Saturday, August 19, 2017

My Adorable Kids

Marc Kelvin.

I don't really know this boy. I love to call him Alfian as his Islam name is Mohd Alfian.

Even i've been teaching him for almost three years.. Since the first day of February 2015, my first class with him. I thought he did not speak as he is shy. But as the years passed, I've been realize. He did not talk to me at all. Not to the other teachers too.

This make me worried. So, I've been talking to his parents about this matter. To know the cause. Either he has been bullied or get scolded by some teachers. But his parents tell me. No. He is ok. Not been bullied or scolded by any teacher at all.

yes.. I also believe that as nobody is going to scold this kid. Very polite and kind. A smart one too. It just that he did not talk much. Actually he did not talk at all.

And believe me or not... I never heard him speaking. Never heard his voice at all.. .
Everyone in this school never hear him speaking in school.. I don't know why.
Somehow he manage to communicate with his classmates voiceless... Awesome right?
πŸ˜‚πŸ˜…πŸ˜Š and as always they become his translator. Or I just have guess and tell moment with him. I have to guess what he want to .





But I am proud to have him as one of my pupils.. His neat work, his smile, his passion in doing things and most important is his manner.  A very polite boy..

I pray that one day I am going to be able to hear Marc Kelvin@Mohd Alfian talking and become someone BIGπŸ’ͺπŸ˜†πŸ˜Š Seriously..he is cool😎😎

May Allah take care of you and grant you with a good health and SUCCESS in dunya and akhirat. Aamin.

Time flies so fast. You are 9 years old now. Soon you guys are going to leave me..
Surely I'm going to miss you guys.


Your dear Miss Farhana Forever.

Wednesday, August 16, 2017

FQA ( Frequently Questions Asked)



Ramai orang selalu tanya.. Boleh dikatakan FQA Frequently Question Asked tentang bisness shaklee..
.
.
"Lepas daftar ahli kene bisness ke"?

Jawapannya: TIDAK

Tapi sebab apa selalu promote jadi ahli?

Ok meh Hana ceritakan kenapa.

Antara kelebihan jadi ahli shaklee ni ialah apabila anda membeli produk shaklee anda boleh beli dengan harga ahli -- diskaun 15-20%. Kadang-kadang harga promosi sangat MENARIKK. Hanya untuk AHLI SAHAJA. BUKAN AHLI harga biasa (RETAIL PRICE). Sama juga dengan menjadi ahli untuk supermarket tertentu Dan beberapa syarikat lain. Ada kad ahli dapat JIMAT.

Jika anda bukan AHLI , tak dapatla Hana nak beri harga ahli.

Jika anda sudah menjadi ahli, semua produk Shaklee Hana akan jual harga ahli. Dan siap belikan guna nombor ahli anda (yg tidak tahu cara beli sendiri). Untung belian anda juga boleh dapat BONUS untuk anda juga jika sudah mencapai UV tertentu.

Kalau anda berMINAT nak bisness Hana akan bantu anda.. Dan anda boleh tambah pendapatan.


Jika anda setuju, Hana akan add dalam group support untuk guide anda.. Kalau tidak berminat pun tidak menjadi masalahπŸ˜†πŸ˜Ž tiada sebarang paksaan... .

Berapa MEMBERSHIP?? hanya RM79 sahaja.. Anda akan mendapat KIT SHAKLEE.
Tidak perlu keluar MODAL pun untuk beli barang.. Tak perlu buat pinjaman atau LOAN BANK pun.Customer bank in bayar then baru kita proceed order.

Senang. Anda tak perlu risau nak pack barang. Nak susun barang order. Semua KLIK-KLIK JE. Semua Shaklee yang akan uruskan. Mudahkan? Tak perlu start enjin kereta dan tak perlu pun beratur panjang di pejabat pos untuk pos barangπŸ˜„πŸ˜„πŸ˜Š
.
.
Jadi inilah sebab kenapa Hana galakkan mereka yang membeli  dalam set-set atau produk ESKLUSIF SHAKLEE terutamanya untuk menjadi AHLI. LEBIH JIMAT. Dan SANGAT JIMAT..
.
.
 Tetapi jika anda tidak mahu. Tiada paksaan😊. Anda masih boleh dapatkan dengan HARGA TERBAIK jika membeli dengan Hana. Especially bila Hana buat promosi kasih sayang. Bulan Ogos ni pun ada promosi tau..😍😍 Berminat nak tahu maklumat lebih lanjut atau anda nak dapatkan produk Shaklee boleh terus WhatsApp Hana. 0194025851

Your Trusted Shaklee Independent Distributor
HanaFarhana

Saturday, August 12, 2017

Lukis warna..lukis..warna..warna

Hai semua. Harini hari Sabtu. Hari untuk anak murid-muridku. *lalalala. Enjoying singing time.
Ya.This is my routines on weekend. Setiap Sabtu kebanyakan hari akan terisi dengan program-program di sekolah. 

Jadi, pada 12 Ogos. Hari ini adalah Hari Tatau bersama ASNB. Dan sememangnya untuk anak murid Hana ada pertandingan MEWARNA . Hadiah menarik dijanjikan.


Pertandingan ini terdapat empat kategori iaitu pertandingan mewarna kategori prasekolah, murid Tahap 1 dan murid asrama serta pertandingan melukis dan mewarna bagi murid Tahap 2.


Program kali ini Hana menjadi AJK Kawalan murid dan AJK Agihan Makanan. 


Setiap murid dibekalkan dengan beg ASNB, pensel warna, buku lukisan dan kertas lukisan pertandingan. Pendaftaran dimulakan jam 8.30 pagi. Pertandingan mewarna bermula seawal jam 10 pagi.



Marc dengan lukisannya. Sangat cantik dan kemas. Hopefully he win it.

Haziq sebelum pertandingan bermula.. 


Murid Prasekolah mewarna di Pusat Sumber sekolah. Terdapat 3 prasekolah semuanya. 


Murid asrama mewarna di Makmal Komputer. Sebaik sahaja mereka siap, mereka datang berjumpa Hana di dewan. 
"Cikgu, kami duduk di aircond tadi. Sejuk tadi...."

dan hana bagitahu "duduk di aircond?" 

Mereka tersenyum sahaja.Lalu membetulkan semula ayat. 
"Kami duduk di dalam makmal komputer. Ada aircond."

Hana tersenyum sahaja.

Tiba-tiba Akira bertanya "Cikgu ajar Matematik ke Bahasa Melayu?"

hahahaha..







Ini anak syurga saya kelas Neptune. They barely read and count. Tertukar sticker nama pun tak perasan. Comelnya la alahai. But i try my best untuk mengajar mereka sebaiknya. Setidaknya mereka mampu untuk membaca dan menulis



Pemberian hadiah. Tak sempat nak tunggu sesi pemberian hadiah. Terpaksa bergerak ke dewan makan asrama untuk pengagihan makanan. Tetapi dapat lihat anak murid Hana yang terpilih
sebagai pemenang. Seronok yang teramat. Rasa nak melompat-lompat.

Congratulations to all.

Friday, August 11, 2017

We love Fruit Salad.


Hi semua. Lama sungguh rasanya tidak mencoret disini. Kekangan masa kerana perlu utamakan komitmen terhadap anak murid dan diri dahulu. Sekejap sahaja masa berlalu apabila jadual dan hari minggu dipenuhi dengan aktiviti dan program-program sekolah..

Awal seminggu Hana maklumkan sebelum Pdpc dijalankan untuk mereka membuat "Fruit Salad". Ternyata hampir setiap hari mereka akan bertanya "Esok ka Miss bawa fruit?"

and my answer will always be "No my dear, On Friday ok".
And this kept repeated until Thursday.

Jadi bermulalah.. 
Penyediaan Fruit Salad.
Topic : FRESH FRUIT
ENGLISH YEAR 3

Sesi awalnya Hana mulakan dengan berbual mengenai nama-nama buah. dan apa yang dapat mereka lihat . Selitkan adjektif juga. Alhamdulillah, mereka dapat menyatakan adjektif dari segi colour, size dan juga shape. 


Mereka membawa sendiri buah-buahan. Minggu lepas lagi mereka sudah membahagikan tugas dan siapa bawa apa dan buah apa. Dah pandai da semuanya. Tak perlu Miss mereka ni arahkan lagi.

Disaat semua mengeluarkan buah-buahan masing-masing dan letakkan di dalam pinggan. Hana keluarkan buah strawberry dan anggur. Semua memandang Hana seakan singa lapar. haha. Takut juga waktu itu.



Masing-masing excited . Semasa demo pun semua diam saja. Happy pula Miss diorang. Kan best kalau selalu begini. Meresap masuk ilmu ke dalam dada awak semua lebih mudah. :)


Ada beberapa murid yang volunteer untuk menjadi ketua dan membantu kumpulan memotong buah-buahan.


 Rasa macam polis pula meronda sekeliling kelas sambil memerhatikan murid. Sebagai langkah berjaga-jaga tetapi lebih santai. Memberikan kepercayaan kepada mereka. Supaya lebih yakin diri.

 Alif membantu rakan kumpulan memotong buah-buahan kumpulan mereka. Tak sabar nak makan sehingga tak dapat tunggu papan pemotong sampai.. Terus potong-potong atas pinggan kertas.

Iqbal. Pengalaman pertama memotong buah. awal itu potong sesuka hati saja. Lepas Hana tunjukkan cara memotong yang betul, dia cakap Thank you Miss. Nanti saya nak tolong mak saya la me. Help mom cooking. 

Berbunga-bunga hati Miss.. 
Alhamdulillah. They are confident to use English. Walaupun sepatah dua, Miss dah excited rasa nak melompat ja. Mission bakal accomplished sepenuhnya hujung tahun ini. InsyaAllah..




The girls. Tunjukkan kreativiti potong guna sudu. Takut katanya nak guna pisau. Jadi, Miss tak paksa.  Yang penting masih dapat dimakan.

 Marc dan Irfan. Best friend. Marc masih kekal diam dari tahun 1hingga sekarang. Bagaimana pula Miss nak tackle hati Marc ni? Buah hati Miss sebab kerja yang selalu kemas dan selalu memahami arahan dengan baik.

Damien dan kumpulannya. Nampak kemahiran disitu. Mungkin kerana pengalamannya terpaksa menyediakan makanan sendiri setiap hari sebelum ke sekolah.

and last but not least, Miss diorang.
Danny siap cakap.

"Miss nampak gemuk pakai baju ini. "

"Memang la Miss gemuk."

"Mana ada Miss gemuk. Miss slim. Baju ni baju angin."

hahahaha.. baju angin kamu kata. Gara-gara kain ringan. Jadi angin masuk dan kembungkan.. hahaha. Logik ke teori ni?

by the way, Thank you sebab cakap Miss slim.

Seriously I'm going to miss you guys next year.


Saturday, July 22, 2017

Ostematrix is Back!!

Rise and Shine everyone.
hihi. Semangat pagi ni.


Pagi ni kedai IG NFHanabeauty buka awal pagi ni. Sebab semangat nak share dan tolong semua dapatkan OSTEMATRIX niπŸ˜€
.
Oste ni dah lama habis kat Malaysia ni tau. Hana pun jimat-jimat ambil. Sebab stock sendiri makin susut...

Line tak berapa ok lately. Semalam baru dapat tahu..

OSTEMATRIX DAH SAMPAI!!!!


Rasa nak melompat-lompat ja..

Excited sangat πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜

Nak tahu sebenarnya kan.. bukan Hana saja yang tertunggu-tunggu Ostematrix ni. Satu Malaysia menantikannya.. Yang tak pernah tahu tentang Oste ni mesti tertanya-tanya

"Apa tu Oste? "

Meh Hana kongsi serba sedikit pasal Oste ni yang buat SATU Malaysia menanti nantikannya.

  • Bantu dapatkan tidur yang berkualiti. Sekarang ni Hana tau ramai yang kurang dapat  tidur berkualiti kan. Terutama yang ada anak kecil dan banyak bertugas seharian. Hana yang kerja cikgu pun selalu sahaja kurang tidur yang berkualiti. Tapi selalu lepas ambil Oste, esoknya bangun rasa semangat. Rasa cukup tidur. Puas tidur. 
  • Bantu elak kekejangan pada kaki atau tarik mengkarung [boleh klik sini] bagi mak mak yang sedang hamil. Yang tak hamil pun ada juga yang terkena. Sakit woo kalau kena 😫 memang rasa nak menggelupur.
  • Bantu membekalkan kalsium yang cukup untuk badan kita. Sebiji oste ni mengandungi 250mg kalsium. Purata dalam sehari kita perlukan.1000-1200mg kalsium. Mereka yang sedang Hamil pula perlukan kalsium setiap hari. Sebabnya? Boleh klik sini. Jadi, yang tak suka minum/bau susu sangat best ambil ni..
  • Bantu selesaikan masalah sakit sendi, sakit pinggang, sakit belakang, sakit tumit. Sebab apa boleh bantu sangat ni? Sebab oste ni membantu menenangkan saraf kita
  • Legakan ketegangan saraf. Haa yang nak bersalin tu, digalakkan ambil oste. Sebab ia membantu saraf kita rileks dan boleh hadapi labor time dengan lebih stabil insyaAllah.
  • Mudah untuk membuang. Siapa yang selalu sembelit tu, antara sebabnya adalah kurang kalsium ni.
  • Bantu cegah sakit gigi, migrain keterlaluan.
  • Bantu menjadi milk booster. Rata-rata ibu menyusu mesti suka ni

Wah.. Macam best je kan. 
Kebanyakan yang PM Hana mesti akan bertanya pelbagai soalan. Ini antara soalan-soalan yang ditanya.

Rasa susu tak? ke rasa apa? Saya tak minum susu.
Macam mana nak ambil ya? Setiap masa ke?
Tak bahaya ke? Pil-pil bagai.
Berkesan ke? 




Best oste ni. Sungguh. Hana tak tipu. Hana pun ambil oste setiap hari.

Jadi di sini Hana kongsikan keistimewaan dia dan juga jawapan kepada FQA di atas.

  • Mudah ditelan. Walau 250mg per tabs, ianya mudah ditelan. 
  • Mudah hancur (digest/dissolve). Ia hancur kurang dari setengah jam tau. Jadi takde masalah lekat kat buah pinggang ke, pundi kencing ke.
  • Ia jalani clinical test. Dan terbukti berkesan
  • Tidak ada rasa susu. Juga tiada bau susu. Orang yang tak suka susu memang suka la ambil oste ni. Hebat teknologinya kan.


Jadi apa tunggu lagi, jom order Ostematrix dengan Hana sekarang. Unlimited tau berapa botol korang nak order.

Open for order now.
So kita cepat cepat okehhh. Tak rugi buat stok ni. Confirm licin zasss je ni.
.
HANA | 019-4025851
#shakleeaUtara
#ShakleeJitra
#ShakleeTatau
Set#Supermak

Monday, May 22, 2017

Resipi : Sup Cina ala-ala Sup Shark Fin Simple dan Sedap..

Assalammualaikum semua.. Lama tak mencoret di sini. Hari-hari scroll FB nampak gambar makanan semua sedap-sedap.. Terliur pula. Tapi apakan daya, di sini tak banyak kedai makan muslim. Sebab itu Hana lebih senang memasak di rumah..

Nak makan apa pun google jer.. Tengok resipi. Dan ofkos perlu juga intai bahan-bahan dalam peti. Tak kan nak masak sotong celup tepung tetapi sotong tak ada dalam peti. Ada ayam ja.. Disini kami agak terhad sikit bahan mentah, jika nak banyak pilihan boleh ke Bintulu.. Namun, tidaklah sehingga tidak ada langsung. Kadang-kadang ke pasar ada ikan, tetapi mungkin hanya ada ikan sardin dan ikan kembong.

Kalau uncle ikan tak datang, ikan sungai ada juga dijual oleh penduduk sini. Tapi housemate tak makan ikan sungai, rugi pula kalau beli nanti..

Kebelakangan ni selalu ja teringin nak makan macam-macam.. Teringin dia bukan sekadar biasa-biasa tapi sudah ke tahap yang extreme terlampau.. Simptom mengidam ke ni?


Semalam Hana teringin sangat nak makan makanan berkuah. Selalunya sup, singgang, asam pedas dan tomyam saja. Jarang Hana buat gulai-gulai, kari, dan kurma.. Mungkin dari kecil selalu dibiasakan dengan sup, singgang, asam pedas dan tomyam. Jadi lidah lebih gemar memilih yang tanpa santan..


Semalam terlihat gambar makanan Cina. Yum..yum.. Macam sedap je. Macam sedap je.. Cari punya cari baru Hana tahu Sup Shark Fin rupanya..Jadi Hana try la.



Harini Hana nak kongsikan resipi sup cina ala-ala sup shark fin. Tapi versi bajet la.. Guna apa yang ada..

Bahan-bahan

1 bahagian dada ayam
2 kek ikan/ tofu
sayur kobis
1 biji telur
1 batang lobak merah
1 biji telur
3 ulas bawang putih
2 inci halia
1sb sos tiram
1sb kicap
1/2 kiub ayam


Cara membuatnya

  1. Tumiskan bawang putih, halia sehingga naik bau. Kemudian masukkan kek ikan. Gaulkan sehingga agak garing. 
  2. Tuangkan air. Masukkan sayur dan lobak. air ikut sukatan sendiri. Jika sukakan lebih kuah, banyakkan air. waktu ni perlahankan api.
  3. Sebaik sahaja lobak sudah lembut, masukkan ayam, kiub ayam, sos tiram dan kicap. Kacau sehingga sebati. Kadang-kadang Hana masukkan batang sayur sawi. Tetapi versi kali ini letaklobak sahaja.
  4. Kemudian pecahkan telur. Pukul telur. Masukkan telur sikit-sikit agak tinggi sikit daripada periuk dan tunggu sehingga 10 saat. Atau cara mudah adalah anda lihat telur sudah beku sedikit barulah kacau. Dengan cara ini barulah dapat terhasil telur yang macam bertali-tali tu, Jika anda terus kacau sebaik sahaja masukkan telur, telur akan pecah-pecah dan kurang cantik sedikit. Sebenarnya ini semua bergantung kepada citarasa masing-masing.
  5. Kalau ada sayur sawi, waktu ini masukkan bahagian daun. dan agak masak. Bancuhkan tepung jagung.Masukkan dan kacau sehingga sedikit pekat. Akhir sekali,tutupkan api dan sendukkan ke dalam mangkuk. Tabur sedikit daun bawang atau bawang goreng untuk lebih sedap. Tetapi Hana tak letak. Sebab versi bajet.. hihi
Sedapp... Sehingga bertambah-tambah makan dengan housemate..
Maaf tak sempat nak ambil gambar. Dah habis makan baru teringat nak ambil gambar.

Selamat Mencuba.. Semoga bermanfaat..
Google Courtesy





Monday, May 8, 2017

Part 2 : Perkara yang perlu dibuat setelah posting


Assalamualaikum dan selamat pagi semua. Lama tak mencoret disini. Kekangan masa kerana core bussiness harus diutamakan.


Pertama sekali, Hana nak ucapkan Tahniah dan Selamat Berposting buat adik-adik junior yang sudah tahu tempat dan tarikh melapor diri.. Teringin masa pertama tahu dipostingkan dulu. Excited tapi berdebar juga hati. Dup dap dup dap... Sebab waktu itu Hana hanya tahu dipostingkan ke Sarawak. Tetapi bahagian mana, sekolah mana, tempat mana, semua akan diberitahu semasa kami Kuching.. Rasanya mungkin sebab nak elakkan ada yang melarikan diri kut. hihi

Jadi sebaik sahaja flight kami sampai di Kuching, kami dibawa ke Hotel dan disitu la dapat tahu tempat penempatan/ sekolah.

Sekolah Kebangsaan Tatau.

Tatau?Tatau? taktau??

macam-macam di fikiran waktu tu. Dimana pula tempat ni.. Kapit pernah juga dengar, Song, Nanga, Long... ini Tatau. Fuhh.. memang waktu tu taktau langsung dimana sekolah SK Tatau ni.. Tapi dalam hati waktu tu, sungguh-sungguh berdoa kepada Allah..

" Ya Allah, Kau telah tetapkan tempat daku mencari rezeki di SK Tatau, maka permudahkanlah segala urusanku. Dan tabahkan la hatiku... aamin.

At the end, alhamdulillah. Sudah hampir masuk tahun ketiga di SK Tatau. Bermacam pengalaman dan kenangan yang dikutip disini..

Ok. Sebab dulu Hana selalu blur-blur. Whatsapp juga senior-senior minta pendapat dan nasihat. Mak dan ayah juga banyak membantu..

Jadi, Hana nak sharekan disini.. Apa yang anda perlu buat setelah dipostingkan.. Kalau nak tahu persiapan untuk sebelum posting, boleh baca disini.


1. Pastikan anda melapor diri seperti yang dinyatakan dalam surat penempatan.
Selalunya anda akan tahu lebih awal negeri yang dipostingkan di dalam web. Jika nak tahu penempatan, boleh segera hubungi Jabatan Pendidikan Negeri masing-masing. Selalunya akan ambil masa sedikit kerana kebanyakan orang akan menghubungi JPN.

Selepas anda dah tahu nama sekolah dan tarikh melapor diri. Google atau dapatkan maklumat tentang sekolah anda. Tentang kedudukan sekolah, pentadbir dan apa-apa maklumat yang ada. Pastikan tahu.
dan pergi melapor diri pada hari dan tarikh yang telah ditetapkan.


2. Berkenalan dengan pentadbir dan warga sekolah.
Selalunya apabila baru pertama sekali ke sekolah, sebaiknya berjumpa dengan Guru Besar terlebih dahulu. Jangan terus memandai jalan-jalan keliling sekolah pula ye. hihi. Berjumpa la dengan pihak pentadbir terlebih dahulu. Waktu ini sedikit sebanyak anda akan berkenalan dengan Guru Besar, dan akan buat Akujanji.


3. Pastikan update dengan rutin sekolah tersebut.
Minggu pertama cuba lihat persekitaran dan rutin sekolah. Contohnya ada sekolah yang masuk sekolah jam 7.30 pagi kelas bermula jam 7:40pagi. Sebelum kelas murid beratur di luar kelas, berhimpun di tapak perhimpunan dan sebagainya.

Be observant. Sebab yang ini dikira common sense juga. Takkan la kelas mula jam 7:40pagi kereta cikgu baru muncul jam 7:40 kan? Jadi, kiranya ini lebih kepada sikap dan common sense sebagai seorang guru.

4. Kemaskini borang-borang dan maklumat yang diperlukan untuk dihantar ke pihak SPP
Ini adalah bahagian paling penting. Pastikan segala keperluan dan diisi mengikut checklist yang telah diberikan. Sebab nanti, kena kumpulkan dan serahkan kepada kerani sebelum disahkan oleh Guru Besar dan dihantar ke SPP.

yang ini, bergantung ada sekolah yang tolong hantarkan. Ada juga yang perlu uruskan semuanya sendiri..

Daftar Program Transformasi Minda. PTM ni antara syarat wajib bagi membolehkan disahkan jawatan. Jika tak mendaftar awal kemungkinan anda akan lewat dipanggil. Lewat PTM maka lambat la anda nak disahkan jawatan.

Tetapi kes Batch Hana, kami dah menghantar lebih awal. Tetapi masalah ekonomi dan kekangan bajet, kami masih lagi belum dipanggil. Jadi anda bayangkan la.. Jika kami belum, giliran anda bila ?

Tetapi ini mungkin di Sarawak sahaja kut.

5. Kenalpasti tugas, jawatan, jadual waktu dan juga tempat duduk anda.
Selalunya anda akan diberikan jawatan, tugas-tugas lain dan juga jadual waktu seawal hari kedua. Ada yang hari melapor diri dah mula dapat jadual waktu dan perlu masuk mengajar. Ada yang seminggu pun masih belum dapat apa-apa . Nasib la. yang belum dapat ada masa lebih untuk kenal sekolah..

Tempat duduk. Rajin-rajinkan diri bertanya kepada guru baru. Jika boleh elakkan anda duduk dengan geng anda. Bergaullah dengan cikgu-cikgu lain. Tak rugi... Percayalah.

HAl-hal berkaitan RPT, RPH rasannya anda dah tahu caranya. Dah 3x berpraktikum. Banyak membantu pengalaman praktikum.


6. Update dengan sistem-sistem online terutamanya E-Operasi, APDM
Sebaik sahaja anda dah dapat tahu tugas dan sebagainya. Pastikan ada mempunyai maklumat untuk mengakses ke E-Operasi dan APDM. E-Operasi ini adalah berkaitan dengan diri kita. APDM adalah untuk data murid. Siapa yang menjadi guru kelas perlu alert dengan ini. Kerana setiap hari kita akan mengisi kehadiran murid.

Sistem-sistem lain seperti SAPS, LINUS, VLE Frog, HIP anda perlu tanya dan belajar daripada guru-guru senior perlahan-lahan. Tak ada la kejutan budaya sangat apabila terpaksa berdepan dengan sistem-sistem ini.


7. Bergaul dengan guru-guru dan staff sekolah
Ini terpulang kepada anda bagaimana cara anda nak lakukan. Janganla asyik dimeja 24jam. Jika ada guru yang ajak minum atau ke kantin sekali, join la mereka. Cuma pastikan anda tak ada kelas waktu itu saja.

Terima tugas yang diberi dengan hati yang terbuka. Cuba usahakan yang terbaik. Jika kurang mahir, tanya dengan guru-guru senior, mereka ilmu penuh didada..


8. Kenali anak murid anda.
Pertama kali anda masuk kelas, jangan terus mengajar dan mengajar. Pastikan anda berkenalan dahulu. Setidaknya daripada situ dah dapat kenal sedikit sebanyak murid kelas.

Tetapkan peraturan ketika sesi kelas. Nyatakan kesan jika peraturan itu dipatuhi dan sebaliknya.. Selalunya murid akan faham.

9. Tanam azam dan semangat menjadi guru yang terbaik.
Ini adalah kunci yang paling penting. Niatkan di dalam hati mengajar dan menyampaikan ilmu kerana Allah.. Supaya bila ada perkara yang tidak menjadi sepertimana yang kita mahu, kita akan lebih sabar..

Azam. dan tetapkan target.
Seawal Hana di SK Tatau, menjadi guru kelas Tahun 1 dan Guru Bahasa Inggeris yang sama. Hana dah letakkan target untuk dicapai.

1. Murid menjadi murid yang beradab dan bersopan.
2. Murid dapat memahami arahan dan Bahasa Inggeris
3. Murid seronok belajar.
4. Kelas yang berdisiplin.
5. 92% murid akan dapat membaca dalam Bahasa Inggeris dan bercakap Bahasa Inggeris sebelum mereka naik ke sesi pagi (tahap 2)

Sejujurnya bukannya mudah untuk mengajar murid yang bahasa utama mereka ialah Iban. Mereka langsung tak faham arahan yang diberikan dalam bahasa Melayu apatah lagi Bahasa Inggeris. Fuhhh.. Memang cabaran betul pada waktu itu. Nak mengangis bila teringat kembali. Memang memerlukan kesabaran yang tinggi.

Sekarang alhamdulillah... kesemua target hampir 100% dapat dicapai. Perlu lebih usaha untuk mengekalkannya.




Nampak gayanya boleh sudah Miss Hana mereka ini berpindah. Mencurah bakti pada anak negeri sendiri pula. Aamin.. doakan semoga Hana dapat berpindah ke Kedah EG-Tukar kali ini..


Bukannya kerana tidak suka lagi disini. Tetapi kerana komitmen dan tanggungjawab terhadap suami dan keluarga.. PJJ banyak dugaannya. Apatah lagi jika sudah mempunyai anak nanti.. Doa-doakan Hana supaya dapat bersama suami dan keluarga tahun ini. Aamin..


Tak sedar dah jam dah pukul 11. Nak memasak pula. Pagi tadi sarapan shake ESP, patutla kenyang lagi.. ok. Bersua nanti. terima kasih sudi singgah di blog IniEpilogInsan

Monday, April 24, 2017

Tips Elak Terkena Simpul Biawak

Simpul Biawak... sekali macam horror ja bunyi.. tapi macam lawak pun ada. Tapi sekali terkena, aduuhh.. menangis juga rasanya...

Pada yang sudah pernah kena mesti harap tidak akan berulang lagi.. sakitnya tu hanya yang pernah merasai memahami..

Kenapa terjadi?

Seriously saya selalu terkena apabila waktu malam ataupun waktu sejuk.. Tinggal di Tatau selalunya cuaca dia apabila panas memang panas yang teramat. Siap rasa macam bersauna.. Bila hujan waktu malam, memang sangat sejuk. Menggigil ibarat ada di negara 4 musim. musim Sejuk ..

Selalu juga sharing story dengan kawan-kawan. Rupanya mommy to be pun selalu alami benda ni. So, bila dikaji rupa-rupanya simpul biawak terjadi apabila badan kita kekurangan kalsium.
Ada juga terbaca di internet tentang ibu hamil.

Ibu hamil memerlukan bekalan kalsium sebanyak 1200-1500mg kalsium sehari.

Patutla kawan-kawan yang pregnant ada yang selalu terkena simpul biawak.. sebab badan kurang mendapat kalsium yang sepatutnya..

Jadi, kali ni saya nak sharekan tips untuk kita elakkan terjadi simpul biawak..dan ia tidak berulang lagi.

Tips Elakkan Terjadi Simpul Biawak.

  1. Pakai stokin semasa tidur. Kalau boleh selimutkan juga bahagian kaki. 
  2. Urutan di betis. Bila-bila free boleh urut-urut betis tu. Yang dah berkahwin boleh minta tolong suami urutkan. Sambil urut sambil eratkan kasih sayang..
  3. Mengambil minuman yang mencukupi. Pastikan pengambilan air kosong adalah mencukupi. Jangan main agak-agak saja sudah minum air secukupnya. Kalau boleh sukat. Nak senang, beli air dalam botol 1.5liter. Jadi kalau sudah habis 2 botol maknanya sudah 3 liter..
  4. Ambil makanan bersumberkan kalsium (daging, telur, susu). Yang part daging dan telur jangan berlebihan pula. Nanti masalah lain pula datang. Pastikan bersederhana. Susu sangat baik untuk membekalkan kalsium
Ini contoh makanan yang tinggi kalsium.


Sekali pandang.. fuh.. boleh tahan juga bajet untuk makanan. Harga sekarang agak tinggi apatah lagi bila sudah dicampur GST. Nak beli salmon takkan nak beli hari-hari makan sebab badan perlukan kalsium secukupnya setiap hari. Perlu dilihat daripada kuantiti yang dapat memberikan kalsium secukupnya kepada badan juga. 

Tak minum susu? Susah juga bagi mereka yang tidak minum susu. Tak minat sayur.

Bagi yang mana tidak minum susu, atau nak tambah lagi keperluan KALSIUM tu, boleh ambil OSTEOMATRIX macam Hana.. telan je. Dapat semua manfaat kalsium dan magnesium untuk badan. 

Mommy to be pun boleh cuba. Dapat semua manfaat untuk badan ibu dan bayi dalam kandungan. Jadi, walaupun kita berkongsi kalsium dengan bayi, tak adalah kita terkena kesan kekurangan kalsium dalam badan. Bila kurang kalsium, mulalah cramp kaki, sakit pinggang, sakit badan dan gigi mereput..


Hana ambil Osteomatrix pada sebelah malam. Kira-kira 10 minit - 20 minit sebelum tidur. Supaya dapat maksimumkan serapan kalsium. dan keesokkan pagi alhamdulillah, membuang pun lancar. Kiranya 2 in 1 la.. 1 untuk tulang 1 lagi untuk pencernaan..


Jika ada yang ingin mendapatkan supplemen yang sesuai untuk anda dan keluarga, boleh whatsapp atau pm hana. Hana akan bantu anda untuk dapatkan supplement yang sesuai dengan masalah anda.

FREE CONSULTATION
BEST PRICE and BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE!!!


Hana Farhana
Shaklee ID :  1073775
019-4025851 (Call, SMS, WhatsApp)


*** Kesan mungkin berbeza bagi setiap individu. Sebaiknya dapatkan nasihat Doktor jika anda menghadapi masalah kesihatan. Ini ikhtiar kita untuk menjaga kesihatan agar terus sihat dan kuat. Kesihatan itu datangnya daripada Allah, dan kita perlulah berusaha untuk menjaganya.. 

Saturday, March 11, 2017

Tagging subjek murid dalam APDM

Hi and assalamualaikum to all the readers...

Alhamdulillah.. dapat berpeluang mencoret disini pada hari ini. Seharian di sekolah.
Mesyuarat PIBG telah berjaya dijalankan. Ribuan terima kasih kepada semua yang terlibat secara langsung mahupun tidak langsung.

Berakhirnya Mesyuarat PIBG tidak bermakna tugas berhenti di situ. Setelah selesai zohor dan rehat sebentar. Teruskan dengan tugas sebagai guru kelas.

Buat rakan guru.. Semua sudah tag subjek untuk murid anda. Jika belum, boleh buka link ini. Untuk kemaskini subjek murid anda. Jika sudah.. TAHNIAHHHH!! Anda memang tiptop...

Sekolah saya baru terima maklumat semalam. Tagging subjek perlu dibuat oleh setiap guru kelas.
Maka bermula lah....

Kepada yang baru menjadi guru kelas dan masih lagi blur-blur dan keliru lagi. Ini ada saya kongsikan panduan nak isikan. Harap membantu.


Langkah 1 : Klik link https://www.apdm.com/
                    Masukkan ID PENGGUNA, KATA LALUAN

Pastikan anda tick pada I'm Not A robot. baru klik LOG MASUK




Langkah 2 : Apabila sudah berjaya masuk, klik pada pautan SUBJEK di bahagian tepi.



Langkah 3: Akan keluar laman seperti di bawah. Nama-nama guru yang mengajar subjek di kelas anda akan terpapar. Jadi, anda hanya perlu klik kepada ketetapan.

Langkah 4 : Senarai nama murid akan keluar, jadi guru kelas hanya perlu klik pada nama murid yang terlibat. Jika untuk subjek utama, guru boleh klik petak di atas sekali untuk tandakan / pada semua murid..

Setelah selesai, klik kepada KEMASKINI SUBJEK MURID yang terletak dibahagian bawah               sekali. Setelah selesai semak semua. Klik kemaskini.



Langkah 5 : Setelah selesai, boleh tekan page 2 untuk nama-nama murid yang selebihnya.. Kerana selalu page awal tadi, hanya 20 nama sahaja yang dipaparkan. 

Dah keluar petak hijau ni maka selesailah tagging subjek murid cikgu....



Selamat mencuba dan menyiapkan kerja. Harap perkongsian memberikan manfaat kepada semua.

Sambil-sambil isi APDM..tunggu page loading. sempat berblogging juga. Sambil menyelam kita minum air. hihi.

Sunday, March 5, 2017

Beli Masa Anda

Selalu tak cukup masa?

Belilah masa dengan membaca Al-Quran dan solat di awal waktu.



Saturday, March 4, 2017

5 Cara untuk Pastikan Kerja Anda Siap..

Hari ini meskipun minggu pertama bulan 3, aktiviti Kokurikulum masih diteruskan pada hari Sabtu.
Kuat..Kuat.. Cikgu kuat..

Kerana anak murid.. Cikgu gagahkan diri meskipun rasa kurang sedap badan.
Awal pagi seusai subuh, membelek RPT bagi Unit PPIM. Selaku Ketua Guru penasihat PPIM, ketua perlulah menyatakan apa yang hendak dilakukan...

Sejak dari bangku sekolah hingga sekarang, saya tak pernah ambil tahu tentang Pergerakan Puteri Islam. Dibesarkan dan belajar mengenai unit Beruniform Pengakap dari sekolah rendah ke sekolah menengah, di IPG juga masih pengakap... Namun, posting ke sekolah Tatau ini saya mendapat unit Beruniform Pergerakan Puteri Islam Malaysia atau nama glamournya Puteri Islam /PPIM...


Sejujurnya agak huru hara juga life apabila terpaksa memegang jawatan ketua.. Nak memahami sistem PPIM dan kendalikan file.. fuh.. bukannya senang. Dengan 10 tugas lagi menanti.. dan berbelas-belas file yang perlu sentiasa diupdate.. Bukannya senang..

Namun, ini la cabaran seorang guru. As a teacher, we have to be capable to do everything... and be flexible.



So, harini saya nak kongsikan cara macam mana untuk pastikan kerja siap dan kita masih ada masa to relaks..


  1. sebelum tidur, listkan perkara yang anda perlu siapkan. Saya tulis segala yang saya hendak buat keesokannya. Suami selalu je senyum tengok list-list tu bila time cuti, basuh baju dan sarapan pun masuk dalam list... (kononnya workaholic person selalu terlupa makan minum)
  2. Siapkan perkara yang perlu disiapkan ikut keutamaan.
  3. Manage your time. Bahagikan masa sebaiknya Kalau perlu buat jadual, buat jadual. Spare your time for Tahajud/Dhuha, Zikir dan istighfar, baca Al-Quran. At least one page a day.
  4. Solat di awal waktu. Ini sangat-sangat penting. Bila solat awal waktu, rasa masa panjang ja . lama ja masa...
  5. Doa selalu minta dengan Allah. dan be nice to everyone . Bila kita baik dengan semua orang, InsyaAllah. Orang pun baik dengan kita. Mudahkan urusan orang. Allah akan mudahkan urusan kita.

Selalu pesan kepada diri.. Chill.. Tenang.. InsyaAllah, boleh. Be organize, list out. Buat satu persatu..
Perasaan yang sangat best bila dapat siapkan dan tick list yang kita dah buat. Rasa macam dah accomplished the mission..

Tuesday, February 28, 2017

The New SK Tatau

Alhamdulillah.. berpeluang mencoret lagi hujung minggu ni.
Walaupun banyak tugas dan komitmen yang perlu dilunaskan, saya masih mencari masa untuk berkongsi cerita dengan semua..


Alhamdulillah pada tanggal 24 Februari 2017, sktatau.weebly.com telah siap.. Terima kasih atas segala usaha Admin terkini Cikgu Abdul Wafi yang sentiasa memastikan kelestarian ICT di sekolah dipertingkan..

TAHNIAH!!!

Buat pembaca yang ingin mengetahui lebih lanjut tentang SK Tatau, boleh la klik disini..
semua maklumat yang diperlukan insyaAllah ada disini. Jika tidak, maklumkan kepada kami kerana laman web ini masih lagi baru dan masih dalam proses penambahbaikan...

doakan semoga usaha kami guru-guru di sekolah untuk membawa sekolah ke peringkat yang lebih cemerlang dan gemilang. Berjaya. The Best in Tatau.. "Usaha Pasti Jaya"

Saturday, February 11, 2017

February is here

Alhamdulillah, diberi peluang lagi untuk mencoret disini.
Alhamdulillah syukur juga dah semakin beransur sembuh. Terima kasih yang mendoakan.

Kurang rehat dan keadaan cuaca yang sekejap terlalu panas tiba-tiba hujan dan panas kembali.. Kata Dr itu faktor utama  jatuh demam. Tersenyum saja mendengar.  Menerima seadanya kerana sakit itu kan kafarah dosa. Moga diampunkan segala dosa-dosa saya.. aamin.

Jadual pack.
ya. sejak minggu pertama persekolahan. Agak busy dan full. Hujung minggu selalu di sekolah. Aktiviti Kokurikulum pada hari sabtu. Siang hari ke sekolah, malam bertugas warden sampai jam 9.30.. Sejujurnya tak pernah terasa pun kepenatan, mungkin kerana muka dan senyuman anak-anak murid di sekolah buatkan kita senang bekerja. duduk tak duduk, dah sebulan berlalu... Februari pula menjelma..

EG-Tukar
Bila bulan Februari dah tiba, ini bermakna EG-Tukar sudah dibuka... yeay...
Isi EG-Tukar bukan kerana tidak sukakan keadaan disini.. Namun, ingin bersama keluarga dan berbakti kepada ibu dan ayah semasa mereka masih lagi ada.. Sejujurnya,tempat sekarang sangat seronok dari segi rakan sekerja, persekitarannya.. anak murid biasalah.. ada yang baik.. ada yang nakal. Lumrah hidup seorang guru..

Tatau tempat pertama saya disini setelah dipostingkan sehingga sekarang.. Tempat jatuh lagikan dikenang. Inikan pula tempat pertama kita bekerja..


Alhamdulillah, beberapa kali mengisi EG-Tukar negeri Kedah tak pernah ada di dalam list.. Kali ini, ada bagi Sekolah Kebangsaan. Maka tak dilepaskan peluang.. Namun, dilihat taffic light, tiada kekosongan buat opsyen saya. Matematik..

Namun, saya isikan juga. Sebab rezeki tu daripada Allah.. Bukannya sistem manusia.
Be positive.. Kepada yang sama-sama mengisi Eg-Tukar, ayuh kita positifkan diri anda... Usahakan dengan mengisi dan menghantar borang kepada PPD untuk diusulkan kepada JPN dan KPM.. Jika berkemampuan, anda boleh usahakan sendiri ke KPM dan sebagainya..

yang penting, jom kit

Bersangka baik dengan Allah.
Banyakkan beristighfar.
Banyakkan berdoa.
Bangun solat tahajud.
Banyakkan zikir dan sedekah..


tersenyum melihat negeri Kedah kebanggaanku. hihi ^_^
Opsyen Matematik traffic merah untuk Kedah dan semua negeri. 


walauapapun, tolong doakan saya dapat berpindah ya... ^_^
cemburu juga dengan kawan-kawan yang seminggu sekali dapat pulang menjenguk ibu ayah.. paling tidak, sebulan sekali.. Moga tiba giliran saya pula nanti..

Jika tidak dapat bertukar.. Doakan ibu ayah dan keluarga saya sentiasa sihat,saya murah rezeki dan kaya raya, . dapat selalu beli tiket balik ke Kedah (hanya yang selalu beli tiket dari Bintulu-KL sahaja mengetahui perasaan ini).. Meskipun perlu transit setiap kali balik saya ok saja.kuat-kuat.. Asalkan dapat bertemu mak ayah adik abang semua... oh ya.. Cik abang yang seorang lagi pun sentiasa dirindui juga..

Moga dapat tinggal bersama nanti.Aamin

Wednesday, January 25, 2017

A Month already...

Assalamualaikum..

Alhamdulillah it's been a month and 16 days and  since we've embarked on this whole new journey as husband and wife. We'd like to take this opportunity to thank everyone who has been there for us, supporting us since day one.

To our parents, who have been our backbone, our strength, thank you for your love and dua's.
For never giving up on us and helping us before, during and after the wedding ceremony.

Thank you so so much for giving us the best event we could never have dreamed of.
To our family and friends, thank you for lending your time, effort and love for the event.

For always showering us with your undivided attention. Only Allah can repay your kindness.
To our beloved guests, thank you for attending the event. We do hope you enjoyed the event as much as we did.

Our sincere apologies for not being able to personally thank each and every one of you for your presence and for any shortcomings. May Allah bless you and your family.Finally, as the both of us start this journey, we pray that you make dua for both me and Nadzmi to continue to be under His blessings and may He be pleased with this union. Aamin.




Saturday, January 7, 2017

2017 : A Start of the New Chapter.

Assalammualaikum wbt dan selamat pagi semua..

Lama saya tidak menjengah ke sini. Rindu nak mencoret nota dan kenangan disini. Tetapi ada komitmen lain yang perlu diberikan keutamaan terlebih dahulu..

First of all,
Syukur alhamdulillah.. Thanks to Allah for given me the opportunities to breath and live today.


2017

Kedatangannya disambut bersama insan baru. Seorang yang sentiasa memahami diri ini. Yang sentiasa bersabar dengan karenah diri. Alhamdulillah, terima kasih Allah. Hadirkan dia dalam hidupku... Semoga kita sama-sama melayari kehidupan ini dengan mendekatkan diri kepadaNya.

Tahun ini merupakan tahun ketiga teacher Hana di Tatau. Merindui kampung, family dan suasana rutin harian dengan keluarga. cuti sebulan rasa malas pula nak ke sekolah.. hahaha


insyaAllah. for this 2017


AZAM tahun baru saya


  1. Do the best in everything i could. Dalam menjadi guru, seorang isteri dan anak to both parents..
  2. be a good wife, and daughter. Balik bercuti especially..
  3. lebih bijak mengurus masa. Untuk semua orang dan perkara kena pandai uruskan masa nanti. I'm married now ^_^
  4. buat simpanan untuk travel dan family. Haruslah bawa family berehat-rehat makan angin nanti. Spend time dengan yang tersayang.
  5. jimat dalam berbelanja. ini haruslah.. perlu ditahan godaan sales online.. barang-barang yang bukan keperluan.. nak berjimat dan menyimpan mestilah kurangkan belian online.
  6. Keep fit dan kurangkan pengambilan makan manis. too much sugar pun tak bagus untuk kesihatan.. No sugar in tea. dan minum air secukupnya.
  7. update blog sekurang-kurangnya satu post seminggu
  8. tambah ilmu dalam pelbagai perkara. Dunia dan akhirat..
  9. sharing pengalaman dan ilmu yang saya dapat dalam apa2 majlis ilmu/ceramah
  10. nak berjaya dan kaya harta serta kaya jiwa dunia dan akhirat.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Aku di sini..

Aku mula mencari titik mula. Aku mencari rahmat dan belas ehsan-Nya. Aku mencari kasih-Nya yang sempurna. Dan aku merasakan hati dan jiwa mula bersatu dengan diri yang hilang tadi, mulai tenteram.