Tuesday, December 12, 2017

A 3 years Journey in SK TATAU as a teacher

Alhamdulillah.. 3 tahun sudah berlalu. Sekejap sahaja masa berlalu. Terasa bagaikan semalam baru sahaja menerima tugas menjadi guru kelas anak-anak kecil ini. Tanggal 3 Februari 2015, pertama kali menjejakkan kaki ke dalam kelas anak-anak 1 CERDIK. Allah. saat itu komunikasi semasa kelas ibarat ayam dan itik. Kebanyakan mereka kurang faham bahasa Melayu. Allah.. Macam mana aku nak ajar Bahasa Inggeris dengan mereka ? BM sudah cukup membuatkan kepala ini pening dalam nak memastikan mereka faham arahan cikgu.

wajah-wajah 2015

Always be my favourite in neat work.

Kelas kedua belakang. Sememangnya banyak mengajar Miss kesayangan mereka ini erti kesabaran, erti ketekunan dan kasih sayang. Kelas ini berjaya kekal kelas tanpa rotan sehinggalah akhir tahun 2017.
Akhir 2015. Jamuan akhir tahun. 15 orang sahaja yang hadir

Kelas Hero-hero 


Tetapi hari demi hari, bulan demi bulan sehingga beranjak tahun .Anak-anak murid pun da besar semuanya. Daripada tidak fasih ABC, kini alhamdulillah syukur mereka sudah dapat membaca dengan lancar dalam Bahasa Inggeris. Daripada takut dan tak ada keyakinan diri mereka sudah berani tampil mencuba. Harapan dan impianku semasa mula-mula memegang tanggungjawab sebagai guru kelas dan guru subjek BI hanya satu. Mendidik mereka menjadi manusia berguna pada diri sendiri, dan keluarga. Yang penting bersopan dan beradab.
Year 3 with the most students in Year 3 SK TATAU


Sejujurnya bukannya mudah untuk mengajar kelas yang majoritinya murid lelaki. Tetapi pengalaman bersama mereka sejak Tahun 1 sudah membuatkan mereka cukup kenal dengan miss kesayangan mereka ini. Ada masanya Miss menjadi singa mereka akan menjadi anak singa yang cukup comel sambil memujuk. Tak jadi marah lama-lama. Sebab nak tergelak saja. haha. 

Tetapi seperti kebiasaan murid mana yang tidak nakal. Kelas 3 Uranus ini pun tidak terlepas daripada hal disiplin kerana kenakalan mereka. Pengaruh rakan sebaya lagi. haiishh. Pening kepala miss. Tetapi syukur alhamdulillah nakal mereka masih terkawal. 














Kelas Matematik.
Tahun ini Hana mengajar kelas hujung sekali dalam darjah. 38 murid pelbagai ragam. Kebanyakan mereka masih tidak mengenali nombor. Membilang 1 hingga 10 merupakan satu perkara yang hampir mustahil buat mereka.

Sungguh inilah cabaran dunia pendidikan. Disaat Hana mahukan anak-anak ini untuk dapat mengenal nombor dan mengira terlebih dahulu. Sistem pendidikan negara kita mahukan mereka mampu mengira dan memahami masalah. Soalan Kemahiran Berfikir Aras Tinggi sememangnya 'membunuh' minat mereka perlahan-lahan.  Ramai yang akhirnya datang ke sekolah sekadar untuk bermain bersama kawan-kawan.

Untuk yang bercita-cita menjadi seorang guru.
Disini sebenarnya cabaran sebenar seorang guru. Kesabaran diuji.







Semoga lebih banyak cikgu dapat membantu kamu Tahun hadapan. aamiin.

Sunday, October 8, 2017

Promosi Shaklee Oktober 2017 : ESP Shaklee.

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua.
Kepada peminat ESP dan pengguna tegar ESP Shaklee. Hana ada berita baik untuk semua.

Bulan ini Shaklee buat promo ESP. Beli 4 dapat 5% off.

Memang jimat habis.
Hana memang peminat tegar ESP. Setiap pagi memang wajib sarapan ESP. Selalu ternanti-nanti. Merindukan promo ESP. Dulu Shaklee pernah adakan promosi ESP Buy 6 free 1. Tapi itu tahun lepas. Masa itu belum lagi jatuh cinta dengan ESP hihihi..

Akhirnya Shaklee mendengar suara rindu semua peminat tegar ESP. Jadi bulan ini bulan promo ESP.
YEAYY...




Anda tahu tak?
1 canister ESP ialah RM170.93, so kalau beli ESP 4 tong, korang perlu bayar RM 694.32 termasuk postage betul tak?

TETAPI! Bulan ini bulan Istimewa..
ISTIMEWA SANGAT-SANGAT. Sebab itu Hana tak sabar nak kongsikan dengan anda semua.


Istimewa bulan Oktober ini sahaja, Tahu tak dengan promo bulan ini anda akan dapat:


  • 4 canister ESP
  • Automatic free membership Shaklee (worth RM68.90)
  • Free postage (worth RM10.60)




Semua ini hanya sebanyak RM600. Anda jimat hampir RM100. Tambahan pula, anda akan menjadi ahli secara percuma dan barang siap dihantar siap ke depan pintu rumah anda. Memang jimat habis laaa... Rugi kalau tak rebut peluang ni.

4 canister banyak sangat? Berkongsi dengan kawan, family dan kenalan yang berminat, join order sekali.. Rugi jika tak rebut peluang sebab memang jimat habiss..Hana pun dah order untuk ready stock diri sendiri. Almaklumlah diri sendiri peminat tegar ESP.

Anda nak tahu tentang kelebihan ESP, boleh lihat di sini. Ada Hana kongsikan. Ada juga Hana kongsikan resipi menggunakan ESP. Hana juga ada satu RAHSIA BESAR CARA NAK HILANGKAN WHITE HEAD menggunakan ESP. Yang ini Hana akan kongsikan dengan customer Hana saja ya. Priviledge kepada mereka..


Nak dapatkan harga BEST PRICE ESP daripada Hana? Meh whatsapp 019-4025851
.







Saturday, September 30, 2017

Famousnya ESP Shaklee

Kenapa ESP ini tersangat famous dalam family SHAKLEE? Kenapa ESP ni mendapat tempat di hati customer? Sebabnya, dengan mengamalkan secara konsisten InshaaAllah dapat manfaat KULIT CANTIK , FLAWLESS, selera makan lebih terkawal untuk BENTUK BADAN MAINTAIN, lebih rasa BERTENAGA dan TAK CEPAT LETIH.

ESP pujaan hati Hana semenjak Hana kenal Shaklee.. Cuma dulu tak konsisten ambil. Sebab ambil je. Tak sempat sarapan. Jadual kuliah full. So, nak elakkan gastrik dan sakit perut, pagi-pagi Hana bancuh ESP je. Kekadang campur madu. Kekadang dengan susu.

Tahu tak kenapa Hana memilih ESP dan sekarang memilih untuk konsisten dengan ESP? ye la. Dulu main telan ja. Asalkan kenyang. Tetapi sejak Hana dah tahu kebaikan dan manfaatnya, setiap pagi mesti Hana tak miss ESP.

ESP Shaklee adalah yang TERBAIKKK!!


  • ESP diperbuat daripada non-GMO food. Dan cara pembersihannya serta pemprosesan tidak menggunakan alkohol seperti kebiasaan produk soya di pasaran. Ini nanti Hana akan ceritakan.
  • ESP mengandungi 9 jenis asid amino yang diperlukan oleh badan tetapi tidak dapat dihasilkan sendiri oleh badan.


Nak kulit cantik, licin, gebu?
Nak badan bertenaga dan sihat serta tak cepat letih?
Nak bentuk badan yang cantik?
Nak kuku dan rambut cantik?
Nak otak cerdas dan daya ingatan yang baik?


SAY BYE-BYE kepada semua persoalan di atas kerana Hana ada JAWAPANNYA..

Nak CANTIK - ESP memberikan kulit yang cantik, otot, kuku dan rambut yang sihat.
Nak KURUS   - ESP mengawal selera makan dan rasa kenyang dengan lebih lama.
Nak SIHAT     = ESP menyihatkan tubuh keseluruhannya dan mengurangkan risiko kanser.
Nak Otak Cerdas dan Daya Ingatan yang baik - ESP membekalkan tenaga supaya anda kekal fokus.


Malahan bukan itu sahaja tauu...
Nak PUASA   - ESP membekalkan tenaga sepanjang hari.
Nak TAMBAH SUSU IBU- ESP menggalakkan penghasilan susu dan susu menjadi lebih pekat serta menyokong perkembangan bayi.
Nak SUBUR / HAMIL -  ESP dapat membantu keseimbangan hormon dan kurangkan gejala menapos.
Nak KAWAL KENCING MANIS - ESP mengawal kepekatan gula dalam darah.
Nak KAWAL KOLESTROL -ESP menyokong paras LDL kolestrol yang sihat .

Jadi, no wonder lah ESP ini adalah salah satu supplement WAJIB consume untuk semua orang sama ada baru nak cuba-cuba consume supplement Shaklee atau yang dah lama consume Shaklee.


Nak dapatkan harga BEST PRICE ESP daripada Hana? Meh whatsapp 019-4025851
.


Monday, September 11, 2017

Kecoh Anak Muridku bawa Baby.



SUSPENS

"Cikguuuuuu.. Ada orang bawa baby. "
 "Apa?😱😱"
 "Ya.. Dia bawa baby.. Itu dia." (Sambil tunjukkan pada beg kawan tu)

Dalam hati.
Baby apa pula diorang ni?πŸ˜‚πŸ˜… Nak kata babyπŸ‘Ά macam impossible saja. Tak dengar bunyi nangis-nangis pun..

Dalam hati, sungguh-sungguh cikgu berdoa. Harap bukan baby haiwan yang pelik-pelikπŸπŸΈπŸŒπŸ›...

"Ini dia cikgu. Sebotol ni"

No automatic alt text available.

Haish.. Buat suspens saja. Cikgu punya la takut awak bawa baby lipas ke, cicak ke, tikus ke...
Nasib baik baby ni je..

Oh anak muridkuπŸ˜…


Friday, September 8, 2017

Kisah Not RM 10

Saringan LINUS


Murid: Cikgu, kenapa duit ni ada besar ada kecil
Cikgu: awak tengok pada nilai duit tu ya. Saiz dia sebab Cikgu buat baru yang ini.
(Sambil keluarkan Wang RM 10 3 keping)
Cikgu: Berapakah jumlah wang ni? 
Murid : RM 20
Cikgu: Cuba awak lihat dan kira betul-betul.
Murid: Betul Cikgu. RM20.
Cikgu: Ni duit apa? (Tunjukkan pada sekeping not RM10).
Murid: RM10
Cikgu: Betul. Jadi berapa jumlah wang tu semua? Cuba awak lihat dan kira betul-betul. Ada berapa keping RM10 tu?

Murid tengok dan kira dalam hati sambil tangan di dagu. Fikir sehabis baik mungkin.
Murid: RM25 
Cikgu: Aik? Kenapa pula RM 25?
Murid :Sebab ni dua keping RM10. Ni sekeping RM5 (sambil pegang 2 not rm10 saiz besar dan not 10 saiz kecil)

Cikgu tepuk dahi.

Cikgu: Awak pergi duduk. Esok cikgu panggil semula.

Murid berlalu pergi ke tempat duduknya.

Esok cikgu bawa duit sama saiz ya.. Cikgu dulu tengok warna duit ja..RM 1 biru, RM5 hijau, RM10 merah, biru hijau-hijau RM50 dan ungu RM100. πŸ˜‚πŸ˜‚ TT 
Tak sangka murid sekarang smpai saiz pun dia kecilkan amaun duit...



Ya Allah, Kau kurniakanlah ilham dan kesabaran kepadaku dalam mendidik jiwa-jiwa kecil ini. Bukakanlah pintu hari mereka supaya mudah mereka menimba ilmu pengetahuan. Aamin"

Sebelum tidur, ambil Ostematrix dulu supaya cikgu kuat dan gagah perkasa.

Wednesday, September 6, 2017

ESP BEST SELLER SHAKLEE

Ramai yang belum mencuba Shaklee selalu tertanya-tanya.

Kenapa ramai sangat sebut tentang ESP?
Best sangat ke?
Tak bahaya ke minum soya ni. Orang kata tak elok perempuan minum soya.

Kalau macam dulu, kulit selalu nampak kusam. Kalau time datang bulan, jerawat wajib singgah di muka. Selepas dah ok ..parut jerawat degil sangat nak hilang dan ambil masa berbulan baru pudar. Puas dah try bermacam-macam foundation dan skincare nak hilangkan parut dan masalah kulit kusam. Sekarang Alhamdulilah, jerawat pun susah nak hinggap. Kulit pun tak kusam lagi. Nak ke cerah tu belum lagi putih melepak sebab Hana keturunan kulit sawo matang. Orang Melayu tulen. hihi

Ok. Menjawab kepada pertanyaan di atas dan mengapa ESP menjadi Best Seller Shaklee, ni Hana nak kongsikan.


SIHAT+KENYANG+CANTIK+TENAGA

Ini adalah rahsianya kenapa ramai memilih ESP Shaklee. Kalau anda nak tahu, ramai customer repeat order ESP sebab mereka dah merasai #ShakleeEffect yang 4 di atas. Sihat, Kenyang, Cantik dan Bertenaga.

ESP nih sangat banyak MANFAAT & KEBAIKAN dia . .
Antaranya: -


  1. Mencerahkan kulit secara sekata
  2. Menghilangkan jeragat 
  3. Membantu menghilangkan parut 
  4. Menjadikan kulit muka lebih halus dan gebu
  5. Mempercepatkan penyembuhan luka lepas bersalin atau operation
  6. Memberi rasa kenyang lebih lama 
  7. Mengnjalkan payudara & punggung
  8. Mengatasi gastrik dan pedih ulu hati
  9. Mengatasi rasa letih dan lesu 
  10. Merendahkan bacaan diabetis dengan menstabilkan paras glukosa
  11. Mengatasi keguguran rambut
  12. Mencantikkan kuku 
  13. Menghaluskan tumit pecah 
  14. Membekalkan tenaga berterusan 
  15. Meningkatkan kualiti susu ibu
  16. Meningkatkan pengeluaran susu badan
  17. Pengganti minum petang atau supper
  18. Mengelakkan kerapuhan tulang 
  19. Merangsang regenerasi sel kulit dan otot
  20. Meningkatkan kualiti memori, vitaliti, dorongan seksual dan rangsangan
  21. Baik untuk hormon
  22. Mengurangkan kedutan dan garis halus
  23. Rendah lemak, tanpa kolestrol
  24. Membantu mengurangkan risiko kanser
  25. Bertindak sebagai antioksidan
  26. Menguatkan sistem imun tubuh
  27. Mempertingkatkan tahap kolestol baik
  28. Memelihara kesihatan jantung 
  29. Merendahkan paras kolestrol
  30. Mencegah osteoporosis 
  31. Membantu pembentukan sel-sel baru .


Banyakkan khasiat ESP nih? Alhamdulillah Hana sendiri dah lebih 2/3 tahun consistent dengan ESP. Nak dapatkan harga BEST PRICE ESP daripada Hana? Meh whatsapp Hana di 019-4025851




FREE CONSULTATION
BEST PRICE and BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE!!

Sms / Whatsapp : 019-4025851
IG: NFHanabeauty (SID 107889149)
Pengedar Shaklee Di Jitra Kedah dan Tatau Sarawak.

Tuesday, August 29, 2017

KENAPA OMEGAGUARD PENTING UNTUK IBU DAN BAYI?

πŸ‘©πŸ»πŸ‘ΆπŸ» Antara impian setiap wanita yang sudah berkahwin semestinya ingin mempunyai zuriat. Yang akan memberikan keceriaan dan kebahagiaan dalam kehidupan suami isteri.

Di setiap peringkat kehamilan, kelahiran dan penyusuan, bayi perlukan nutrisi yang cukup dari ibu untuk memastikan perkembangan yang sihat dan sempurna.

Tahukah anda?
OMEGA-3 (EPA & DHA) adalah antara nutrisi yang sangat penting bagi ibu-ibu, antaranya ialah:-

✅ Membantu kesuburan suami & isteri
✅ Membantu perkembangan saraf, otak, mata bayi
✅ Mengurangkan risiko kelahiran pramatang
✅ Membantu mengurangkan risiko allergy pada bayi
✅ Mengurangkan risiko postpartum depression (meroyan) pada ibu.

Kajian telah menunjukkan bahawa ibu-ibu yang mengambil makanan tambahan DHA semasa tempoh kehamilan melahirkan bayi dengan kemahiran menyelesaikan masalah yang lebih baik pada usia 9 bulan berbanding dengan ibu yang tidak mengambil makanan tambahan DHA.

Sebab itulah OmegaGuard juga merupakan salah satu produk dalam Set Ibu Hamil, Bersalin dan Menyusu. ☺









P/s : Promosi OMEGAGUARD BUY 5 GET RM60 EVOUCHER sehingga 31 Aug 2017. Tinggal 1 hari saja lagi!

Hubungi saya atau upline anda jika perlu bantuan untuk dapatkan produk Shaklee.

Thanks. 😊
Your trusted Shaklee Distributor
πŸ€HANA FARHANAπŸ€
πŸ€019-4025851πŸ€

Saturday, August 19, 2017

My Adorable Kids

Marc Kelvin.

I don't really know this boy. I love to call him Alfian as his Islam name is Mohd Alfian.

Even i've been teaching him for almost three years.. Since the first day of February 2015, my first class with him. I thought he did not speak as he is shy. But as the years passed, I've been realize. He did not talk to me at all. Not to the other teachers too.

This make me worried. So, I've been talking to his parents about this matter. To know the cause. Either he has been bullied or get scolded by some teachers. But his parents tell me. No. He is ok. Not been bullied or scolded by any teacher at all.

yes.. I also believe that as nobody is going to scold this kid. Very polite and kind. A smart one too. It just that he did not talk much. Actually he did not talk at all.

And believe me or not... I never heard him speaking. Never heard his voice at all.. .
Everyone in this school never hear him speaking in school.. I don't know why.
Somehow he manage to communicate with his classmates voiceless... Awesome right?
πŸ˜‚πŸ˜…πŸ˜Š and as always they become his translator. Or I just have guess and tell moment with him. I have to guess what he want to .





But I am proud to have him as one of my pupils.. His neat work, his smile, his passion in doing things and most important is his manner.  A very polite boy..

I pray that one day I am going to be able to hear Marc Kelvin@Mohd Alfian talking and become someone BIGπŸ’ͺπŸ˜†πŸ˜Š Seriously..he is cool😎😎

May Allah take care of you and grant you with a good health and SUCCESS in dunya and akhirat. Aamin.

Time flies so fast. You are 9 years old now. Soon you guys are going to leave me..
Surely I'm going to miss you guys.


Your dear Miss Farhana Forever.

Wednesday, August 16, 2017

FQA ( Frequently Questions Asked)



Ramai orang selalu tanya.. Boleh dikatakan FQA Frequently Question Asked tentang bisness shaklee..
.
.
"Lepas daftar ahli kene bisness ke"?

Jawapannya: TIDAK

Tapi sebab apa selalu promote jadi ahli?

Ok meh Hana ceritakan kenapa.

Antara kelebihan jadi ahli shaklee ni ialah apabila anda membeli produk shaklee anda boleh beli dengan harga ahli -- diskaun 15-20%. Kadang-kadang harga promosi sangat MENARIKK. Hanya untuk AHLI SAHAJA. BUKAN AHLI harga biasa (RETAIL PRICE). Sama juga dengan menjadi ahli untuk supermarket tertentu Dan beberapa syarikat lain. Ada kad ahli dapat JIMAT.

Jika anda bukan AHLI , tak dapatla Hana nak beri harga ahli.

Jika anda sudah menjadi ahli, semua produk Shaklee Hana akan jual harga ahli. Dan siap belikan guna nombor ahli anda (yg tidak tahu cara beli sendiri). Untung belian anda juga boleh dapat BONUS untuk anda juga jika sudah mencapai UV tertentu.

Kalau anda berMINAT nak bisness Hana akan bantu anda.. Dan anda boleh tambah pendapatan.


Jika anda setuju, Hana akan add dalam group support untuk guide anda.. Kalau tidak berminat pun tidak menjadi masalahπŸ˜†πŸ˜Ž tiada sebarang paksaan... .

Berapa MEMBERSHIP?? hanya RM79 sahaja.. Anda akan mendapat KIT SHAKLEE.
Tidak perlu keluar MODAL pun untuk beli barang.. Tak perlu buat pinjaman atau LOAN BANK pun.Customer bank in bayar then baru kita proceed order.

Senang. Anda tak perlu risau nak pack barang. Nak susun barang order. Semua KLIK-KLIK JE. Semua Shaklee yang akan uruskan. Mudahkan? Tak perlu start enjin kereta dan tak perlu pun beratur panjang di pejabat pos untuk pos barangπŸ˜„πŸ˜„πŸ˜Š
.
.
Jadi inilah sebab kenapa Hana galakkan mereka yang membeli  dalam set-set atau produk ESKLUSIF SHAKLEE terutamanya untuk menjadi AHLI. LEBIH JIMAT. Dan SANGAT JIMAT..
.
.
 Tetapi jika anda tidak mahu. Tiada paksaan😊. Anda masih boleh dapatkan dengan HARGA TERBAIK jika membeli dengan Hana. Especially bila Hana buat promosi kasih sayang. Bulan Ogos ni pun ada promosi tau..😍😍 Berminat nak tahu maklumat lebih lanjut atau anda nak dapatkan produk Shaklee boleh terus WhatsApp Hana. 0194025851

Your Trusted Shaklee Independent Distributor
HanaFarhana

Saturday, August 12, 2017

Lukis warna..lukis..warna..warna

Hai semua. Harini hari Sabtu. Hari untuk anak murid-muridku. *lalalala. Enjoying singing time.
Ya.This is my routines on weekend. Setiap Sabtu kebanyakan hari akan terisi dengan program-program di sekolah. 

Jadi, pada 12 Ogos. Hari ini adalah Hari Tatau bersama ASNB. Dan sememangnya untuk anak murid Hana ada pertandingan MEWARNA . Hadiah menarik dijanjikan.


Pertandingan ini terdapat empat kategori iaitu pertandingan mewarna kategori prasekolah, murid Tahap 1 dan murid asrama serta pertandingan melukis dan mewarna bagi murid Tahap 2.


Program kali ini Hana menjadi AJK Kawalan murid dan AJK Agihan Makanan. 


Setiap murid dibekalkan dengan beg ASNB, pensel warna, buku lukisan dan kertas lukisan pertandingan. Pendaftaran dimulakan jam 8.30 pagi. Pertandingan mewarna bermula seawal jam 10 pagi.



Marc dengan lukisannya. Sangat cantik dan kemas. Hopefully he win it.

Haziq sebelum pertandingan bermula.. 


Murid Prasekolah mewarna di Pusat Sumber sekolah. Terdapat 3 prasekolah semuanya. 


Murid asrama mewarna di Makmal Komputer. Sebaik sahaja mereka siap, mereka datang berjumpa Hana di dewan. 
"Cikgu, kami duduk di aircond tadi. Sejuk tadi...."

dan hana bagitahu "duduk di aircond?" 

Mereka tersenyum sahaja.Lalu membetulkan semula ayat. 
"Kami duduk di dalam makmal komputer. Ada aircond."

Hana tersenyum sahaja.

Tiba-tiba Akira bertanya "Cikgu ajar Matematik ke Bahasa Melayu?"

hahahaha..







Ini anak syurga saya kelas Neptune. They barely read and count. Tertukar sticker nama pun tak perasan. Comelnya la alahai. But i try my best untuk mengajar mereka sebaiknya. Setidaknya mereka mampu untuk membaca dan menulis



Pemberian hadiah. Tak sempat nak tunggu sesi pemberian hadiah. Terpaksa bergerak ke dewan makan asrama untuk pengagihan makanan. Tetapi dapat lihat anak murid Hana yang terpilih
sebagai pemenang. Seronok yang teramat. Rasa nak melompat-lompat.

Congratulations to all.

Friday, August 11, 2017

We love Fruit Salad.


Hi semua. Lama sungguh rasanya tidak mencoret disini. Kekangan masa kerana perlu utamakan komitmen terhadap anak murid dan diri dahulu. Sekejap sahaja masa berlalu apabila jadual dan hari minggu dipenuhi dengan aktiviti dan program-program sekolah..

Awal seminggu Hana maklumkan sebelum Pdpc dijalankan untuk mereka membuat "Fruit Salad". Ternyata hampir setiap hari mereka akan bertanya "Esok ka Miss bawa fruit?"

and my answer will always be "No my dear, On Friday ok".
And this kept repeated until Thursday.

Jadi bermulalah.. 
Penyediaan Fruit Salad.
Topic : FRESH FRUIT
ENGLISH YEAR 3

Sesi awalnya Hana mulakan dengan berbual mengenai nama-nama buah. dan apa yang dapat mereka lihat . Selitkan adjektif juga. Alhamdulillah, mereka dapat menyatakan adjektif dari segi colour, size dan juga shape. 


Mereka membawa sendiri buah-buahan. Minggu lepas lagi mereka sudah membahagikan tugas dan siapa bawa apa dan buah apa. Dah pandai da semuanya. Tak perlu Miss mereka ni arahkan lagi.

Disaat semua mengeluarkan buah-buahan masing-masing dan letakkan di dalam pinggan. Hana keluarkan buah strawberry dan anggur. Semua memandang Hana seakan singa lapar. haha. Takut juga waktu itu.



Masing-masing excited . Semasa demo pun semua diam saja. Happy pula Miss diorang. Kan best kalau selalu begini. Meresap masuk ilmu ke dalam dada awak semua lebih mudah. :)


Ada beberapa murid yang volunteer untuk menjadi ketua dan membantu kumpulan memotong buah-buahan.


 Rasa macam polis pula meronda sekeliling kelas sambil memerhatikan murid. Sebagai langkah berjaga-jaga tetapi lebih santai. Memberikan kepercayaan kepada mereka. Supaya lebih yakin diri.

 Alif membantu rakan kumpulan memotong buah-buahan kumpulan mereka. Tak sabar nak makan sehingga tak dapat tunggu papan pemotong sampai.. Terus potong-potong atas pinggan kertas.

Iqbal. Pengalaman pertama memotong buah. awal itu potong sesuka hati saja. Lepas Hana tunjukkan cara memotong yang betul, dia cakap Thank you Miss. Nanti saya nak tolong mak saya la me. Help mom cooking. 

Berbunga-bunga hati Miss.. 
Alhamdulillah. They are confident to use English. Walaupun sepatah dua, Miss dah excited rasa nak melompat ja. Mission bakal accomplished sepenuhnya hujung tahun ini. InsyaAllah..




The girls. Tunjukkan kreativiti potong guna sudu. Takut katanya nak guna pisau. Jadi, Miss tak paksa.  Yang penting masih dapat dimakan.

 Marc dan Irfan. Best friend. Marc masih kekal diam dari tahun 1hingga sekarang. Bagaimana pula Miss nak tackle hati Marc ni? Buah hati Miss sebab kerja yang selalu kemas dan selalu memahami arahan dengan baik.

Damien dan kumpulannya. Nampak kemahiran disitu. Mungkin kerana pengalamannya terpaksa menyediakan makanan sendiri setiap hari sebelum ke sekolah.

and last but not least, Miss diorang.
Danny siap cakap.

"Miss nampak gemuk pakai baju ini. "

"Memang la Miss gemuk."

"Mana ada Miss gemuk. Miss slim. Baju ni baju angin."

hahahaha.. baju angin kamu kata. Gara-gara kain ringan. Jadi angin masuk dan kembungkan.. hahaha. Logik ke teori ni?

by the way, Thank you sebab cakap Miss slim.

Seriously I'm going to miss you guys next year.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Aku di sini..

Aku mula mencari titik mula. Aku mencari rahmat dan belas ehsan-Nya. Aku mencari kasih-Nya yang sempurna. Dan aku merasakan hati dan jiwa mula bersatu dengan diri yang hilang tadi, mulai tenteram.