Saturday, February 26, 2011

:: BIG - sgt2 BEsT ::

Salam. 
Hari ini hari sabtu kan? xcaye. Cube tgk kalendar tu. Agak2 kelabu [translation 'blur'].
Rasa penat semalam belum hilang.
Sangat2 seronok. Tau apa yang paling ana seronok.
BIG. [Bina insan guru] program yang wajib kami pergi. Dikira mata kreditnya. Sangat2 seronok. hanya itu yang mampu diluahkan. Yang lain2 xdapat ana luahkan dengan perkataan. Semuanya akan menjadi memori terindah.

For sure, the first day sebelum kami bertolak ke BIG de Taman Pertanian. Mengemas~Ana dan rumate tercinta sibuk2 pilih baju dan barang2 yg perlu dibawa. Wajib dibawa, harus dibawa, sunat dan xperlu bawa. Berjela2 list yang dibuat. [hehehe, mcm2]. First time juga kami cube muatkan segalanya dalam beg hiking yang dibeli bersama. ;)

2.40 petang bertolak dari IPG KDRI- SEKAYU
sangat2 gembira + nervous + excited dan tersengih2 sampai ke telinga. 3 bas kesemuanya. 1 bas alatan dan 2 bas student. MATH 1 dan MATH 2 bergabung sekali lagi.. YEay.. Luv math.


meskipun bas student sains rosak selepas beberapa minit kami baru bertolak, kami tetap semangat. Sebenarnya ana agak cuak jga. Takut dengan pacat dan lintah. Maklumlah sekarang nih hari selalu sje hujan.

>><<  Aktiviti pertama~ Pasang khemah. Sangat2 seronok. Belajar pasang khemah. Senang jea rupanya. [khemah moden]. Muat untuk 6 orang. Ye ke? X termasuk ngan beg2 lagi. muat x rasenya?

>><<  memasak secara bergotong-royong. kelas ana ditugaskan memasak. First time masak mcm ni. Sebelum ni masak pun paling ramai untuk 20 orang jew. Nasib baek sedap. takut2 juga ade yg sakit perut pla nnt. Alhamdulillah semua makan hingga tray kosong. ;)

>><<  Sentry. Jaga malam. Hari pertama lagi dah dapat tugas. Bertugas jge malam dari pkul 12-2. Malam esoknya 2-4 dan malam seterusnya 4-6. Macam mana la ana bertugas. tersenguk2. Mengantuk . Xtahan. Mata rasa seakan nak letak mancis jea jd tongkat tahan mata.

>><<  Tazkirah dan kuliah subuh. Jurulatih dan kem komandan. Maafla sebab saya antara yang tersujud waktu kuliah subuh tu. hehehe3. [sgt2 ngantuk + letih]

>><<  Jungle-Trekking.~ beyond my expectation. Ana ingatkan jungle trekking nih sekadar masuk hutan dan lalu denai2. Xsangka pula ada part lompat2, terjun situ, sliding sne sini. Siyes penat. Tapi walaupun penat tetap enjoy. Seronok jga.Walaupun trekking kali ini ambik masa lebih lama dari yang sepatutnya, disebabkan terdapat rakan2 yg sakit, muntah2 dan nak  pengsan, xkurang juga dengan yang terlompat2 sebab ade pacat di kaki dan kasut. [sgt2 indah memori itu]

>><<  Water confident~ aktiviti ini yang paling ana suka. Berenang. YEay. awal2 lagi da kna turun air. Mula2 takut jga. Takut ade pape yang bahaya dalam air tu. Berjalan randuk air awal2 tu naseb baek best fren ana ade disisi. TQ banyak2. Sebab klu x, x mungkin sy berani jalan sampai penghujung. Tasik dalam.Xnmpak dasar die. Xbpe suke. Tp disebabkan masuk ramai2 dgn kawan2. dah lupe pasal itu semua. Tahniah kepada kawan2 yang dah mula pandai berenang. Dan memang xtvt ini amat2 best. Terkejut jga bila lihat best fren ana antara yang terawal naik ke tebing. Kata xpandai berenang? he3..

>><<  Kayak-thon. Amat2 pnat. Walaupun kalah, at least ana dapat lihat positive side benda2 nih sume. Semangat kawan2. First time berkayak. memang pening kepala nak navigate. macam2 gaya dan kerenah ade. Tak terkira lagi dengan kayak yang terlekat/tersekat dalam lumpur dan di tebing. Amat susah tau nak berkayak. Amat respek pada mereka yang selalu berkayak. ;)

>><<  Naik kereta api bertali. Tapi bagi ana nih lebih kurang macam 'sleep walking'  beramai2 jea. Mostly mata nih ditutup sambil berjalan. memang respek pada diri sendiri masa itu. Nasib baik x masuk longkang atau lubang2 mane2. Klu x ade free show domino la.. hehehe..

>><<  Malam persembahan~ memang kelakar. Semua team ade kelebihan masing2. Paling menyentuh jiwa. Klass matematik 1 pnye persembahan. Sedih jea. Cam nak nanges jea. Malam tu semuanya adalah spontan. Maluu.. hehe~ tpi ade baeknya juga. at last dpt tgk sape yang berbakat. xjdi judge knalah pegang watak perempuan geng ah long. huhuuh~ maluuu... itu jea yg mampu kata. ;P

Amat best BIG kali ini. Kalau bley nak jea gi lagi skali. Tp nnt nak buat yang aktiviti water confident jea la. heheehe.. Terima kasih kepada kawan2 terutama best fren ana yang selalu ade bagi semangat. ;) sayang kamu semua.

4 hari 3 malam. Tamat sudah. Nak tido pla sekarang. memerlukan rehat yang cukup. assignment yang menimbun + Aktiviti khidmat bakti coming soon. yeay. Tido.Tido. Tidoo... ZZZZzzzz..

Without friends, life is impossible. ;) Luv you friends


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Aku di sini..

Aku mula mencari titik mula. Aku mencari rahmat dan belas ehsan-Nya. Aku mencari kasih-Nya yang sempurna. Dan aku merasakan hati dan jiwa mula bersatu dengan diri yang hilang tadi, mulai tenteram.