Sunday, October 3, 2010

Hidupku sebagai pelajar , remaja

 SABAR + REDHA = HIKMAH

sebagai seorang pelajar , hana tak pernah terlepas dari liku dan dugaan kehidupan.... dari suka dan duka, sakit dan luka, disukai,disayangi,dibenci.. semua itu telah hana lalui.. tetapi hana tahu itu semua takkan berhenti di tika hana habis menulis post nih.. tetapi akan ada lgi banyak dugaan yang mendatang. lagi hebat dan besar dari yg tlh hana hadapi... hana akui, kadang2, hana pernh merungut tntg betapa susah dan "complicatednya" hidup...

bermacam2 masalah, ditimpa bertubi-tubi.. blum sempat bangun dah ade lagi yang menimpa. hingga rapat ke bumi pun prnh hana alami.. xsempat hana nak bernafas.. masalah dengan studi, masalah dengan kawan, mslh duit elaun, maslh ngn masa, masalah dengan hati dan perasaan serta bermacam2 lagi masalah.. smpaikan hana rasa hidup hana ini bagaikan movie atau drama yang dimainkan berulang kali... *sigh....

hinggalah pada satu hari, hana berdoa agar semua masalah  "stop".. xnak lagi hidup mcm drama TV..pnat2 ..
"knp la mesti aku yang mnjdi wataknya".. mcm2... masa tu hana tak sedar, syaitan dan nafsu yang menguasai diri, membuatkan hana lupa tentang nikmat yang tlh Dia beri kpd Hana.. Astaghfirullah....

tapi incident hari itu, membuatkan hana brfikir... muhasabah kembali.. akhirnya hana sedar , hana dah jatuh ke dalam perangkap nafsu dan syaitan.... Lalu, dari situ hana bertekad, xnk lagi menyalahkan takdir.. "itu rukun imanku, kalau aku menyalahkannya maka sesungguhnya aku bukan org yg bertaqwa dan blum btul2 Islam sejati".... "Mana hilangnya semangat aku untuk membanguunkan ummahku..ke mana hilangnya diriku? " air mata? xperlu la diceritakan... stiap kali musibah melanda, hana berdoa agar diberikan kekuatan dalam melawan perasaan....

kini semuanya Hana menaruh seluruh kepercayaan kepadaNya, Kekasih Hati yang sejati... Yang sentiasa sayangkan Hana walaupun Hana lalai dan pernah menyalahkan takdirNya.. Hana percaya setiap perkara yang berlaku itu ada hikmahnya.... Bak kata abg Hana ," klu ade owg take advantage atau buat jahat pada kita, kita serahkan sja urusan itu pada Allah. dan jgn pulak kita buat jahat pada org...

jadi sekarang ni, hana Happy, sbb Hana sedar bhwa hana still ade family,kwn2 dan abang yg rajin bgi motivasi dkt hana. Kerana sesungguhnya....

"Allah swt works in mysterious ways. Satu hari, kita akan diuji dengan pelbagai ujian yang AMAT berat, satu hari lagi boleh memberi ganjaran yang berlipat kali ganda. Janji, kita kena sentiasa sabar & redha… pasti hikmahnya akan diberikan! For sure… guaranteed!

so Skrg nih walaupun semakin bertalu-talu perkara negatif terjadi pd hana sejak bulan lepas, hana sentiasa sedar bahawa kita perlulah sentiasa bersabar, redha dan yakin bahawa pulangannya pasti datang.

pesanan saya, tak kira apa yang terjadi pada kita bersabarlah sepenuh hati... dan redha sepenuh hati (bkn berlakon sabar&berlakon redha).. You must feel it in your heart. Pasti Dia akan lebih menyayangi kita




p/s : sekadar luahan bagi travelog hidupku Hana.. Ini adalh cerita HIDUPKU. :)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Aku di sini..

Aku mula mencari titik mula. Aku mencari rahmat dan belas ehsan-Nya. Aku mencari kasih-Nya yang sempurna. Dan aku merasakan hati dan jiwa mula bersatu dengan diri yang hilang tadi, mulai tenteram.