Thursday, January 16, 2014

:: ^_^ Life is a lesson that taught you to be mature ::

Assalamualaikum semua..

lama tak menjengah ke sini. STUDY perlu diutamakan dulu. Life as a student memang tak lengkap kalau tiada tugasan atau assignment. Belum sempat siap satu dan dapat satu lagi.. Sehinggakan pernah je terasa "betul ke sehari ada 24 jam ni?".. ish..ish.. teruk betul kan Hana?

jadi, sekarang ni kena ubah cara pemikiran dan the way we look at things. Dulu memang sangat-sangat busy tetapi at the end of the semester rasa macam tak tahu apa-apa je. Kini, alhamdulillah, walaupun hari-hari kelas full dan balik kelas reply soalan customer dan ambil order secara online dan offline, Hana tak pernah miss untuk hantar tugasan pada masa yang ditetapkan. Alhamdulillah. Mungkin ini yang dikatakan, andai kita niat untuk menolong orang kerana Allah, Allah akan mempermudahkan pula urusan kita. Mudahkan bussiness? =)

dan semester ni Hana perlu mengambil subjek Penyelidikan Tindakan 1 serta Bimbingan dan Kaunseling. 

Nampak sikit je? Mungkin ada yang kata "Eleh, 2 subjek je. Kitaorang sepuluh!"

Yup. Untuk pengetahuan semua, di Institut Pendidikan Guru (IPG) wajib mengambil 2 subjek ini untuk guru pelatih semester 7. dan bila disebut sebagai guru pelatih, kami tidak terlepas daripada praktikum di sekolah. Praktikum tu apa? Praktikum tu umpama masa untuk buat praktikal di sekolah-sekolah berhampiran . Dan alhamdulillah, praktikum 1 dan 2 berjalan dengan baik. Banyak cabaran dan dugaan, namun itu semua pengalaman untuk mematangkan diri ini..

Nampak macam mudah kan? but trust me, nak jadi cikgu bukannya sesuatu yang mudah. dan nak habiskan final year ini pun masih jauh perjalanan yang perlu ditempuhi. Belum lagi disebut tentang amanah untuk mendidik anak murid menjadi orang yang berjaya dan dapat menyumbang kepada diri, keluarga, bangsa, agama dan negara.

Dlam masa terdekat ini juga, Hana akan menjalani Praktikum 3 selama 3 bulan di Sekolah Kebangsaan Durian Mas, Manir, Terengganu. Pelbagai contoh kajian dan bacaan yang perlu dilakukan, membuat dan menghantar proposal, bertemu dengan penyelia, dan sekarang ini tengah musim Pilihanraya Kampus. Guru Pelatih Semester 7 bertanggungjawab untuk mengendalikan Pilihanraya Kampus ini. dan kepada ahli Jawatankuasa Pilihanraya Kampus yang dilantik, laksanakan tanggungjawab dan amanah yang diberikan sebaik mungkin. Semoga dengan pilihanraya ini, kita dapat melihat bakat kepimpinan adik-adik yang selama ini mungkin masih terpendam diam.

dan hari ini alhamdulillah selesai Kursus Dokumen Matematik dan Literature review yang diadakan di Bilik Mikro 1, Teltrac.

Bersarapan sebelum kursus. Rezeki hari ini. Matematik 2 hadir awal. Alhamdulillah, menu bihun goreng+nugget ayam yang sangat sedap daripada cafe kak Yah. :)

4 daripada 7 sekawan Matematik 2

sesi menjamu selera. *baca doa dan aminn. terus makan..
jadi, gambar-gambar semasa memang tak ada. sebab photographer pun nak menjamu selera. :) hehe..

mama kami  (Puan Mas Norbany) memberikan penerangan, memang sangat-sangat berguna. Semua bertungkus lumus menyiapkan tugasan yang diberikan untuk menyediakan template bagi memudahkan urusan kami untuk melakukan penulisan kajian nanti. Tak perlu dah untuk scroll panjang-panjang. Cuma klik dan tulis je. Nak tahu apa yang puan ajarkan dan macam mana cara untuk memudahkan penulisan kajian boleh tulis komen kat bawah nanti. Sama-sama berkongsi ilmu.

"Ilmu yang bermanfaat akan menjadi cahaya di sana nanti"

Peserta kursus semua rajin menyalin nota dan mencuba
Semua diwajibkan membawa laptop. Hana punya laptop batery dah tenat. Umur dah hampir 4 tahun setengah. jadi memang patut la die sakit-sakit.. Tapi dah well prepare dengan extension panjang supaya dapat guna direct je sepanjang kursus. :D

agaknya time ni ramai yang pening-pening nak guna perisian bagi jadi sebijik macam puan.
hehe.. sebab Hana pun sama. Baru tersedar bahawa ilmu masih perlu dicari..
Kongsi ilmu.


khusyuknya yaya. Tak berkedip pun. hehe



Puan meronda kelas time ni. Tengok ada lagi tak yang ada masalah untuk buat apa yang diminta. 
Nampak tak ada rumate saya dalam gambar ni? hehe.. try to spot her. :)

Antara pensyarah-pensyarah yang turut mengikuti kursus ini..

Semua khusyuk tengok laptop. :) laptop ultra thin tu hehe

and out of all of these, I'll grow to be matured and be a better person. InsyaAllah, may Allah ease everything for us friends..

Baiklah. malam pun dah makin lewat. Sampai disini dahulu Hana kongsikan cerita.
Terima kasih sudi menjengah di blog Hana. 
Selamat malam


"Moga Allah sayang, moga Allah redha"







No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Aku di sini..

Aku mula mencari titik mula. Aku mencari rahmat dan belas ehsan-Nya. Aku mencari kasih-Nya yang sempurna. Dan aku merasakan hati dan jiwa mula bersatu dengan diri yang hilang tadi, mulai tenteram.