Friday, January 3, 2014

:: Perubahan itu dan dosa semalam

Bismillahirrahmanirrahim...

3 Januari. New year. Almost semua batchmates yang bercakap tentang azam. Azam nak belajar sungguh-sungguh. Taknak bazir masa. Nak keep fit, nak jaga kulit, kesihatan dan tak kurang juga yang azam nak kahwin bila dah grad nanti. hehe dan ada juga yang berazam untuk berubah. Dari kurang baik ke baik. daripada baik kepada yang lebih baik. InsyaAllah, anda boleh.

dan bila mendengar mereka bercerita tentang itu. Hana terfikir. Benar. Kita mahukan yang terbaik untuk diri kita. Dan untuk dapatkan yang terbaik kita perlu berubah. :)  Sejujurnya untuk berubah itu bukanlah suatu perkara yang mudah. Untuk mengubah penamilan...dari tak tutup aurat, ke tutup aurat sepenuhnya..mungkin mudah...tak sampai satu hari pun dah boleh buat  

tapi untuk ubah sikap dan gaya hidup kita..itu bukan perkara yang mudah ( i admit) perlukan kekuatan yang berlipat ganda..kalau lemah, takut tersesat ditengah jalan..

sebabnya sikap selalunya dah jadi darah daging kita, takes time and even nak ubah pun perlu step by step  bila orang nak berubah, jangan kita provoke pula, jangan pula kata "eleh,jadi baik konon, Dulu ko tu.....". No.No. No.. be a positive person. beri sokongan kepada mereka yang mahu berubah dengan sama-sama lah hulurkan tangan..semoga kita sama-sama dapat tempias nak berubah menjadi yang lebih baik..insyallah :) dan jangan lupa untuk doakan mereka juga..

Emak pernah menceritakan tentang seorang budak lelaki, seorang lelaki tua dan starfish

pada suatu hari itu, budak lelaki dan lelaki tua ini berjalan-jalan di tepi pantai. dan apabila tiba di tepi pantai. Mereka melihat banyak starfish yang ada di atas pasir. dan apa yang berlaku ialah budak lelaki ini segera mengambil seekor starfish demi seekor starfish dan membalingnya semula ke dalam laut.

lalu lelaki tua ni berkata 
"Kamu tak mungkin dapat membaling semula kesemua starfish ini ke dalam laut. Kenapa kamu buat perkara yang sia-sia?"

dan budak lelaki itu menjawab
"meskipun tak dapat kesemua dibaling ke laut, setidak-tidaknya saya berjaya membawa perubahan kepada starfish yang tadi"


yup. memang betul. Kita tak semestinya dapat berubah sepenuhnya dan mengubah yang lain untuk berubah bersama-sama dengan kita. tetapi at least we start to make a change. To change for a better life. dan hanya yang berani keluar daripada comfort zone adalah mereka yang benar-benar mahu berubah.

Perubahan ini merupakan satu perjuangan...
ianya tak mudah..ibarat di medan perang..
banyak persiapan perlu dilakukan..
tapi ianya tidak mustahil selagi kita yakin Allah sentiasa ada untuk hulurkan pertolongan pada hambaNya. Yakin dan percayalah. Dia sentiasa ada untuk kita.

Doa. Berdoalah agar diberi kekuatan daripada Allah dan semoga perubahan diri kita ini tidak ditarik balik olehnya. Doa itu senjata orang mukmin...

perubahan ni,
"Ia diibaratkan jika dari dulu kita menconteng sikit demi sedikt dinding yang luas sehingga pada suatu masa kita nak padam balik contengan tu, pasti kita tak mampu kita nak padam balik semua sekaligus."

Tetapi kita boleh padam sedikit demi sedikit, sehingga contengan itu dapat kita padam bersih semuanya sekali. memadam sedikit demi sedikit itu ialah istiqamah. Untuk berubah itu memang sukar. tapi sebenarnya untuk istiqamah dalam perubahan itu adalah jauh lebih sukar dari yang kita sangkakan.. 
[credit to Cik Lemon]

Andai kita ada berbuat dosa kepadaNya, bertaubatlah. Andai kita rasa jauh daripadaNya, maka kembalilah dengan mulakan langkah untuk berubah menjadi hambaNya yang beriman dan bertakwa. Tak semestinya berubah itu perlu secara holistik, drastik... tetapi perlu diamalkan secara berterusan.
Apa yang penting? Yang penting ialah istiqamah.
Mujahadah itu pahit, kerana SYURGA itu manis

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Aku di sini..

Aku mula mencari titik mula. Aku mencari rahmat dan belas ehsan-Nya. Aku mencari kasih-Nya yang sempurna. Dan aku merasakan hati dan jiwa mula bersatu dengan diri yang hilang tadi, mulai tenteram.