Friday, July 10, 2015

Resipi simple : Serawa @ Pengat Pisang

Assalamualaikum wbt semua. Hi, how are you? Ni hao ma?

The excitement. Semakin terserlah. Minggu depan sudah minggu akhir persekolahan. *yeay..
Oleh kerana excited dan sentiasa teringatkan kampung halaman, jadi craving for food semakin menjadi-jadi..

Teringin nak makan itu. Nak makan ini.. Kadang-kadang tergugat iman melihat news feed di facebook dengan gambar makanan yang *Waahh sedapnya.. (read this with feeling).. dengan status seronoknya dapat berbuka dengan juadah *****, Terima kasih mama masakkan lauk kegemaran hari ini...


Haip..haip.. *wake up.
and this is how it end.. Last three days I'm craving for something sweet. Haip Sejak bila kegemaran benda-benda manis pun tidak pasti (smiling). and first thing that come across my mind is serawa/ pengat.. atau nama yang seangkatan dengannya yang saya tak pasti..

Bila I tour around my house (macam besar je kan :P), I saw bananas.. A lot of them. Even it is behind my house.. I've meet my neighbour that eventually called me from her kitchen when she saw me..

"Farhana, pisang di belakang tu da nak masak da. Ambil la nanti."

"Tak apa ke akak?"

"Belakang rumah farhana. Farhana punya la. Tak apa la. Orang yang tinggal di sini dlu yang tanam.."

"Oo.. ok. Tq akak.. (I left with a smile). Ini la namanya pucuk dicita ulam mendatang...(sorry tak pandai sangat berseloka/ bergurindam/berpantun)



----- but still.. i'm thinking how will i'm going to get the bananas.. That still hanging on the tree (banana plant =  banana tree for me haha). Thinking and thinking.. Tick tock tick tock...

"Ya Allah, macam mana aku nak buat ya? Kalau biarkan nanti sayang pula tengok pisang tu busuk macam tu saja"

dan Allah itu Maha Mendengar. Tiba-tiba suami Kak Dora turun ke bawah sambil bawa parang. Rasanya nampak sangat saya asyik melihat pisang tu. :P. Tak sampai 5 minit, setandan pisang dah ada dalam tangan. Tak pernah lagi in my life.. dapat or beli pisang sebanyak itu. selalu sesikat dua je.

Maka bermulalah,
Tanya housemate tau tak nak buat pengat/ serawa pisang.. Housemate cakap perlu santan, pisang, sagu, gula melaka... "Ni pisang dah ada. Yang lain-lain nanti saya carikan..." semangat betul kan :P


Maka petang itu juga, venture to pekan Tatau untuk mencari bahan-bahan.. Alhamdulillah..sempat petang itu kami masak serawa pisang. Oleh kerana buat banyak, maka dapatlah beri pada jiran-jiran dan abang serta akak ipar housemates...


Rezeki kita, rezeki orang juga.


jadi, sini Hana nak sharekan resipi. Simple je. Versi kami :)

Resipi Serawa @ Pengat Pisang
Bahan-bahan
Pisang
santan (1 kotak) kami guna yang kotak ja. fresh tak ada dijual
Gula Melaka/ Gula Merah (separuh)
Gula (2 sudu makan)
Sagu ( 1/4 paket kecil)
Air (200ml)
secubit garam *jika perlu


Cara membuatnya:
  1. Rendamkan sagu terlebih dahulu. Supaya cepat kembang nanti(kami gunakan sagu biasa saja, ada yang warna warni) tapi prefer yang asli. :)
  2. Tuang air ke dalam periuk. Air ni kira untuk kita jadikan kuah serawa ni nanti. Jika banyak, nanti terlalu cair pula. Pandai-pandai la anggar ikut kuantiti pisang. Main agak-agak je time tu
  3. Masukkan sagu. dan masukkan pisang. Pisang ni boleh nak masukkan sebiji-biji terus atau potong kepada dua. Biarkan dan kacau sekejap sehingga sagu yang putih-putih tu dah jadi warna macam lutsinar.. eh lut cahaya. ^_^. 
  4. Dah agak-agak ok, masukkan gula melaka. Gula melaka ni kami hancurkan dan cairkan dulu. Takut nanti masuk dalam periuk dia masih lagi berketul-ketul. hihi. 
  5. Masukkan gula dan kacau sekejap.. dah agak-agak macam da sebati semua. Masukkan santan akhirnya. Kacau dan siap... ^_^

Sedap dimakan suam-suam panas. Kalau dimakan, panas-panas nanti takut terbakar lidah pula. Dah hilang pula deria rasa. hihi.

Sedap juga dimakan bersama biskut keping Hup Seng @ cap Ping Pong...

** boleh masukkan daun pandan supaya wangi aromanya. Tak jumpa mencari daun pandan sekitar rumah jadi tak masukkan.



Maaf tak ada gambar proses sebelum atau selepas. Handphone tak sihat seperti dulu lagi..
Inipun courtesy from google... Tapi memang sama.. sama dengan apa yang kami buat..


Itu sahaja. Resipi yang ringkas tapi semestinya menyenangkan hati. sebab perut kenyang malam tadi. hihi.


Salam 23 Ramadhan
Lots of love
Farhana
Tatau, Sarawak

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Aku di sini..

Aku mula mencari titik mula. Aku mencari rahmat dan belas ehsan-Nya. Aku mencari kasih-Nya yang sempurna. Dan aku merasakan hati dan jiwa mula bersatu dengan diri yang hilang tadi, mulai tenteram.