akan jadi lebih peka dan segar.

2. buang toksin
bila kita banyak minum, memang kita akan selalu pergi bilik air. dan selalunya perkara ni buatkan ramai orang kurang minat untuk minum banyak air. Especially the elders. Tapi tau tak dengan urinate (buang air kecil), toksin-toksin yang ada dalam badan kita akan di'flush' keluar. aiyah, keluar la kau toksin...
*Kadar toksin yang tinggi boleh membahayakan kesihatan

3. Jadi kurus
Seriously? Tipu ar.. mesti ramai yang tak percaya kan. "Gemuk air la nanti kalau minum air banyak-banyak". No.No.. tiada istilah gemuk air ni. Umm.. macam mana nak buat bagi faham ek? memang Hana dulu pun pernah fikir macam ni.

analogi.
Ada sebaldi air tapi dalam baldi tu ada habuk. Tapi kita tak boleh nak ceduk buang habuk tu. jadi, salah satu cara, kita akan tuang lebih banyak air ke dalam baldi tu. Jadi, bila air dah penuh sampai tahap melimpah, habuk tu akan keluar sekali dengan air yang berlebih tu. 

Nampak tak? macam ni la lebih kurang. One more facts, Mara Z. Vitolins, seorang pakar nutirisi dari Wake Forest University pernah berkata kebiasaannya badan kita tak dapat membezakan diantara lapar dan dahaga, jadi dengan meminum air ia dapat membantu kita mengenalpastinya.

ini la sebabnya kalau kita tengok program diet or fitness ke, memang selalu tekankan untuk minum air kosong banyak-banyak..


Kelebihan Minum Air Putih semasa perut kosong.
Sebenarnya kan minum air kosong time perut kosong memang satu tabiat yang baik. Rasulullah saw juga sentiasa amalkan minum air kosong lepas bangun sahaja dari tidur. *selawat ke atas nabi

baik untuk :

  • penyakit sakit kepala
  • sakit badan
  • perbaiki sistem jantung
  • artritis
  • buah pinggang dan air kencing
  • muntah-muntah
  • gastrik
  • sembelit
  • kanser dan gangguan haid
  • singkirkan toksik yang menggalakkan penyakit seperti obesiti, darah tinggi, kencing manis dan strok
Setiap 25kg berat badan perlukan 1 liter air untuk perkembangan otot yang sihat supaya mampu membakar lebih banyak lemak.

Bagaimana nak tahu pengambilan air yang cukup?
sekiranya warna urine anda jernih, maka anda telah mendapat air yang cukup dan terhidrasi dengan baik. Manakala kalau warnanya kekuning-kuningan, anda perlu minum lebih dari yang biasa..

macam mana nak pastikan boleh minum air banyak-banyak ni? nanti kembung la perut..
ok. Ni hana nak kongsikan tips Hana yang selalu buat.


Jika anda rasakan entry ini bermanfaat, anda boleh klik button share supaya lebih ramai lagi tahu manfaat air kosong kepada kesihatan kita. Terima kasih kerana sudi luangkan masa. ^_^

"Be Fit, Be Healthy Together and Be Happy"

Tuesday, June 3, 2014

:: Nikah de Besut : Part 2 ::

Assalamualaikum wbt.
apa khabar semua? Harap semua sihat sentiasa.

aha.. macam yang Hana dah janjikan sebelum ni. nak tahu janji apa boleh klik Akad de Besut.
Alhamdulillah, akad nikah pada malamnya berjalan dengan lancar.

malamnya memang tak lena tido malam. sebab excited nak tunggu resepsi. ehehe. mengalahkan pengantin pula. tapi apa yang pasti pengantin cool je.

The next morning.
pagi-pagi lagi siapkan apa-apa yang patut. siapkan props untuk photobooth dan susun hantaran semua.
goodies.. memang semua dah siapkan. tunggu tetamu datang je nanti.



ni site untuk photobooth dan guestbook. semua disediakan sendiri oleh pengantin tau. Kite cuma tolong-tolong je. She's good in making nice guessbook. yang lain semua cantik-cantik, tuan punya pun buat last minute. nasib sempat siapkan. kalau berminat nak order, boleh tinjau sini





















antara klasmates yang hadir. Sangat-sangat suke tengok semua gathering sebelum last semester. Going to miss everyone.. maaf ye kite culik gambar instag awok, dani. Nanti kite belanja makan eskrem..







at last, ini la satu-satunya gambar yang ada 3 of us. The King, The Queen and me.. (the dayang kuwt.. haha)
sengih sampai ke telinga tu.. memang excited bila dapat tengok diorang berjaya ke jinjang pelamin. 
Their love story? hehe.. Is an interesting one. Lebih best kalau minta diorang citer sendiri.
 =P






left : lovely bride's mom.. A caring and loving mom.
terima kasih makcik sebab selalu terima saya ke rumah biarpun saya ni jenis kuat makan. nasi berpinggan-pinggan. malu tapi mahu. sudahla kuat makan pastu setiap kali balik mesti ada surprise. Dapat itu la, ini la. yang paling best, memang rasa at home. malu chek (saya dlm kedah) walaupun ada jauh dari kedah, tak pernah rasa sunyi sebab they treat me as a family.

mesti rindu nanti nak jumpa dan sembang-sembang... 




the bride. jenis motherly type. buktinya: baby ni nangis mula-mula tu, pengantin pegang terus diam dan tertido. nampak sangat sedap kan pengantin dukung.. hehe





Mr Right? hehe. ni klasmate Hana. Syazwan. One of the boys yang hadir. Yang lain tak sempat nak amik gambar. maaf la. tau tak? tulisan die memang macam font komputer gitu.. jeles sangat. and a bright student ni.. highly recommended kalau ada makcik2 nak buat jadi menantu.. :D






and this is the bride and hana. sembunyi belakang pengantin sebab malu segan nak bergambar. caya tak? ahaks..tudung kami serupa but it doesnt mean anything k. Ada juga yang sempat usik, tudung dah sama, tak lama da tu nak bagi kad.. kad? ada-ada, kad bussiness .. haha




she's looking for Prince Charming. Ops.. found sudah..






tulang belakang majlis. They help make it runs well. Going to miss you.
Nik Zulaikha dan Tasneem







Ika... friendly one. itjust takes a second for you to get in well with her. Believe me. eh, tengok gambar ni baru perasan. Tak sempat amik gambar kat photobooth. haha.. memang thorbaik..


ok lah. setakat ni saja Hana sharekan.. Mata da mula nak pejam. hari ini sibuk sikit dengan urusan di rumah..
Maafla. banyak ke laut. dan maaf juga kepada yang menanti gambar photoshoot. Hana tak ikut sekali dengan pengantin sebab malam tu dah nak bertolak pulang. sayangnyer tak join skali? hehe.. yup. wedding only once but doesnt mean i'm not there for photoshoot saya tak sayang die kan?

InsyaAllah, nanti Hana akan cuba usahakan untuk semua dapat tengok gambar-gambar tu.. sekarang ni tak boleh lagi, pengantin nak gi jejalan dulu. nanti die akan share dengan Hana.



 Papepun, hope you enjoy the entry...

selamat malam..

p/s: Tenkiu ah n jemi sebab hantarkan kitaorang kat stesen bas walaupun you guys obviously penat. 
sayang korunk ketat-ketat

:: Nikah de Besut : Part 1 ::

Assalamualaikum semua. 
Alhamdulillah, selamat sampai ke Jitra,Kedah.

Rindu giler suasana Jitra. Memang la orang cakap "Hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri" memang best hujan batu di negeri sendiri. hehe.

Minggu lepas, Hana bertolak balik ke Terengganu . Cuti da abis? On no.no.. belum lagi. Tapi ke Terengganu untuk majlis perkahwinan rumate yang tercinta dan chuwiit gitu. 

pelbagai dugaan nak ke sana. dari kisah tiket bas, sehinggalah ke wad kecemasan. Tapi alhamdulillah, we still manage to be in Terengganu like we want. yup. Hana bertolak ke Terengganu bersama adik. Nak bawa dia jalan-jalan tengok negeri Pantai Timur kononnya. 

Tepat pada 28 Mei 2014, jam 7.30mlm. Kami menjejakkan kaki ke bumi Besut Terengganu. Tak sempat nak ambil gambar masa ni sebab masing-masing letih naik bas. 12 jam. memang letih pusing sana pusing sini. Nasib baik tak sampai jalan-jalan keliling bas. Maklumlah penumpang campur dengan driver semua 6 orang je. Awesome tak? memang rasa bas tu Hana yang punya. 

Malam tu kami (bakal pengantin, kak yin, Ika) semua pakat-pakat busy dengan majlis berinai. Inaikan jari jemari pengantin dan juga jari jemari sendiri. Nak juga merasa kan.. hehe..

dan esok paginya, busy bergotong-royong. Kenduri ni semua sendiri tau. Dari pelamin, baju pengantin, dulang hantaran semuanya sendiri. Memang daboom la. Kagum Hana. memang syok (gumbira sangat). potong-potong bawang, basuh ayam, susun itu, susun ini... 

dan malamnya baru sempat nak santai-santai pegang kamera. hehe.. hana tak pandai selfie jadi tak banyak gambar sendiri. Ni Hana ada gambar-gambar untuk tatapan semua.


ni gegurl Matematik yang sampai awal. geng kami buat hingaq (bising yang mesra). 
1 sudah lagi 24 in the row.



ini gegurl maths yang memang santai. yang paling kanan sekali tu memang otak puitis abis la. 
memang sekali update status, pergh... mantap.. ^_^ nampak je cenggitu.




ni sesi dengan pengantin. Nampak tak semua excited. Tak sabar nak tunggu turn masing-masing.. hehe




dan ni la pengantinnya. My only rumate and bestfriend. 
5 tahun kami bersama. suka dan duka, gila2 bersama. 
but now, she is someone's wife. Tak boleh buat perangai gile2 da tau? hehe




and this is her. the Queen of the night. and the little princess of my heart. Engku Nur Hanee.
Hanee ni memang sebijik macam ciksu die. Cute.Manja.Nakal.Degil. Hahaha.. selalu tengok rumate, tengok hanee. dan rasa macam sekejap je masa berlalu. Time do flies kan.. 
but I love both of them forever.



setakat ni dulu, Hana share tentang majlis ni. InsyaAllah, nanti Hana akan update time resepsi pula. 

dear my rumate sayang and incik suami,semoga berbahagia hingga ke anak cucubercinta sehingga ke syurga,Life is about give and take.

ah,I believe that you can be a good wife, a bestfriend, and a good mom to your hubby children soon. InsyaAllah, till Jannah you'll be together. Life will help you to get through things.

Dear Incik Suami rumate,
 I believe you can take care my soul sister. be a good husband and her bestfriend till forever k. Dont hurt her feelings. She maybe not a great cook, but she cook from her heart. hehe..

cepat-cepat proses baby tau. :) sayang semua. xoxo

:: Pak pak bum bum... Pengantin Baru ::

Assalamualaikum semua.
Lama tak jenguk sini. Cuti pun tak sempat juga. Hehe..
Penuhi jemputan teman dan sahabat-sahabat yang mendirikan ‘masjid’.
Cuti kali ni memang banyak sangat kenduri kahwin. Tumpang gembira untuk semua. Sebelum tu, saya nak ucapkan

“SELAMAT PENGANTIN BARU dan
 semoga BERBAHAGIA HINGGA KE SYURGA”

kepada

Farahah & Nazmi (30 Mei 2014)
Syazwani & Firdaus (1 Jun 2014)
Muna Wahida & Muhammad Amirul (31 Mei 2014)
Nik Azey & Nurul Safwani (31 Mei 2014)
Zulaiha & Taufid (31 Mei 2014)
Mus & Mira(31 Mei 2014)
Nabilah & Athif (1 Jun 2014)
Mohamad Fahmi & Nur Athirah (3 Jun 2014)
Husna & Haikal (3 Jun 2014)

dan tak lupa juga blogger terkenal Cik Epal.. ^_^

Dan juga kepada bakal pengantin baru

Ilham & Firdaus (5 Jun 2014)
Hafizah dan Suhaimi (Jun 2014)
mohd Hafiz Azahari dan Nur Sabilah (9 Jun 2014)
Muhammad Syafiq dan nurul Hidayah (14 Jun 2014)
maisarah dan Walshalafah  (15 Jun 2014)

insyaAllah, yang mana sempat Hana hadir dan akan update kat sini. J


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Aku di sini..

Aku mula mencari titik mula. Aku mencari rahmat dan belas ehsan-Nya. Aku mencari kasih-Nya yang sempurna. Dan aku merasakan hati dan jiwa mula bersatu dengan diri yang hilang tadi, mulai tenteram.