Friday, April 18, 2014

Assalamualaikum semua. Apa khabar? Harap semuanya sentiasa sihat dan dilindungi Allah.

Lama sungguh cikgu ni menghilang. Maaf la komitmen terhadap sekolah dan juga pengajian perlu ditunaikan dahulu. Life as a student is not easy. and as a practical teacher too is not easy. Tetapi itu bukanlah untuk kita jadikan alasan kan? betul tak? betul tak?

Alhamdulillah, observe English dah selesai. Hanya observe subjek Major menunggu. InsyaAllah, rabu ni last observe. Doakan hana ya. :)

Minggu ni sangat busy. Masuk kelas macam biasa mesti wajib hafal sifir. Dah dapat hafal dengan lancar baru cikgu bagi duduk. "Maaf ye anak-anak murid cikgu". Cikgu buat macam ni sebab cikgu sayangkan kamu semua. Kalau tak, sampai bila pun kamu tak mahu menghafal. Ini asas yang paling penting. Bila kamu dah kuasai sifir, insyaAllah, kamu akan dapat menjawab soalan-soalan lain.

___________________________________________

masa di sekolah dulu, suasananya lain. Pengajaran oleh cikgu pun lain. Dulu setiap kali cikgu bertanyakan soalan, kami akan berebut-rebut untuk menjawab. dan apabila cikgu berikan kerja rumah, akan pastikan siap sebelum kelas berikutnya. Tak berani tak siapkan kerja... mesti siap. WAJIB SIAP.

tapi masa kini saya perasan, murid-muridnya kurang daya saing, kurang api semangatnya. Di mana silapnya kita tak tahu. Mungkin lambakan gadget, mungkin kesibukan ibu bapa yang bekerjaya sehingga tidak mempunyai masa untuk mereka...

"Ya Allah, Kau permudahkanlah dan bukakanlah pintu hati anak muridku"
No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Aku di sini..

Aku mula mencari titik mula. Aku mencari rahmat dan belas ehsan-Nya. Aku mencari kasih-Nya yang sempurna. Dan aku merasakan hati dan jiwa mula bersatu dengan diri yang hilang tadi, mulai tenteram.