Monday, April 24, 2017

Tips Elak Terkena Simpul Biawak

Simpul Biawak... sekali macam horror ja bunyi.. tapi macam lawak pun ada. Tapi sekali terkena, aduuhh.. menangis juga rasanya...

Pada yang sudah pernah kena mesti harap tidak akan berulang lagi.. sakitnya tu hanya yang pernah merasai memahami..

Kenapa terjadi?

Seriously saya selalu terkena apabila waktu malam ataupun waktu sejuk.. Tinggal di Tatau selalunya cuaca dia apabila panas memang panas yang teramat. Siap rasa macam bersauna.. Bila hujan waktu malam, memang sangat sejuk. Menggigil ibarat ada di negara 4 musim. musim Sejuk ..

Selalu juga sharing story dengan kawan-kawan. Rupanya mommy to be pun selalu alami benda ni. So, bila dikaji rupa-rupanya simpul biawak terjadi apabila badan kita kekurangan kalsium.
Ada juga terbaca di internet tentang ibu hamil.

Ibu hamil memerlukan bekalan kalsium sebanyak 1200-1500mg kalsium sehari.

Patutla kawan-kawan yang pregnant ada yang selalu terkena simpul biawak.. sebab badan kurang mendapat kalsium yang sepatutnya..

Jadi, kali ni saya nak sharekan tips untuk kita elakkan terjadi simpul biawak..dan ia tidak berulang lagi.

Tips Elakkan Terjadi Simpul Biawak.

  1. Pakai stokin semasa tidur. Kalau boleh selimutkan juga bahagian kaki. 
  2. Urutan di betis. Bila-bila free boleh urut-urut betis tu. Yang dah berkahwin boleh minta tolong suami urutkan. Sambil urut sambil eratkan kasih sayang..
  3. Mengambil minuman yang mencukupi. Pastikan pengambilan air kosong adalah mencukupi. Jangan main agak-agak saja sudah minum air secukupnya. Kalau boleh sukat. Nak senang, beli air dalam botol 1.5liter. Jadi kalau sudah habis 2 botol maknanya sudah 3 liter..
  4. Ambil makanan bersumberkan kalsium (daging, telur, susu). Yang part daging dan telur jangan berlebihan pula. Nanti masalah lain pula datang. Pastikan bersederhana. Susu sangat baik untuk membekalkan kalsium
Ini contoh makanan yang tinggi kalsium.


Sekali pandang.. fuh.. boleh tahan juga bajet untuk makanan. Harga sekarang agak tinggi apatah lagi bila sudah dicampur GST. Nak beli salmon takkan nak beli hari-hari makan sebab badan perlukan kalsium secukupnya setiap hari. Perlu dilihat daripada kuantiti yang dapat memberikan kalsium secukupnya kepada badan juga. 

Tak minum susu? Susah juga bagi mereka yang tidak minum susu. Tak minat sayur.

Bagi yang mana tidak minum susu, atau nak tambah lagi keperluan KALSIUM tu, boleh ambil OSTEOMATRIX macam Hana.. telan je. Dapat semua manfaat kalsium dan magnesium untuk badan. 

Mommy to be pun boleh cuba. Dapat semua manfaat untuk badan ibu dan bayi dalam kandungan. Jadi, walaupun kita berkongsi kalsium dengan bayi, tak adalah kita terkena kesan kekurangan kalsium dalam badan. Bila kurang kalsium, mulalah cramp kaki, sakit pinggang, sakit badan dan gigi mereput..


Hana ambil Osteomatrix pada sebelah malam. Kira-kira 10 minit - 20 minit sebelum tidur. Supaya dapat maksimumkan serapan kalsium. dan keesokkan pagi alhamdulillah, membuang pun lancar. Kiranya 2 in 1 la.. 1 untuk tulang 1 lagi untuk pencernaan..


Jika ada yang ingin mendapatkan supplemen yang sesuai untuk anda dan keluarga, boleh whatsapp atau pm hana. Hana akan bantu anda untuk dapatkan supplement yang sesuai dengan masalah anda.

FREE CONSULTATION
BEST PRICE and BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE!!!


Hana Farhana
Shaklee ID :  1073775
019-4025851 (Call, SMS, WhatsApp)


*** Kesan mungkin berbeza bagi setiap individu. Sebaiknya dapatkan nasihat Doktor jika anda menghadapi masalah kesihatan. Ini ikhtiar kita untuk menjaga kesihatan agar terus sihat dan kuat. Kesihatan itu datangnya daripada Allah, dan kita perlulah berusaha untuk menjaganya.. 

Saturday, March 11, 2017

Tagging subjek murid dalam APDM

Hi and assalamualaikum to all the readers...

Alhamdulillah.. dapat berpeluang mencoret disini pada hari ini. Seharian di sekolah.
Mesyuarat PIBG telah berjaya dijalankan. Ribuan terima kasih kepada semua yang terlibat secara langsung mahupun tidak langsung.

Berakhirnya Mesyuarat PIBG tidak bermakna tugas berhenti di situ. Setelah selesai zohor dan rehat sebentar. Teruskan dengan tugas sebagai guru kelas.

Buat rakan guru.. Semua sudah tag subjek untuk murid anda. Jika belum, boleh buka link ini. Untuk kemaskini subjek murid anda. Jika sudah.. TAHNIAHHHH!! Anda memang tiptop...

Sekolah saya baru terima maklumat semalam. Tagging subjek perlu dibuat oleh setiap guru kelas.
Maka bermula lah....

Kepada yang baru menjadi guru kelas dan masih lagi blur-blur dan keliru lagi. Ini ada saya kongsikan panduan nak isikan. Harap membantu.


Langkah 1 : Klik link https://www.apdm.com/
                    Masukkan ID PENGGUNA, KATA LALUAN

Pastikan anda tick pada I'm Not A robot. baru klik LOG MASUK




Langkah 2 : Apabila sudah berjaya masuk, klik pada pautan SUBJEK di bahagian tepi.



Langkah 3: Akan keluar laman seperti di bawah. Nama-nama guru yang mengajar subjek di kelas anda akan terpapar. Jadi, anda hanya perlu klik kepada ketetapan.

Langkah 4 : Senarai nama murid akan keluar, jadi guru kelas hanya perlu klik pada nama murid yang terlibat. Jika untuk subjek utama, guru boleh klik petak di atas sekali untuk tandakan / pada semua murid..

Setelah selesai, klik kepada KEMASKINI SUBJEK MURID yang terletak dibahagian bawah               sekali. Setelah selesai semak semua. Klik kemaskini.



Langkah 5 : Setelah selesai, boleh tekan page 2 untuk nama-nama murid yang selebihnya.. Kerana selalu page awal tadi, hanya 20 nama sahaja yang dipaparkan. 

Dah keluar petak hijau ni maka selesailah tagging subjek murid cikgu....



Selamat mencuba dan menyiapkan kerja. Harap perkongsian memberikan manfaat kepada semua.

Sambil-sambil isi APDM..tunggu page loading. sempat berblogging juga. Sambil menyelam kita minum air. hihi.

Sunday, March 5, 2017

Beli Masa Anda

Selalu tak cukup masa?

Belilah masa dengan membaca Al-Quran dan solat di awal waktu.



Saturday, March 4, 2017

5 Cara untuk Pastikan Kerja Anda Siap..

Hari ini meskipun minggu pertama bulan 3, aktiviti Kokurikulum masih diteruskan pada hari Sabtu.
Kuat..Kuat.. Cikgu kuat..

Kerana anak murid.. Cikgu gagahkan diri meskipun rasa kurang sedap badan.
Awal pagi seusai subuh, membelek RPT bagi Unit PPIM. Selaku Ketua Guru penasihat PPIM, ketua perlulah menyatakan apa yang hendak dilakukan...

Sejak dari bangku sekolah hingga sekarang, saya tak pernah ambil tahu tentang Pergerakan Puteri Islam. Dibesarkan dan belajar mengenai unit Beruniform Pengakap dari sekolah rendah ke sekolah menengah, di IPG juga masih pengakap... Namun, posting ke sekolah Tatau ini saya mendapat unit Beruniform Pergerakan Puteri Islam Malaysia atau nama glamournya Puteri Islam /PPIM...


Sejujurnya agak huru hara juga life apabila terpaksa memegang jawatan ketua.. Nak memahami sistem PPIM dan kendalikan file.. fuh.. bukannya senang. Dengan 10 tugas lagi menanti.. dan berbelas-belas file yang perlu sentiasa diupdate.. Bukannya senang..

Namun, ini la cabaran seorang guru. As a teacher, we have to be capable to do everything... and be flexible.



So, harini saya nak kongsikan cara macam mana untuk pastikan kerja siap dan kita masih ada masa to relaks..


  1. sebelum tidur, listkan perkara yang anda perlu siapkan. Saya tulis segala yang saya hendak buat keesokannya. Suami selalu je senyum tengok list-list tu bila time cuti, basuh baju dan sarapan pun masuk dalam list... (kononnya workaholic person selalu terlupa makan minum)
  2. Siapkan perkara yang perlu disiapkan ikut keutamaan.
  3. Manage your time. Bahagikan masa sebaiknya Kalau perlu buat jadual, buat jadual. Spare your time for Tahajud/Dhuha, Zikir dan istighfar, baca Al-Quran. At least one page a day.
  4. Solat di awal waktu. Ini sangat-sangat penting. Bila solat awal waktu, rasa masa panjang ja . lama ja masa...
  5. Doa selalu minta dengan Allah. dan be nice to everyone . Bila kita baik dengan semua orang, InsyaAllah. Orang pun baik dengan kita. Mudahkan urusan orang. Allah akan mudahkan urusan kita.

Selalu pesan kepada diri.. Chill.. Tenang.. InsyaAllah, boleh. Be organize, list out. Buat satu persatu..
Perasaan yang sangat best bila dapat siapkan dan tick list yang kita dah buat. Rasa macam dah accomplished the mission..

Tuesday, February 28, 2017

The New SK Tatau

Alhamdulillah.. berpeluang mencoret lagi hujung minggu ni.
Walaupun banyak tugas dan komitmen yang perlu dilunaskan, saya masih mencari masa untuk berkongsi cerita dengan semua..


Alhamdulillah pada tanggal 24 Februari 2017, sktatau.weebly.com telah siap.. Terima kasih atas segala usaha Admin terkini Cikgu Abdul Wafi yang sentiasa memastikan kelestarian ICT di sekolah dipertingkan..

TAHNIAH!!!

Buat pembaca yang ingin mengetahui lebih lanjut tentang SK Tatau, boleh la klik disini..
semua maklumat yang diperlukan insyaAllah ada disini. Jika tidak, maklumkan kepada kami kerana laman web ini masih lagi baru dan masih dalam proses penambahbaikan...

doakan semoga usaha kami guru-guru di sekolah untuk membawa sekolah ke peringkat yang lebih cemerlang dan gemilang. Berjaya. The Best in Tatau.. "Usaha Pasti Jaya"

Saturday, February 11, 2017

February is here

Alhamdulillah, diberi peluang lagi untuk mencoret disini.
Alhamdulillah syukur juga dah semakin beransur sembuh. Terima kasih yang mendoakan.

Kurang rehat dan keadaan cuaca yang sekejap terlalu panas tiba-tiba hujan dan panas kembali.. Kata Dr itu faktor utama  jatuh demam. Tersenyum saja mendengar.  Menerima seadanya kerana sakit itu kan kafarah dosa. Moga diampunkan segala dosa-dosa saya.. aamin.

Jadual pack.
ya. sejak minggu pertama persekolahan. Agak busy dan full. Hujung minggu selalu di sekolah. Aktiviti Kokurikulum pada hari sabtu. Siang hari ke sekolah, malam bertugas warden sampai jam 9.30.. Sejujurnya tak pernah terasa pun kepenatan, mungkin kerana muka dan senyuman anak-anak murid di sekolah buatkan kita senang bekerja. duduk tak duduk, dah sebulan berlalu... Februari pula menjelma..

EG-Tukar
Bila bulan Februari dah tiba, ini bermakna EG-Tukar sudah dibuka... yeay...
Isi EG-Tukar bukan kerana tidak sukakan keadaan disini.. Namun, ingin bersama keluarga dan berbakti kepada ibu dan ayah semasa mereka masih lagi ada.. Sejujurnya,tempat sekarang sangat seronok dari segi rakan sekerja, persekitarannya.. anak murid biasalah.. ada yang baik.. ada yang nakal. Lumrah hidup seorang guru..

Tatau tempat pertama saya disini setelah dipostingkan sehingga sekarang.. Tempat jatuh lagikan dikenang. Inikan pula tempat pertama kita bekerja..


Alhamdulillah, beberapa kali mengisi EG-Tukar negeri Kedah tak pernah ada di dalam list.. Kali ini, ada bagi Sekolah Kebangsaan. Maka tak dilepaskan peluang.. Namun, dilihat taffic light, tiada kekosongan buat opsyen saya. Matematik..

Namun, saya isikan juga. Sebab rezeki tu daripada Allah.. Bukannya sistem manusia.
Be positive.. Kepada yang sama-sama mengisi Eg-Tukar, ayuh kita positifkan diri anda... Usahakan dengan mengisi dan menghantar borang kepada PPD untuk diusulkan kepada JPN dan KPM.. Jika berkemampuan, anda boleh usahakan sendiri ke KPM dan sebagainya..

yang penting, jom kit

Bersangka baik dengan Allah.
Banyakkan beristighfar.
Banyakkan berdoa.
Bangun solat tahajud.
Banyakkan zikir dan sedekah..


tersenyum melihat negeri Kedah kebanggaanku. hihi ^_^
Opsyen Matematik traffic merah untuk Kedah dan semua negeri. 


walauapapun, tolong doakan saya dapat berpindah ya... ^_^
cemburu juga dengan kawan-kawan yang seminggu sekali dapat pulang menjenguk ibu ayah.. paling tidak, sebulan sekali.. Moga tiba giliran saya pula nanti..

Jika tidak dapat bertukar.. Doakan ibu ayah dan keluarga saya sentiasa sihat,saya murah rezeki dan kaya raya, . dapat selalu beli tiket balik ke Kedah (hanya yang selalu beli tiket dari Bintulu-KL sahaja mengetahui perasaan ini).. Meskipun perlu transit setiap kali balik saya ok saja.kuat-kuat.. Asalkan dapat bertemu mak ayah adik abang semua... oh ya.. Cik abang yang seorang lagi pun sentiasa dirindui juga..

Moga dapat tinggal bersama nanti.Aamin

Wednesday, January 25, 2017

A Month already...

Assalamualaikum..

Alhamdulillah it's been a month and 16 days and  since we've embarked on this whole new journey as husband and wife. We'd like to take this opportunity to thank everyone who has been there for us, supporting us since day one.

To our parents, who have been our backbone, our strength, thank you for your love and dua's.
For never giving up on us and helping us before, during and after the wedding ceremony.

Thank you so so much for giving us the best event we could never have dreamed of.
To our family and friends, thank you for lending your time, effort and love for the event.

For always showering us with your undivided attention. Only Allah can repay your kindness.
To our beloved guests, thank you for attending the event. We do hope you enjoyed the event as much as we did.

Our sincere apologies for not being able to personally thank each and every one of you for your presence and for any shortcomings. May Allah bless you and your family.Finally, as the both of us start this journey, we pray that you make dua for both me and Nadzmi to continue to be under His blessings and may He be pleased with this union. Aamin.




Saturday, January 7, 2017

2017 : A Start of the New Chapter.

Assalammualaikum wbt dan selamat pagi semua..

Lama saya tidak menjengah ke sini. Rindu nak mencoret nota dan kenangan disini. Tetapi ada komitmen lain yang perlu diberikan keutamaan terlebih dahulu..

First of all,
Syukur alhamdulillah.. Thanks to Allah for given me the opportunities to breath and live today.


2017

Kedatangannya disambut bersama insan baru. Seorang yang sentiasa memahami diri ini. Yang sentiasa bersabar dengan karenah diri. Alhamdulillah, terima kasih Allah. Hadirkan dia dalam hidupku... Semoga kita sama-sama melayari kehidupan ini dengan mendekatkan diri kepadaNya.

Tahun ini merupakan tahun ketiga teacher Hana di Tatau. Merindui kampung, family dan suasana rutin harian dengan keluarga. cuti sebulan rasa malas pula nak ke sekolah.. hahaha


insyaAllah. for this 2017


AZAM tahun baru saya


  1. Do the best in everything i could. Dalam menjadi guru, seorang isteri dan anak to both parents..
  2. be a good wife, and daughter. Balik bercuti especially..
  3. lebih bijak mengurus masa. Untuk semua orang dan perkara kena pandai uruskan masa nanti. I'm married now ^_^
  4. buat simpanan untuk travel dan family. Haruslah bawa family berehat-rehat makan angin nanti. Spend time dengan yang tersayang.
  5. jimat dalam berbelanja. ini haruslah.. perlu ditahan godaan sales online.. barang-barang yang bukan keperluan.. nak berjimat dan menyimpan mestilah kurangkan belian online.
  6. Keep fit dan kurangkan pengambilan makan manis. too much sugar pun tak bagus untuk kesihatan.. No sugar in tea. dan minum air secukupnya.
  7. update blog sekurang-kurangnya satu post seminggu
  8. tambah ilmu dalam pelbagai perkara. Dunia dan akhirat..
  9. sharing pengalaman dan ilmu yang saya dapat dalam apa2 majlis ilmu/ceramah
  10. nak berjaya dan kaya harta serta kaya jiwa dunia dan akhirat.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Aku di sini..

Aku mula mencari titik mula. Aku mencari rahmat dan belas ehsan-Nya. Aku mencari kasih-Nya yang sempurna. Dan aku merasakan hati dan jiwa mula bersatu dengan diri yang hilang tadi, mulai tenteram.